Βαρύ κλίμα στο ΠΑΣΟΚ με Παπουτσή και Σκανδαλίδη

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα μετρα που εξαγγέλθηκαν! Ενδεικτική του αναβρασμού που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι η επίθεση που εξαπέλυσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη τον οποίο υποστήριξε ο γραμματέας κ.Ξυνίδης.

Βαρύ είναι το κλίμα στο Μαξίμου και για τον Κ.Σκανδαλίδη οποίος αν και θεωρεί ότι «αυτά καθαυτά τα μέτρα είναι μονόδρομος» πιστεύει πως “η διαχείριση της πολιτικής που τα επέβαλε, έχει μεγάλα κενά”. Μάλιστα χθες συζητήθηκε και το ενδεχόμενο διαγραφής του κ.Σκανδαλίδη.

Κριτική στον Χρήστο Παπουτσή άσκησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, για την επίθεση που εξαπέλυσε στη Βουλή ο γραμματέας της ΚΟ στον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Ο κ. Ξυνίδης μίλησε για υπερβολική και δυσανάλογη επίθεση του κ. Παπουτσή ο οποίος ζήτησε να κατατεθεί αμέσως το φορολογικό και το αναπτυξιακό νσ, προειδοποιώντας ότι η χώρα οδηγείται σε περαιτέρω ύφεση.

Όσων αφορά στα εισπρακτικά μέτρα ο κ. Ξυνίδης παραδέχτηκε ότι δεν είναι δίκαια και είπε ότι “η κυβέρνηση μέσα από το νέο φορολογικό έχει πατριωτική υποχρέωση για δικαιότερη κατανομή των βαρών”.

Χαρακτήρισε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, ανάλογα με την εξέλιξη και για να αποφευχθεί η πτώχευση, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει θέμα 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αφού όπως είπε “είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε”.

Ο κ. Ξυνίδης επιτέθηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της στα επεισόδια, λέγοντας ότι ενώ όφειλε να δείξει τη συμπαράστασή της στον τραυματία πρόεδρο της ΓΣΕΕ, επέλεξε να σταθεί δίπλα σε ένα πανό.

“Αυτή η συμπεριφορά είναι ίσως και επικίνδυνη είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαχινίδης προηγούμενα είχε αναφέρει ότι “το δίλημμα ανάπτυξη ή δανεισμός είναι μεταφυσικό”. Όταν πήρε το λόγο ο κ. Παπουτσής του είπε: “θέλω να σας παρακαλέσω στο μέλλον να μην επιχειρείτε να απαντάτε στις δικές μας αγωνίες με διάφορα ιδεολογήματα και φιλοσοφίες και διλήμματα τα οποία θα μπορούσε να τα απαντήσει μόνο η “Financial Times”, αυτό το δίλημμα δηλαδή ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ύφεση”.

Ο κ. Παπουτσής αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση του φορολογικού νομοσχεδίου, συνέχισε σε εντονότερο ύφος: “Οι αγορές είναι αγορές, οι εταιρείες που δανείζουν, οι δανειστές είναι δανειστές. Ξέρετε κανέναν δανειστή ο οποίος είναι διεθνής τοκογλύφος, αλλά και εγχώριος τοκογλύφος να ενδιαφέρεται να σωθεί αυτός τον οποίο δανείζει; Ξέρετε κανέναν ο οποίος να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του και για να σταθεί στα πόδια του; Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι το πώς θα τον γονατίσει για να του πάρει περισσότερα από την περιουσία του, από τη ζωή του. Τι είναι αυτά που ακούμε; Σε ποια κυβέρνησης νομίζετε ότι είστε υφυπουργός;”

Τελειώνοντας ο κ. Παπουτσής είπε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα “χρειάζεται ένα ισχυρό, δυνατό ΠΑΣΟΚ, που να είναι αξιόπιστο. Και για να είναι αξιόπιστο δεν πρέπει να χάσει την ψυχή του”.

Μετά την ομιλια του κ. Παπουτσή, η οποία ήταν δευτερολογία στο πλαίσιο της συζήτησης των έκτακτων μέτρων, ο κ. Σαχινίδης αποχώρησε εκνευρισμένος από το κοινοβούλιο, χωρίς να «σηκώσει το γάντι». Μάλιστα υπέβαλε και παραίτηση η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

Σκανδαλίδης

«Γροθιά στο στομάχι των ιδεών, των στόχων και των οραμάτων μας» χαρακτηρίζει τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, οποίος αν και θεωρεί ότι «αυτά καθαυτά τα μέτρα είναι μονόδρομος» πιστεύει πως «η διαχείριση της πολιτικής που τα επέβαλε, έχει μεγάλα κενά».

«Η εικόνα και το περιεχόμενο της πολιτικής μας δεν έχουν και πολλή σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα έλεγα ότι δεν έχουν σχέση και με το ΠΑΣΟΚ» δηλώνει ο κ. Σκανδαλίδης στη Realnews. O ίδιος κάνει λόγο για «συνεχή διολίσθηση και αλλαγή στόχου και ακατάσχετη μετρολογία που δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο”.

Ο κ. Σκανδαλίδης παραδέχεται ότι οι μάχες που δίνει ο πρωθυπουργός είναι σκληρές, σημειώνει όμως ότι “στη δραματική του ομιλία της περασμένης Δευτέρας ένιωθα μία απόσταση να τον χωρίζει από την κυβέρνηση και το κόμμα του, που μάλλον αμήχανα τον άκουγαν”.

“Είναι δική του κύρια ευθύνη για τις δομές, τις λειτουργίες και τις πρακτικές που επέβαλε ή ανέχθηκε. Επειγόντως οφείλει να λειτουργήσει και ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να καλύψει την απόσταση, αλλάζοντας τα κακώς κείμενα ή πραττόμενα” προσθέτει ο Κ.Σκανδαλίδης.

Ο βουλευτής χαρακτηρίζει αδιανόητο “όσοι προτείνουν ή συμμετέχουν στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων να μη νιώθουν την ανάγκη να τις υποστηρίξουν σε ζωντανή επαφή με τους φορείς και τους πολίτες” και κάνει λόγο για ανάγκη μίας κυβερνητικής ομάδας που “αποφασισμένη και ενωμένη να ματώνει καθημερινά και όχι να διαπιστώνει και να περιγράφει προβλήματα”.

Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει ότι “κάποιοι θέλουν να το βγάλουν στο περιθώριο ή, ακόμη χειρότερα, να το διαγράψουν από τον πολιτικό χάρτη. Επαναστατώ στην ιδέα ότι το Κίνημα, με την πολυκυματική του διαδρομή και την τεράστια προσφορά του στον τόπο, οφείλει να αποδεχτεί την αυτοκατάργησή του”.