Στα περισσότερα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρχαν πολλά πανό και συνθήματα κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την απαγόρευση των μετακινήσεων.
Μια απόφαση που έχει διχάσει τον κόσμο, με τους μισούς να υποστηρίζουν ότι ουδείς έχει την δυνατότητα να απαγορεύσει να πας στο γήπεδο, από την στιγμή που η συμπεριφορά σου είναι άψογη, και από την άλλη υπάρχει ο αντίλογος ότι από την στιγμή που δεν μπορούν οι ΠΑΕ και η αστυνομία να απομονώσει τους “στρατούς των φιλάθλων” είναι προτιμότερο να μην τους επιτρέπει να πηγαίνουν εκτός έδρας.
Επιδερμικά και οι δύο πλευρές έχουν το δικό τους. Όμως μια τέτοια απόφαση δεν την παίρνεις στο... πόδι και η κυβέρνηση έδειξε με την στάση της, ότι δεν έχει το παραμικρό σχέδιο για την πάταξη του φαινομένου. Γιʼ αυτό αποφάσισε μαζί με τα... ξερά να καούν και τα χλωρά. Αυτό όμως που με πειράζει περισσότερο είναι ότι οι ηγεσίες ΕΠΟ, Σούπερ Λιγκ και Ένωσης Βʼ-Γʼ Εθνικής δέχθηκαν την απαγόρευση χωρίς να εκφράσουν την παραμικρή αντίρρηση. Δέχθηκαν δηλαδή να λιγοστέψει ακόμα περισσότερο ο κόσμος στα γήπεδα, δέχθηκαν την διεξαγωγή αγώνων με άνισους όρους (να υπάρχουν δηλαδή φίλαθλοι μόνο της μιας ομάδας) και πάνω απʼ όλα δέχθηκαν έμμεσα ότι το... προϊόν τους παράγει βία και “καλλιεργεί” ταραξίες. Έτσι απλά “παραδόθηκαν” χωρίς όρους.
Και η ερώτηση είναι απλή. Τι φταίνε για παράδειγμα οι φίλαθλοι του Εργοτέλη που δεν έχουν πειράξει ούτε κουνούπι, να τους κόψουν τις εκδρομές στα εκτός έδρας παιχνίδια; Τι φταίνε οι φίλαθλοι των 50% των ομάδων που ήρθαν για παράδειγμα στο Παγκρήτιο και έφυγαν ως κύριοι (Λάρισα, Πανιώνιος κ.α.);
Οι εμπνευστές και οι “χειροκροτητές” της απαγόρευσης μήπως είδαν το ντέρμπι Δόξα Δρ.-ΟΦΗ που το γήπεδο ήταν γεμάτο φίλους των δύο ομάδων, η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν ήταν καταπληκτική και δεν έγινε το παραμικρό;
Tέτοια παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε δεκάδες, αλλά δυστυχώς η τελευταία απόφαση ουσιαστικά χαρακτηρίζει ως “χούλιγκανς”, οποιοδήποτε φίλαθλο χάνει το Σαββατοκύριακο και περίπου 200 ευρώ για να κάνει την... εκδρομή του στο γήπεδο. Και αυτό είναι μεγάλη αδικία.
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον η απαγόρευση να ισχύσει μέχρι να βρεθεί μια σωστή λύση και μάλιστα άμεσα. Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής δεν γίνεται στην χώρα της Δημοκρατίας να “βασιλεύουν” οι απαγορεύσεις σε όλα σχεδόν τα επίπεδα.
Ας φροντίσουν επιτέλους οι ίδιες οι ΠΑΕ να απομακρύνουν τους ταραξίες που τους ξέρουν με τα μικρά τους ονόματα. Ας λειτουργήσουν επιτέλους οι κάμερες ασφαλείας και τα ονομαστικά εισιτήρια για τα οποία έχουν δοθεί, από τον ελληνικό λαό, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ας αναλάβουν επιτέλους οι ίδιες οι ομάδες την περιφρούρηση των γηπέδων και ας ασχοληθεί η αστυνομία με άλλα πιο σημαντικά θέματα όπως οι κλοπές, η τρομοκρατία, οι φόνοι και τόσα άλλα που βλέπουμε καθημερινά.
Και επειδή δεν πρέπει να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι όλοι, να παρθεί μια απόφαση που θα απαγορεύει την μετακίνηση φιλάθλων των ομάδων που δημιουργούν επεισόδια. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν τις εκδρομές τους. Γιατί και στους οπαδούς δεν είναι όλοι ίδιοι...
Μανόλης Χρονάκης

