Ενισχυμένα κίνητρα σε εργοδότες, που θα προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες, προβλέπει το νέο σχέδιο δράσης για την απασχόληση, που τέθηκε χθες στην κρίση των κοινωνικών εταίρων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης οι εργοδότες που προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα, θα απαλλάσσονται στο εξής από ασφαλιστικές εισφορές.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπεται και για την πρόσληψη νέων χωρίς εργασιακή εμπειρία.

Ο υπουργός Εργασίας από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επαναπαύεται στην επιτυχία αυτή και θα συνεχίσει την προσπάθεια για την εκπλήρωση των στόχων ριζικής μείωσης της ανεργίας που έχει θέσει.

Προσληψεις 25.000 ανεργων

Ο κ. Ρέππας αναγνώρισε τη δυσκολία που εμφανίζεται στη χώρα μας για την πρώτη είσοδο των νεοαπασχολουμένων στην αγορά εργασίας και ξεχώρισε δυο από τα μέτρα του νέου ΕΣΔΑ:

Την πρόσληψη 25.000 ανέργων με καθεστώς μερικής απασχόλησης σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα που αρχίζει άμεσα από τη νέα χρονιά και την αλλαγή της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ από επιδότηση ανεργίας σε επιδότηση απασχόλησης.

Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, άνεργοι που θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας απο τον ΟΑΕΔ, ενώ η επιχείρηση θα καταβάλει τη διαφορά που υπολείπεται μέχρι το κατώτατο ημερομίσθιο και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Πιο αναλυτικά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο ΕΣΔΑ έχουν ως εξής:

- Βελτίωση της ελκυστικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας της εργασίας με όχημα τη φορολογική μεταρρύθμιση.

- Προσλήψεις με μερική απασχόληση για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.

- Παράταση του εργασιακού βίου που υπηρετείται και απο τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

- Μετατόπιση της έμφασης των πολιτικών του ΟΑΕΔ απο επιδότηση της ανεργίας σε επιδότηση της απασχόλησης.

- Αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΟΑΕΔ ώστε να βελτιωθεί η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

- Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που θα ενισχυθεί και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης των οικονομικών μεταναστών. - Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και ως μοχλού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

- Μέτρα που μειώνουν το εργατικό κόστος και αίρουν τα αντικίνητρα για την απασχόληση γυναικών: επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων γυναικών με δυο παιδιά, για την πρόσληψη αντικαταστράτριας γυναίκας σε μητρότητα ή σε λοχεία κλπ.

- Επιδοτηση του ενοικίου σε ανέργους που βρίσκουν δουλειά μακριά απο τον τόπο μόνιμης διαμονής.

- Συνέχιση των προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

-Μέτρα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) αλλά και των τρόπων μέτρησης των στοιχείων σχετικά με την ανεργία.

Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη 30/9 θα συγκληθεί η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας που θα συζητήσει τον κοινωνικό προϋπολογισμό και δήλωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται δυο νέα νομοσχέδια που αφορούν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και το ασφαλιστικό.

Θετικός ο Πολυζωγοπουλος

Θετικός ως προς το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατά την παρέμβασή του αν και σημείωσε ότι το 55% των νέων προσλήψεων είναι σε καθεστώς ευέλικτης ή μερικής απασχόλησης και το 84% των εργαζομένων υπερβαίνει τις 41 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα. Καταλήγοντας τόνισε οτι η μείωση του χρόνου εργασίας είναι βασικό μέτρο για τη μείωση της ανεργίας.

Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης (στέλεχος της ΝΔ) αποχώρησε από την Επιτροπή, καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως παρωδία και κάνοντας λόγο για πλασματικά στατιστικά στοιχεία που ωραιοποιούν, σύμφωνα με τα κυβερνητικά συμφέροντα, τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία.

Χαρακτηριστικό της συζήτησης ήταν επίσης η χαμηλή αντιπροσώπευση του ΣΕΒ, αφού απουσίαζε ο μόνιμος διαπραγματευτής των βιομηχάνων Νίκος Αναλυτής.