
Το συλλαλητήριο θα έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα, δηλαδή θα διαρκέσει μία μέρα. Στη συνέχεια εκπρόσωποι των συνδικαλιστών θα πραγματοποιήσουν επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κι ανάλογα με τις απαντήσεις, θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι σε νέες κινητοποιήσεις.
Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις πολυήμερες και δυναμικές, διοργανώνουν οι αγροτικές οργανώσεις και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Οι αγρότες εκτιμούν ότι ένα χρόνο μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη και τον Πειραιά, τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου αντί να λυθούν ή τουλάχιστον να αμβλυνθούν, οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο.
Έτσι, όπως λένε, διοργανώνουν στην παρούσα φάση προειδοποιητικού χαρακτήρα συλλαλητήριο, για να εξετάσουν στη συνέχεια τη στάση τους.
Μεταξύ των βασικών αιτημάτων της κινητοποίησης είναι:
-Επιστροφή χρημάτων ενεργοποίησης των δικαιωμάτων σε όλους τους ασφαλισμένους ΟΓΑ, κάλυψη του κόστους από το κράτος
-Οριζόντιες αποζημιώσεις οιναμπέλων και σταφιδαμπέλων στις πραγματικές ζημιές και συγκεκριμένα στα 250 ευρώ ανά στρέμμα στον παραγωγό
-Αποζημίωση ελαιοπαραγωγών για την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται φέτος.
Η υπουργός
Από την πλευρά της πάντως η υπουργός μιλώντας χθες στη Λάρισα, δεν άφησε πολλά περιθώρια για ικανοποίηση των αιτημάτων που προβάλλουν τώρα οι αγρότες. Αντίθετα, αναφέρθηκε στα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα το υπουργείο, αναφέροντας:
“Αυξήσαμε την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από το 7% στο 11%. Συνολικά 140 εκατομμύρια ευρώ.
- Δώσαμε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στους αγρότες. Το 2010 θα δοθούν συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ.
- Αυξήσαμε τις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, από 1/10/2009 και θα αυξηθούν κατά 20 επιπλέον ευρώ από 1/7/2010, ώστε στο τέλος της τετραετίας να φθάσουν τα 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και τα 950 για το ζευγάρι. Το συνολικό ύψος των αυξήσεων του ΟΓΑ υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ.
- Εντάξαμε τους αγρότες στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας. Με τα μέτρα που αποφασίσαμε, μπορούν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, με διαγραφή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού, να ρυθμίσουν χρέη μέχρι 100.000 ευρώ ή 1 εκατομμύριο ευρώ στις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ακόμη και αν δεν είναι ληξιπρόθεσμα.
- Δώσαμε «ανάσα» στα αγροτικά νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις εγγραφές στον «Τειρεσία».
- Ενισχύσαμε τη ρευστότητα και το αγροτικό εισόδημα με καταβολές χρηματικών ενισχύσεων ύψους 1,14 δισ. ευρώ πριν τα Χριστούγεννα του 2009”.

