
Το κτήριο, που αποτελεί μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης, αν και προβλέπεται εδώ και χρόνια να αναδειχθεί και να μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο κέντρο μητέρας – παιδιού, έχει “κολλήσει” στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της έλλειψης κεντρικής χρηματοδότησης.
Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο ο δήμαρχος Ηρακλείου, στον υφυπουργό Οικονομίας κ. Σταύρο Αρναουτάκη, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.
Ο κ. Κουράκης ενημέρωσε τον υφυπουργό για τα θέματα του δήμου που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ανάπλαση της πόλης και τον πολιτισμό, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του Πανανείου, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικό υπόμνημα.
Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές του δημάρχου στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πορεία εξέλιξης του έργου, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον εργολάβο στην παύση των εργασιών. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ηρακλείου, εφόσον το υπουργείο εγκρίνει τους απαιτούμενους πόρους εξέλιξης της α’ φάσης του έργου, ο εργολάβος δηλώνει πρόθυμος να ολοκληρώσει την πρώτη φάση στην οποία περιλαμβάνεται η ανακατασκευή των πλακών, αλλά και η κατασκευή στέγης.
Ο δήμαρχος τόνισε επίσης στον υφυπουργό πως και για την συνέχεια των διαδικασιών στη β’ φάση υπάρχουν πλήρεις μελέτες και τεύχη δημοπράτησης, έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία, αλλά και άδεια οικοδομής. Ο κ. Κουράκης υποστήριξε πως το έργο συνολικά βρίσκεται σε μια αρκετά ώριμη φάση, ενώ εκτίμησε πως με τη σύμφωνη γνώμη και τη χρηματοδότηση του υπουργείου, είναι εφικτή η άμεση επανέναρξη, αλλά και η ολοκλήρωση των εργασιών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.
“Θεωρώ αγαπητέ υπουργέ απαραίτητη την παρέμβαση σου, προκειμένου να εξασφαλιστεί το όχι ιδιαίτερα σημαντικό ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εργασιών της α’ φάσης, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στη β’ φάση με δεδομένο ότι το έργο είναι ήδη ώριμο” αναφέρει στο υπόμνημα που καταθέτει ο δήμαρχος Ηρακλείου, προσθέτοντας: “Με τη βεβαιότητα ότι συμμερίζεστε τις απόψεις μας για την αναγκαιότητα και την σημασία της παρέμβασης αυτής για την πόλη, είμαστε σίγουροι ότι θα προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση του σπουδαίου αυτού έργου”.
Τονίζεται πως σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσε στον υφυπουργό ο δήμαρχος Ηρακλείου, για την ολοκλήρωση της α’ φάσης του έργου, απαιτείται περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.
Για την ολοκλήρωση της β’ φάσης απαιτούνται περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ακριβώς υπολογίζεται σε 1.676.920, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό ο ξενοδοχειακός και ιατρικός εξοπλισμός που απαιτείται για την δημιουργία του κέντρου μητέρας – παιδιού.
Ο κ. Αρναουτάκης από την πλευρά του, άκουσε με προσοχή τον δήμαρχο Ηρακλείου, δεσμευόμενος πως στο προσεχές διάστημα θα επισκεφθεί το δήμο προκειμένου να συζητηθούν, αλλά και να οριστικοποιηθούν έργα και παρεμβάσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν είτε από Εθνικούς είτε από Κοινοτικούς πόρους.
Από το γραφείο του υφυπουργού μάλιστα, υπήρξε η διαβεβαίωση πως οι επαφές και οι συναντήσεις με τον δήμο Ηρακλείου, αλλά και το νομό γενικότερα θα πραγματοποιούνται σε αρκετά πυκνή βάση, προκειμένου να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή συνεργασία υπουργείου και νομού.

