Η υπεύθυνη του προγράμματος μεταφράσεων των Ιεροδικαστικών Κωδίκων του Τούρκικου Αρχείου Ηρακλείου, κ. Ελισάβετ Ζαχαριάδου-Οικονομίδου, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η εικόνα του πληθυσμού του Χάνδακα την περίοδο 1669-1675». Η εκδήλωση θα γίνει απόψε στις 6 στον «Πολυχώρο» του Δήμου Ηρακλείου που βρίσκεται στην Παλαιά Λαχαναγορά, Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου.

Η ομιλία διοργανώνεται από την «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» στο πλαίσιο του φθινοπωρινού κύκλου του εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών με θέμα «Κρητικός Πόλεμος» (1645-1669).

Με το ερευνητικό πρόγραμμα στο Τούρκικο Αρχείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που άρχισε το 2000 με τη γόνιμη συνεργασία του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, έχει γίνει ήδη γνωστό το περιεχόμενο 3.500 περίπου ιεροδικαστικών εγγράφων. Το μεγαλύτερο μέρος τους ανήκει στα πρώτα 5 χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης του Χάνδακα (1669-1675). Από τη μελέτη δε των εγγράφων αυτών αναδύεται μια καθαρότερη εικόνα της σύνθεσης του πληθυσμού της πόλης, των καθημερινών ασχολιών και ενδιαφερόντων των κατοίκων του, καθώς και της πολυπολιτισμικής σύνθεσης της κοινωνίας του.