Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Χορός εκατομμυρίων στους λογαριασμούς των... μαφιόζων από τα Ζωνιανά!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από την έρευνα ελεγκτών που φτάνουν τώρα στο δικαστήριο


Ο χορός εκατομμυρίων που είχε στηθεί εδώ και χρόνια γύρω από τις χασισοκαλλιέργειες στην περιοχή του Μυλοποτάμου, δεν είναι μύθος αλλά πέρα για πέρα αλήθεια με βάση τα πρώτα αποκαλυπτικά στοιχεία της πολύμηνης έρευνας της ΥΠΕΕΑ που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να «ξεσκονίζει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ζωνιανών.

Μπορεί μετά το σάλο που ξέσπασε για τη «μαφία των Ζωνιανών» οι τραπεζικοί λογαριασμοί υπόπτων να μηδενίστηκαν αιφνιδίως μία πρωία, ωστόσο οι τραπεζικές κινήσεις της τελευταίας πενταετίας (μέχρι και το Νοέμβριο του 2007) αποτελούν «ντοκουμέντο» και αποκαλύπτουν ότι διακινήθηκε πακτωλός χρημάτων από πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2007 μετά από παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών. Όπως προκύπτει στην πράξη, η έρευνα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα καθώς τα στοιχεία που ζητούνται από τις τράπεζες με τις οποίες είχαν συναλλαγές οι εμπλεκόμενοι, αποστέλλονται στο ΣΔΟΕ με αργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά στοιχεία δόθηκαν το Φεβρουάριο του 2008, το Μάρτιο του 2008, το Μάιο και τον Ιούλιο του 2008 και πάει λέγοντας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρέλθει αρκετός χρόνος για να μπορέσουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ να εκδώσουν ένα πρώτο πόρισμα και να αρχίσουν να αποκωδικοποιούν τη δαιδαλώδη διαδρομή των εκατομμυρίων που διακινήθηκαν.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι τρεις μόνο Ζωνιανοί βρέθηκαν να κατέχουν εννέα εκατομμύρια ευρώ (!) από πέντε, τρία και δύο αντίστοιχα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους. Συνολικά με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το ΣΔΟΕ σήμερα, το ποσό που διακινήθηκε μεταξύ περίπου 20 ατόμων ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, εκφράζεται όμως η πεποίθηση ότι είναι μόνο η αρχή.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχει τεθεί Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας, ο οποίος μέσα σε μία πενταετία διακίνησε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών του περισσότερα από πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ. Ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να είχε στενές συναλλαγές (έχουν βρεθεί και επιταγές) με Σέρβο, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και καταζητείται από την Ιντερπόλ. Ο καταζητούμενος φέρεται να διακίνησε μέσω τραπεζικών λογαριασμών την τριετία 2005-2007 περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πού πήγαν τα εκατομμύρια;

Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και για τα στελέχη του ΣΔΟΕ που διαμηνύουν ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και προβλέπουν μακρύ δρόμο ακόμα στην έρευνα που διεξάγουν.

Οι εκτιμήσεις που εκφράζονται είναι ότι τα χρήματα αυτά εξαφανίστηκαν μόλις ξέσπασε ο θόρυβος και είτε έχουν επενδυθεί σε off-shore εταιρείες είτε είναι κρυμμένα σε κρύπτες στη γη.

Σε πρώτη φάση έχουν ελεγχθεί μόνο στενά συγγενικά πρόσωπα των βασικών εμπλεκομένων (μητέρες, σύζυγοι και αδέρφια) και πλέον αναμένεται να υπάρξει διεύρυνση της έρευνας και σε άλλα πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος.

Για το ΣΔΟΕ είναι ξεκάθαρο ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από ύποπτες συναλλαγές καθώς σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις των υπόπτων. Εκφράζεται επίσης η άποψη ότι έχουν ξεπλυθεί σε επιχειρήσεις μαϊμού, όπως ελαιουργεία, καφετέριες, μπαρ αλλά και σε δεκάδες ακίνητα.

Σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» αποκαλύπτεται ότι μεταξύ των προσώπων των οποίων ερευνήθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι οκτώ άτομα από δύο οικογένειες. Ένας επίσης φέρεται να ανήκει στους ληστές της συμμορίας των ΑΤΜ, τρεις κατηγορούνται για «εγκληματικές ενέργειες» και ένας ήταν ήδη φυλακισμένος όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις για τα Ζωνιανά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όσα προκύπτουν από τη μέχρι σήμερα εξονυχιστική έρευνα του ΣΔΟΕ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στην ογκώδη δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση των Ζωνιανών, η εκδίκαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Απρίλιο.

Ουκ ολίγοι κατηγορούμενοι δικάζονται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ωστόσο με βάση τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από την έρευνα που έγινε στους κατηγορούμενους (τραπεζικοί λογαριασμοί, κινητή και ακίνητη περιουσία) προκύπτουν πολύ μικρότερα οικονομικά μεγέθη σε σύγκριση με τα όσα διέρρεαν την περίοδο των επιχειρήσεων για τραπεζικούς λογαριασμούς-μαμούθ και για τεράστια ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης δε γίνεται σε κανένα σημείο αναφορά για λογαριασμούς της τάξεως εκατομμυρίων ευρώ. Καταγράφεται ωστόσο η «σκοτεινή» διαδρομή χρηματικών ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων. Χρηματικά ποσά κατατίθενται σταδιακά-ανά μία ή δύο ημέρες-και σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται καταθέσεις αμέσως μετά από «χτυπήματα». Τα χρήματα αυτά μεταβιβάζονται σε συγγενικά πρόσωπα, συζύγους, πεθερές, γονείς, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στα Ζωνιανά, ενώ μετά από συλλήψεις, σύζυγοι και μητέρες αναλαμβάνουν να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς για να μεταφέρουν τα χρήματα. Πρόκειται για ποσά όμως της τάξεως των 250.000-300.000 ευρώ.

Εμφανίζεται επίσης η ανέγερση τεράστιων ακινήτων σε Ζωνιανά και Γάζι στα οποία σύμφωνα με το βούλευμα «έχει διατεθεί χρηματικό ποσό αγνώστου ύψους». Ακόμα προκύπτει η απόκτηση πολυτελών οχημάτων, τα οποία οι κάτοχοι τους, ενόψει της επικείμενης επέμβασης της αστυνομίας, έσπευσαν να τα πωλήσουν (μεταβιβάσουν) σε εταιρείες της Αθήνας με τη μεσολάβηση ηρακλειώτικης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων.

Προκύπτει επίσης σε κάποιες περιπτώσεις η αγορά χιλιάδων μετοχών που μεταβιβάστηκαν-πωλήθηκαν μέσω Χρηματιστηρίου.