Ενισχύουν την ρευστότητα στην αγορά

Σημαντικές οι αλλαγές στο σύστημα “Τειρεσίας”


Αισιόδοξη για την αποτελεσματικότητα του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις μετά την 1/1/2008 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Τράπεζες και αμνηστεύει τους εγγεγραμμένους στον Τειρεσία μετά την ίδια ημερομηνία, αποτελεί προϊόν διαβούλευσης που υπερβαίνει ακόμα και τις προτάσεις των ίδιων των ενδιαφερομένων - ενώ είναι ενδεχόμενο, μέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, οι υπαγόμενοι στις ευεργετικές του διατάξεις να διευρυνθούν.

Η Λ.Κατσέλη δεσμεύτηκε επίσης για εξόφληση στο προσεχές διάστημα των κρατικών υποχρεώσεων στους επιχειρηματίες που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο (ο οποίος θα καταργηθεί την 31η Δεκεμβρίου), κατάθεση νομοσχεδίου για τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών στις αρχές του 2010 και αναθεώρηση των όρων και διαδικασιών υπαγωγής επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ με εξέταση και της δυνατότητας αξιοποίησης εκ μέρους του Ταμείου, των 13,5 δισ. ευρώ, που έμειναν αναξιοποίητα από το πακέτο εγγυοδοσίας που είχε προσφερθεί στις Τράπεζες από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Με το προσχέδιο, ανέφερε η υπουργός, «δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση, να ανασάνουν, να καλύψουν άμεσες ανάγκες και να προάγουν την επιχειρηματική τους δράση. Έχουμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις των ληξιπροθέσμων οφειλών, με διετή περίοδο χάριτος και εξόφληση με τοκοχρεωλυτικές δόσεις τουλάχιστον 5 ετών. Ρυθμίζονται οι οφειλές άνω των 90 ημερών που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2008, από συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί και οι οφειλές συμβάσεων δανείων που έχουν καταγγελθεί μετά την ίδια ημερομηνία, ή θα καταγγελθούν εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου, εφόσον η οφειλή δεν υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ. Οι τόκοι υπερημερίας που δεν έχουν καταβληθεί διαγράφονται. Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται και τα δάνεια του αγροτικού τομέα, με εξαίρεση δάνεια που είναι εγγυημένα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πάντως σε διαβούλευση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να συμπεριλάβουμε και αυτά».

Οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τα ομολογιακά δάνεια, ενώ για τις ενήμερες οφειλές, εξετάζεται η δυνατότητα αναστολής της περιοδικής εξόφλησης ενός ορισμένου ποσού του δανείου για μία διετία, με την πληρωμή μονάχα των συμβατικών τόκων.

Σημαντικές είναι επίσης οι αλλαγές στο σύστημα «Τειρεσίας», με πρόβλεψη για μείωση κατά ένα έτος, του χρόνου τήρησης των δυσμενών δεδομένων για οφειλές που έχουν εξοφληθεί, αμνήστευση όλων των καταγραφών από 1η/1/2008 για οφειλές που θα αποπληρωθούν εντός τριών μηνών και συνεπακόλουθη άρση του μέτρου στέρησης του βιβλιαρίου επιταγών. Κατά την διάρκεια της στέρησης, δίνεται και η δυνατότητα στις Τράπεζες να χορηγούν βιβλιάριο επιταγών με αναγραφή συγκεκριμένου συνολικού ύψους, εφόσον κρίνουν πως το ύψος αυτό τυγχάνει εγγύησης από φερέγγυο τρίτο πρόσωπο.

Εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ζητήθηκε η διεύρυνση των ευεργετικών μέτρων και για οφειλές που δημιουργήθηκαν και πριν την προαναφερθείσα ημερομηνία, τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όσο και για την αμνηστία σε σχέση με το σύστημα «Τειρεσίας». Η υπουργός εξήγησε πως από την 1η/1/2008 τεκμηριώνεται η «ουσιαστική επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά», άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το αίτημα των βουλευτών.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, (Πρωτόπαππας, Κεγκέρογλου, Παπαγεωργίου) ζητήθηκε ενεργητικότερη αντιπαράθεση με τα πιστωτικά ιδρύματα, με τον Π.Κουκουλόπουλο να ζητά μάλιστα, «να κινηθούμε στα όρια επισφάλειας των Τραπεζών». Ισχυρές ποινικές ευθύνες για όσους διατηρούν ή διακινούν στοιχεία που έχουν διαγραφεί από τον Τειρεσία, αξίωσε εξάλλου ο Δ.Τσιρώνης.

«Το νομοσχέδιο, δεν φιλοδοξεί να καλύψει όλο το πλέγμα της πολιτικής. Συμφωνώ πως η κρίση στην αγορά έχει να κάνει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την πτώση του τζίρου κλπ. Έρχεται όμως να δώσει μιαν ανάσα. Τα προβλήματα θα λυθούν με συντονισμένο τρόπο, σταδιακά, μέσα από όλες τις πολιτικές μας» ανέφερε η Λ.Κατσέλη, απαντώντας στον σκεπτικισμό που εκφράστηκε. Από την άλλη, απέναντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν ενεργητικότερη αντιπαράθεση με τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και τον προβληματισμό του συνόλου των βουλευτών για την στάση των τελευταίων, η υπουργός ανέφερε πως «την στιγμή αυτή, οι Τράπεζες αντιλαμβάνονται πως στην αγορά υπάρχει πρόβλημα. Οι διαφωνίες τους εστιάζονται σε άλλα ζητήματα, που αφορούν π.χ. τα στεγαστικά δάνεια. Θα υπάρξει ωστόσο σχέδιο νόμου για τις αθέμιτες χρεώσεις και τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών, στις αρχές του 2010, με ενσωμάτωση των προτάσεων που είχαμε υποβάλλει ως αντιπολίτευση για τα θέματα αυτά».Αντιδράσεις της αντιπολίτευσηςΚατά τα άλλα, εκ μέρους της ΝΔ, ο Κ.Μουσουρούλης, παρατήρησε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό, ισοσκελίζουν τις ευεργετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα, η ρευστότητα να μην εξασφαλίζεται - κάτι που υποστήριξε και ο Γ. Καρασμάνης (ΝΔ). Ο Κ.Μουσουρούλης επέστησε στην υπουργό να προσέξει τις συνέπειες αναστολής του ισχύοντος αναπτυξιακού νόμου και τους κινδύνους περαιτέρω παγώματος της αγοράς.

«Τα μέτρα σας δίνουν μια ανάσα ζωής, αλλά δεν δίνουν ζωή, γιατί δεν θίγουν τον πυρήνα των αιτιών της κρίσης, που είναι ο ανταγωνισμός του κεφαλαίου» σημείωσε ο Ν.Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Εμείς ζητάμε πλήρες πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και όχι να μεταφέρετε για ένα χρόνο τις οφειλές συν τους τόκους».

«Επικοινωνιακό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ», μαζί με «καλές προθέσεις» εκ μέρους της υπουργού διαπίστωσε κατ' αρχήν ο Αστ.Ροντούλης (ΛΑΟΣ), καθώς πέραν των «άτολμων» ρυθμίσεων, η διευθέτηση του προβλήματος των ενήμερων οφειλών, επαφίεται στην διαβούλευση με τις Τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος. «Αν δηλαδή δεν πάει καλά η διαβούλευση, τελείωσε το θέμα των ενήμερων οφειλών» συμπέρανε. «Κινείστε εναντίον αυτών που είναι συνεπείς προς τις Τράπεζες» παρατήρησε ο Π.Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) καθώς «οι Τράπεζες δεν θα καταγγείλουν την σύμβαση με τον σωστό δανειολήπτη. Μην αφήσετε τον τελευταίο στο έλεος της διαβούλευσης».

«Οι Τράπεζες βγαίνουν αλώβητες από την κρίση που αυτές δημιούργησαν» σχολίασε η Ευ.Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ). «Το συγκεκριμένο προσχέδιο, δεν μιλά για πάγωμα των οφειλών χωρίς επιβάρυνση, αλλά για διευθέτηση που δίνει περίοδο χάριτος, όπου όμως ο δανειολήπτης θα καταβάλλει κανονικά τους συμβατικούς τόκους. Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ και μόνον θεωρητικά γίνονται ευάλωτα σε κίνδυνο επιτοκίου».