Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, από τους οικονομικούς μετανάστες που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, το 65% είναι Αλβανοί, το 20% είναι Ουκρανοί, Πολωνοί, Γεωργιανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, ενώ το υπόλοιπο 15% αποτελείται από άλλες εθνότητες.

Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι το 90% των Αλβανών που μένουν στην Ελλάδα είναι πελάτες ελληνικών τραπεζών. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν 200.000 - 250.000 τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε νοικοκυριά οικονομικών μεταναστών. Από αυτούς, 100.000 λογαριασμοί άνοιξαν προκειμένου να διευκολυνθούν στις διαδικασίες και να πάρουν πράσινη κάρτα.

Δύο είναι οι βασικές τραπεζικές συναλλαγές των οικονομικών μεταναστών: η κατάθεση και το έμβασμα, για να στείλουν χρήματα πίσω στις πατρίδες τους, στις οικογένειές τους. H ανάληψη είναι γι' αυτούς σχεδόν άγνωστη τραπεζική συναλλαγή.

Οι συνολικές καταθέσεις των οικονομικών μεταναστών υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 60% του ΑΕΠ της Αλβανίας και στο 5% του συνολικού ΑΕΠ της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας. Η μέση κατάθεση ενός οικονομικού μετανάστη είναι σχεδόν διπλάσια από τη μέση κατάθεση ενός Έλληνα. H μέση κατάθεση ταμιευτηρίου ενός Έλληνα είναι γύρω στα 8.000 ευρώ (το 70% των καταθέσεων κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 30.000 ευρώ, ενώ περίπου τέσσερα εκατομμύρια καταθέτες έχουν υπόλοιπο λιγότερο από 3.000 ευρώ). Αντίθετα, η μέση κατάθεση ενός οικονομικού μετανάστη υπολογίζεται γύρω στα 10.000 - 15.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εμβάσματα, αυτά γίνονται με δύο τρόπους: είτε μέσω τραπεζικής συναλλαγής είτε... με το λεωφορείο, δίνοντας κάποια προμήθεια στον οδηγό. Υπολογίζεται ότι από την Ιταλία και την Ελλάδα εισέρχονται στην Αλβανία περίπου 850 εκατ. δολάρια τον χρόνο (μεταναστευτικό συνάλλαγμα). Από την Ελλάδα εκτιμάται ότι προέρχονται σχεδόν τα μισά (περίπου 400 εκατ. ευρώ), που αντιστοιχούν στο 9% του ΑΕΠ της Αλβανίας. Έτσι, οι οικονομικοί μετανάστες πλουτίζουν τη χώρα τους και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, ο ρυθμός ανάπτυξης της Αλβανίας είναι γύρω στο 5%, ενώ στα επόμενα τρία χρόνια θα έχει αυξηθεί συνολικά κατά 25%.

Το μέσο οικογενειακό εισόδημα των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 12.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι (μισθωτοί και συνταξιούχοι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, που είναι τα 8.800 ευρώ.