Ρεπορτάζ Αννα Κωνσταντουλάκη

Στα τέλη της χρονιάς ή του Ιανουαρίου του 2004 αναμένεται να ανακοινωθούν από την ομάδα των καθηγητών Βασίλη Γεωργούλια και Κώστα Κοσματόπουλου τα αποτελέσματα των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στο νέο “κρυπτικό εμβόλιο” που φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπλοκάρει την μετάσταση του καρκίνου.

Οι πρώτες ανακοινώσεις για το εμβόλιο είχαν γίνει τον Ιούνιο σε Πανευρωπαϊκό συνέδριο ανοσολογίας στη Ρόδο ενώ όπως είπε στην “Π” ο καθηγητής Βασίλης Γεωργούλιας είναι ακόμη νωρίς να ανακοινωθούν αποτελέσματα αφού η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο τα στοιχεία των μελετών που συνεχίζονται θα ανακοινωθούν σε 3-4 μήνες από σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργούλια το εμβόλιο εως τώρα έχει χορηγηθεί σε 20 καρκινοπαθείς από την Κρήτη και 10-15 ακόμη ασθενείς από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οπως έχει γράψει η “Π” και σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή του Γαλλικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Κ. Κοσματόπουλου υπάρχει αισιοδοξία ότι το εμβόλιο δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου στο μέλλον.

Το λεγόμενο “κρυπτικό εμβόλιο” φαίνεται ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ο οποίος αναπτύσσει λεμφοκύτταρα ικανά να εισχωρήσουν στον όγκο και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές είχαν επισημάνει ότι βρίσκονται στην προκαταρκτική μελέτη, όμως το γεγονός ότι το εμβόλιο διεγείρει και μάλιστα χωρίς παρενέργειες το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί πολύ αισιόδοξες προοπτικές.

Οι ασθενείς που συμμετέχουν στην έρευνα είχαν εξαντλήσει κάθε περιθώριο θεραπειών.

Οι ερευνητές γνώριζαν ότι αρκετοί από αυτούς δεν θα κατάφερναν να ζήσουν εως το τέλος της δοκιμαστικής θεραπείας. Ετσι δεν είχαν ελπίδες να δουν αποτελέσματα σ’αυτούς.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους γιατρούς, το εμβόλιο δεν θα προορίζεται για καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο.