Εκπρόσωποι αλλοδαπών που ζουν νόμιμα και εργάζονται στο Ηράκλειο και οι οποίοι έχουν βοηθήσει κατά το παρελθόν την Αστυνομία στο προανακριτικό της έργο (ως μεταφραστές) χαρακτηρίζουν ως μία πολύ θετική κίνηση την εξαγγελία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη αναφορικά με την πρόσληψη αλλοδαπών σε αστυνομικά τμήματα.

Η εκπρόσωπος των Ρουμάνων, ο πρόεδρος του συλλόγου των Κούρδων στο Ηράκλειο και ο πρόεδρος των Αλβανών θεωρούν ότι είναι μία «φοβερή ιδέα» που θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές. Και τους αλλοδαπούς σε όποια πλευρά και αν είναι αλλά και τους αστυνομικούς.

Η πρόεδρος του συλλόγου των Ρουμάνων στο Ηράκλειο κα Φλωρεντίνα Γλοτιανού - Μιχαλάκη τονίζει ότι οι αλλοδαποί που βρίσκονται στην Ελλάδα, έχουν εξελιχθεί , ενδιαφέρονται για τη χώρα που μένουν και για τους νόμους της. «Πρόκειται για μία φοβερή ιδέα, κι έκαναν πολύ καλά αυτή που το σκέφτηκαν» σχολιάζει.

Η ίδια προσθέτει ότι οι αλλοδαποί, κυρίως οι Ρουμάνοι, τους οποίους και υπό μία έννοια εκπροσωπεί, «έχουν προσαρμοστεί στην κοινωνία που ζουν και επιθυμούν να προσφέρουν σε αυτή.

«Σε προσωπικό επίπεδο είναι μία δουλειά που εμένα με ενδιαφέρει. Έχω μελετήσει το αντικείμενο τα τελευταία οχτώ χρόνια ως μεταφράστρια- διερμηνέας».

Όπως λέει, ένας νόμιμα εργαζόμενος αλλοδαπός στις τάξεις της ΕΛΑΣ μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις. Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη φαινομένων ρατσισμού που έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του συλλόγου των Κούρδων στο Ηράκλειο Χαμαμίν Αχμέτ ο οποίος κάνει λόγο για μία σωστή κίνηση που θα βοηθήσει την αστυνομία αλλά και τους αλλοδαπούς.

«Εμείς άλλωστε έχουμε εκφράσει τη διάθεσή μας να βοηθήσουμε όποτε μπορούμε τους αστυνομικούς και το έχουμε κάνει. Απλώς θέλουμε και οι αστυνομικοί να μας βοηθήσουν όποτε φυσικά μπορούν και τους επιτρέπεται» τονίζει.

Όπως λέει, έχει κατά το παρελθόν βοηθήσει το έργο της Αστυνομίας, όμως όταν εκείνος όπως λέει χρειάστηκε τη βοήθεια των Αρχών, δεν την είχε.

«Σε κάθε περίπτωση είναι σωστό να εργάζονται αλλοδαποί στις τάξεις της ΕΛΑΣ. Θα βοηθήσουν πιστεύω την Αστυνομία και κατ επέκταση τη Δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Αλβανών Αστριτ Γιόλα λέει πως μία τέτοια ενέργεια θα βοηθήσει στην εξάλειψη ρατσιστικών φαινομένων σε βάρος αλλοδαπών. «Παράλληλα θα πάψουν να υπάρχει αδικία σε βάρος κάποιων ανθρώπων που δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα και δεν μπορούν να εκφραστούν όπως θα ήθελαν» αναφέρεi χαρακτηριστικά και προσθέτει «προσωπικά θα με ενδιέφερε κάτι τέτοιο. Θα ήθελα να δουλέψω για την Ελληνική Αστυνομία».Οι αστυνομικοίΑπό το 2005 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων είχε προτείνει την πρόσληψη αλλοδαπών στην Αστυνομία, τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Αντώνης Ζαχαριουδάκης, ο οποίος είχε υπηρετήσει για πολλά χρόνια στο τμήμα αλλοδαπών της Ασφάλειας Ηρακλείου.

«Η Ομοσπονδία το 2005 διοργάνωσε ημερίδα και για πρώτη φορά έθεσε θέμα ότι θα πρέπει να προσληφθούν αλλοδαποί στην ΕΛΑΣ με συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες για να βοηθήσουν το έργο της Αστυνομίας. Είμαστε ικανοποιημένοι που έστω και μετά από 4 χρόνια η καινοτόμος τότε πρότασή μας γίνεται αποδεχτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας και ευελπιστούμε ότι και η φυσική ηγεσία θα την υιοθετήσει και ότι η εξαγγελία αυτή θα λάβει σάρκα και οστά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, με το προεδρικό διάταγμα που ίσχυε δινόταν η δυνατότητα σε αστυνομικούς να «προσλάβουν» αλλοδαπούς διαφόρων εθνικοτήτων ως διερμηνείς στη διάρκεια της προανάκρισης αλλά και κατά τη συνέντευξη για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

«Οι διερμηνείς όμως θα έπρεπε να έχουν μπλοκ από την εφορία και να κόβουν αποδείξεις για τη δουλειά αυτή. Άτομα αραβικής, παλαιστινιακής ή κουρδικής καταγωγής που βρίσκονταν στη χώρα μας υπό το καθεστώς του αιτήματος πολιτικού ασύλου, δεν μπορούσαν να έχουν τέτοιου είδους μπλοκ αποδείξεων και πολλές φορές μας εξυπηρετούσαν αφιλοκερδώς» αναφέρει.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί που συνεργάζονταν υπό αυτές τις συνθήκες με αλλοδαπούς όπως λέει, ο κ. Ζαχαριουδάκης, πρέπει πάντοτε να έχουν στο μυαλό τους ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πιθανόν για κάποιους λόγους να μην κάνουν ακριβή μετάφραση. Υπήρξαν άλλωστε στο παρελθόν τέτοια παραδείγματα.

«Με την πρόσληψη αλλοδαπών στην Αστυνομία, τα θέματα αυτά θα επιλυθούν και θα διασφαλιστεί η αξιοπιστία της μετάφρασης».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγγειλε την πρόσληψη μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα, οι οποίοι θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές με τους κρατούμενους αλλοδαπούς και μεταναστών 2ης γενιάς ως πολιτικό προσωπικό.