Το μήνυμα ότι οι πελατειακές προνομιακές σχέσεις, τα κυκλώματα και η κατασπατάληση κονδυλίων, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και στον χώρο του τουρισμού, τελείωσαν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα είδος ανοχής σε παρόμοια φαινόμενα, έστειλε χθες από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, η οποία είπε χαρακτηριστικά ότι “όσοι συμμετείχαν σε τέτοιους μηχανισμούς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι “καλές ημέρες τελείωσαν”.
Η κ. Γκερέκου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της προτεραιότητας του τουρισμού και υπογράμμισε ότι έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, στην δημιουργία διαδικτυακής τουριστικής στρατηγικής ταυτότητας για το χώρο, στην κάλυψη του νομοθετικού κενού που υπάρχει σε πολλά θέματα που αφορούν στον τουρισμό κ.α.
Την πρώτη ημέρα έναρξης του συνεδρίου με θέμα “Τουρισμός και Ανάπτυξη”, ο κ. Τ. Ριφάι, Γ.Γ. του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού, είπε ότι το 2010, θα είναι δύσκολη χρονιά.
Ο κ. Ριφάι υπενθύμισε ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο τουρισμός έχει βιώσει πολλές κρίσεις, αλλά όχι μόνο τις αντιμετώπισε αποτελεσματικά, άλλα και εξήλθε δυνατότερος από αυτές. Οι μακροχρόνιες προοπτικές του παγκόσμιου τουρισμού παραμένουν θετικές, ενώ σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον, πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που θα αποβλέπει κυρίως στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπου προφανής προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ο τουρισμός μπορεί να είναι ο καταλύτης στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, επισήμανε ο κ. Rifai, ενώ σημείωσε, με ιδιαίτερη έμφαση, το γεγονός ότι οι δυνατότητες που προσφέρει ο τουρισμός ως ατμομηχανή της οικονομίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες από πάρα πολλές κυβερνήσεις.
Με αφορμή την κρίση και στο παραπάνω πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού παρουσίασε στην πρόσφατη Γενική του Συνέλευση τον Οδικό Χάρτη προς την Ανάκαμψη (Roadmap to Recovery) ο οποίος και έγινε αποδεκτός από 140 χώρες, της Ελλάδας περιλαμβανομένης.
Ο κύριος σκοπός αυτού του Oδικού Xάρτη είναι να δείξει στους πολιτικούς ηγέτες το πώς ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και πώς μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για τη μετεξέλιξη προς την πράσινη οικονομία.