Του Γιάννη Ζωράκη

Εφιάλτης η πόλωση για τους “γαλάζιους”

Φοβούνται την μακρά προεκλογή περίοδο και τις αντιπαραθέσεις


Την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν τώρα να προφυλάξουν στελέχη της παράταξης, τα οποία κρίνουν αρκετά μακρά άρα και επικίνδυνη την εσωκομματική προεκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου.

Κορυφαία στελέχη της παράταξης θεωρούν πως η περίοδος μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου που πρόκειται να στηθούν οι “γαλάζιες κάλπες”, δεν μπορεί να βοηθήσει την παράταξη, καθώς η πόλωση φαντάζει ιδιαίτερα ορατή.

Την ίδια στιγμή, όλοι οι διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος “ανεβάζουν στροφές” από πολύ νωρίς, ενώ ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δημήτρης Σιούφας, ζητά από τις οργανώσεις του κόμματος να τηρήσουν απόλυτη ουδετερότητα.

Η παραίνεση βέβαια του κ. Σιούφα, φαίνεται πως πραγματοποιείται κυρίως για τους τύπους, αφού ήδη αρκετά στελέχη τοπικών οργανώσεων έχουν επίσημα εκφράσει την στήριξη τους σε υποψηφίους.

Ο πρόεδρος βέβαια αναφέρθηκε, εκτός προφανώς από την εκδήλωση συμπαράστασης προς τους υποψηφίους, και στις διευκολύνσεις που ενδεχόμενα να ζητήσουν οι υποψήφιοι κατά τη διάρκεια περιοδειών τους. Οι διευκολύνσεις ωστόσο για ομιλίες και περιοδείες, θεωρητικά τουλάχιστον, πρέπει να θεωρούνται δεδομένες κι αδιαπραγμάτευτες.

Δημοσκοπήσεις

Με ικανοποίηση αλλά και σκεπτικισμό δέχθηκαν τις πρώτες δημοσκοπήσεις αναφορικά με την εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, τα στρατηγεία των υποψήφιων προέδρων.

Όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι επιτελείς της Ντόρας Μπακογιάννη, τα ποσοστά που υποδηλώνουν μια δημοκοπική τουλάχιστον υπεροχή, της πρώην υπουργού.

Υπενθυμίζεται πως στο ερώτημα της εταιρίας GPO “Ποιον θα θέλατε για πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας” οι ψηφοφόροι δίνουν το προβάδισμα στην Ντόρα Μπακογιάννη με 40, 7 %, ενώ ακολουθούν οι Αντώνης Σαμαράς με 29,8 %, Δημήτρης Αβραμόπουλος με 20, 4 % και Παναγιώτης Ψωμιάδης με 4,5 %.

Στο “στρατηγείο” της πρώην υπουργού, υπάρχει μια θετική προσέγγιση, η οποία συνοδεύεται ωστόσο από την ανάγκη για μεθοδικά βήματα. Σε κάθε περίπτωση οι επιτελείς της Ντόρας Μπακογιάννη εκτιμούν πως καμία υποψηφιότητα δεν μπορεί να παραγκωνιστεί και συνεχίζουν να εργάζονται με προσοχή ακόμα και στη λεπτομέρεια. Είναι προφανές πως η ομάδα στήριξης της Ντόρας Μπακογιάννη, βλέποντας τη δυναμική που αναπτύσσεται θα επιθυμούσε μια επικράτηση από τον πρώτο γύρο, ωστόσο οι συνθήκες είναι τέτοιες που μοιάζει πολύ δύσκολο να προεξοφλήσει κανείς το οτιδήποτε.

Στην αντίπερα όχθη και στο στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φαίνεται να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη δυναμική, υπάρχει διαφορετική ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Οι επιτελείς στο στρατόπεδο Σαμαρά εκφράζουν την πεποίθηση πως στις δημοσκοπήσεις δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη το ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων το οποίο μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου, θεωρούν πως μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Παράλληλα υποστηρίζουν, πως σε αντίθεση από την Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας επιθυμούν μια δεξιότερη πολιτική από την κεντροδεξιά πολιτική της Ντόρας Μπακογιάννη, κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται έντονα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Αναφερόμενοι στο ζήτημα πτώσης της κυβέρνησης του 1993 από τον Αντώνη Σαμαρά, ξεκαθαρίζουν πως ο “Σαμαράς δεν έριξε την κυβέρνηση, αλλά απομακρύνθηκε αφού διαγράφηκε πρώτα από τον Μητσοτάκη”, τονίζοντας παράλληλα πως ο “Αντώνης Σαμαράς πλήρωσε μένοντας για οχτώ χρόνια εκτός πολιτικής”.

Περιοδείες

Και επίσημα πλέον γίνεται η ανακοίνωση των περιοδειών από τους υποψήφιους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, διαπιστώνοντας τη δυναμική που αναπτύσσουν οι αντίπαλοι του, αρχίζει τις περιοδείες του από την Παρασκευή τελικά κι όχι από την επόμενη Δευτέρα. Ο υποψήφιος πρόεδρος θα βρεθεί στο Ελληνικό Αρκαδίας μεθαύριο, ενώ το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει σε Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Αργολίδα.

Διήμερη περιοδεία στο νομό Ηλείας πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η Ντόρα Μπακογιάννη ενώ σήμερα το απόγευμα στις 7.30 θα μιλήσει σε εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων, εμπορικών συλλόγων, αγροτών, γυναικείων οργανώσεων, επιστημονικών φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι μέλη και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και σε μέλη της ΟΝΝΕΔ.

Περιοδείες προετοιμάζει και ο Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την κατάθεση των πενήντα υπογραφών η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τους.

Στα πλάνα του κ. Σαμαρά εντάσσεται σίγουρα και η επίσκεψη στο Ηράκλειο, ωστόσο δεν έχει ακόμα καθοριστεί το πλήρες πρόγραμμα του.