«Αν μας προκαλέσουν θα μας “τρελάνουν”», είχε πει στη συνέντευξη Τύπου παραμονή του τζάμπολ ο Νίκος Ζήσης και οι Σκοπιανοί έκαναν το... λάθος!

Το γιουχάισμα του Εθνικού μας Υμνου πριν από την έναρξη του αγώνα από τους 300 οπαδούς της ΠΓΔΜ που βρέθηκαν στις εξέδρες, αποτέλεσε την καλύτερη «ντόπα» για τους διεθνείς.

Η Ελλάδα έκανε περίπατο, σάρωσε την ΠΓΔΜ με 86-54 και ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις στο Ευρωμπάσκετ. Η Εθνική δεν άφησε κανένα περιθώριο στην αντίπαλό της, πήρε το προβάδισμα από το ξεκίνημα και στο τέλος του α’ 10λεπτου είχε βάλει τις βάσεις για την άνετη νίκη. Με μπροστάρη τον Σπανούλη, «όπλο» τα επιθετικά ριμπάουντ και την ασφυκτική πίεση στην άμυνα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έφτασε τη διαφορά στο +17 (23-6) στο 8’ και καθάρισε μια και καλή το παιχνίδι στο ξεκίνημα του β’ 10λεπτου.

Η Ελλάδα προηγήθηκε με 38-15 και 44-19 με τον Γιόνας Καζλάουσκας να δίνει τις απαραίτητες ανάσες και να παίρνει πολύτιμες λύσεις τόσο από τον καταπληκτικό Σχορτσανίτη, όσο και από τον Γιάννη Καλαμπόκη που βοήθησε πολύ στην άμυνα, έκλεισε διαδρόμους και διεκδικούσε ακόμη και τις χαμένες φάσεις.

Η ΠΓΔΜ ήταν φανερό πως δεν είχε την ποιότητα να επιστρέψει στο παιχνίδι, κι όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά βρέθηκε και στο -30 από το ξεκίνημα του γ’ 10λέπτου. Μετά το τρίτο δεκάλεπτο και βλέποντας ότι το παιχνίδι είχε κριθεί, ο Καζλάουσκας μοίρασε τον χρόνο συμμετοχής και πολύ καλά έκανε ενόψει βεβαίως του κρίσιμου σημερινού αγώνα (8:15μμ, ΝΕΤ) με την Κροατία που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να κρίνει και την πρώτη θέση στον όμιλο.

Τα 10λεπτα: 28-13, 52-28, 69-37, 86-54

ΕΛΛΑΔΑ: Καλαμπόκης 5 (1), Μπουρούσης 11 (1), Ζήσης 8, Σπανούλης 17, Καλάθης 4, Φώτσης, Πρίντεζης 6, Γλυνιαδάκης 5, Καϊμακόγλου 3 (1), Κουφός 6, Περπέρογλου 10 (2), Σχορτσανίτης 11.

ΠΓΔΜ: Στεφάνοφ 3 (1), Μιρακόφσκι 3 (1), Στεφάνεφ Ρ. 2, Στογιανόφσκι 5, Τασόφσκι, Γκετσέφσκι 9 (1), Αντιτς 7 (1), Στογιανόφσκι 2, Μάσεϊ 12 (1), Σαμαρτζίσκι 8.

Προτεραιότητες της ΕΟΚ

Τα θέματα που χρήζουν άμεσης νομοθετικής ρύθμισης σύμφωνα με τις συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις που έχει καταθέσει η Ε.Ο.Κ. περιγράφονται στο ψήφισμα του συνεδρίου της Πορταριάς :

1) Η νομοθετική αναγνώριση της αποκλειστικής συμμετοχής των ομάδων των αθλητικών σωματείων στο πρωτάθλημα της Α2 ανδρών.

2) Ο περιορισμός της έκτασης εφαρμογής των διατάξεων περί συγχώνευσης στα σωματεία που έχουν ως έδρα τους τον αυτό Νομό.

3) Η ουσιαστική αναβάθμιση του ποσού της ετήσιας οικονομικής επιχορήγησης της Ε.Ο.Κ. σε συνδυασμό με την έγκαιρη γνωστοποίηση και καταβολή της για να έχει τη δυνατότητα η Ομοσπονδία ενός σωστού προγραμματισμού της λειτουργικής, αγωνιστικής και αναπτυξιακής δραστηριότητάς της.

4) Η άμεση υλοποίηση από την Πολιτεία της δημόσιας δέσμευσής της για ανάληψη της κάλυψης του κόστους ασφάλισης των καλαθοσφαιριστών της Α2 ανδρών, κόστους που σήμερα καλύπτεται από τον σταθερά κάθε χρόνο μειούμενο από την Γ.Γ.Α. προϋπολογισμό της Ε.Ο.Κ..

5) Η δικαιότερη κατανομή από την Ε.Ο.Ε. προς τις Αθλητικές Ομοσπονδίες των χρημάτων της Ολυμπιακής Προετοιμασίας με τη διαμόρφωση κριτηρίων που θα έχουν ως κεντρικό στοιχείο την μαζικότητα και την απήχηση του κάθε αθλήματος στην κοινωνία.