Στο 0,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, από 0,6% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 0,7%. Πέρυσι, τον ίδιο μήνα, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 4,7%.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, Μανώλης Κοντοπυράκης, είπε ότι βασικοί λόγοι που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του πληθωρισμού ήταν η αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 4,2% αλλά και η μείωση των τιμών στα φρούτα κατά 5,5% και στα λαχανικά κατά 13,1%.

Με τα σημερινά δεδομένα, πρόσθεσε, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του Αυγούστου, δηλαδή γύρω στο 0,8%. Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,8% τον Αύγουστο προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

- Κατά 6,3% της ομάδας αλκοολούχα ποτά και καπνός.

- Κατά 4,7% της ομάδας εκπαίδευση, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

- Κατά 3,9% της ομάδας άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών των κουρείων κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών άλλων υπηρεσιών.

- Κατά 2,9% της ομάδας ένδυση και υπόδηση.

- Κατά 2,8% της ομάδας υγεία, λόγω αύξησης των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Αυξήσεις επίσης κατά 2,2% σημειώθηκαν στην ομάδα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια.

Στην ομάδα διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες κατά 1% και στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά κατά 1,6%.

Εξάλλου, σε δύο κατηγορίες, στην ομάδα στέγαση και στην ομάδα μεταφορές, σημειώθηκαν μειώσεις κατά 4,9% και 3,1% αντίστοιχα.

Τέλος, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 1%.