Ολοένα και μικρότερο κομμάτι πίτας από την γερμανική αγορά απολαμβάνει το ελληνικό σταφύλι. Οι ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία η Ιταλία και η Τουρκία, έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια έδαφος και έχουν παραγκωνίσει το σταφύλια, ποικιλίας Thomson Seedless, που εισάγονται στη χώρα από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Καβάλα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έκθεση που συνέταξε ο προϊστάμενος του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο, κ. Χαράλαμπος Κουναλάκης.

Οι τιμές για τους εξαγωγείς έχουν σημειώσει σημαντική πτώση το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης των σταφυλιών από τους Έλληνες εξαγωγείς κυμαίνεται περίπου στα 0.50ευρώ για το ? κιλό, για τους χονδρεμπόρους του Μονάχου προς τα σούπερ μάρκετ στα 0,55ευρώ και στους καταναλωτές καταλήγει μεταξύ 0,69 και 0,89 ευρώ.

Η μείωση των τιμών οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και την περίοδο σχολικών διακοπών που διανύει η Ν. Γερμανία.

Ωστόσο, οι ανταγωνίστριες χώρες είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα αφού εξακολουθούν να προσφέρουν μεγάλες ποσότητες σταφυλιών προς την αγορά και με πολύ καλύτερες τιμές.

Ο λόγος που το ελληνικό σταφύλι εκτοπίζεται από την αγορά της Γερμανίας, όπου κυριαρχούσε επί δεκαετίες, είναι ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν πραγματοποίησε καμιά διαφημιστική καμπάνια ή εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να προβάλουν ποιοτικά το ελληνικό σταφύλι. Παράλληλα, όλο και συχνότερα κυκλοφορούσε η φήμη ότι τα ελληνικά σταφύλια είναι επιβεβαρυμένα με επικίνδυνες ουσίες την στιγμή που ο Γερμανός καταναλωτής απέκτησε έντονες ανησυχίες για την επιβάρυνση του οργανισμού του από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που επιδέχονται επιβλαβείς ουσίες και άρχισε να στρέφεται προς φρούτα χωρίς ορμόνες και προς βιολογικά.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι πρέπει να γίνει σύντονα αναδιάρθρωση των αμπελοοινικών ζωνών της χώρας με ποικιλίες που θα ευδοκιμούν χωρίς τη χρήση γιββεριλικού οξέους και θα είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της περιοχής και δε θα έχουν όλες τον ίδιο βαθμό πρωιμότητας. Παράλληλα, προτείνουν την ένταξη ενός μεγάλου μέρους της παραγωγής ελληνικού σταφυλιού στη βιολογική γεωργία.«Οι ανταγωνιστές κρατάνε τα σκήπτρα»Ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, κ. Γιάννης Χαλκιαδάκης, αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες διεκδικούν μερίδιο από τη γερμανική αγορά. «Σημαντικές προσπάθειες, εκτός από την Ιταλία και την Ισπανία, καταβάλλουν το τελευταίο διάστημα η Αίγυπτος και η Τουρκία, κάτι που έχει επηρεάσει τις δικές μας εξαγωγές», αναφέρει. Το πρόβλημα αφορά ολόκληρη την Ελλάδα αν και η ΚΣΟΣ με την ΕΑΣΗ έχουν καταφέρει να σταθούν όρθιες λόγω συμφωνίας που έχουν συνάψει με αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Ο κ. Χαλκιαδάκης θεωρεί πως θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες ούτως ώστε το σταφύλι της ποικιλίας που εξάγουμε ή και άλλης ποικιλίας να κρατηθεί και τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, όχι μονάχα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όπως τώρα.

Ο λόγος είναι ότι το σταφύλι από άλλες χώρες προσφέρεται στους Γερμανούς περισσότερους μήνες με αποτέλεσμα σιγά- σιγά να τους «κατακτά». «Οι ανταγωνίστριες χώρες καταφέρουν με αυτό τον τρόπο να κρατήσουν τα σκήπτρα της γερμανικής αγοράς», αναφέρει. Ένας, ακόμα, αρνητικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι οι χώρες, όπως η Τουρκία, προσφέρουν το σταφύλι σε χαμηλότερες τιμές. Ο κ. Χαλκιαδάκης αναφέρει πως χαμηλές τιμές δίνονται και από ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, κάτι που θεωρεί λανθασμένη κίνηση. Ο διευθυντής της ΕΑΣΗ υποστηρίζει πως πρέπει όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις να ακολουθούν κοινή τιμολογιακή πολιτική προκειμένου να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς. Ο κ. Χαλκιαδάκης θεωρεί πως το επόμενο διάστημα το κλίμα στην αγορά της Γερμανίας θα αλλάξει προς το καλύτερο.