Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Εξηγήσεις για το σκάνδαλο με τις αιτήσεις των αλλοδαπών καλούνται να δώσουν σήμερα ενώπιον του ανακριτή ο πρώην ανταποκριτής του ΟΓΑ στο δήμο «Ν. Καζαντζάκη» αλλά και ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών που επίσης ελέγχεται για άλλη σοβαρή υπόθεση μετά από έρευνα της Ασφάλειας Ηρακλείου στους φακέλους του γραφείου του.

Οι δύο υποθέσεις έχουν συσχετιστεί ενώ ως γνωστόν με εισαγγελική παραγγελία έχει δοθεί εντολή για τη διενέργεια έρευνας σε όλους τους δήμους του νομού με επίκεντρο τα γραφεία εξυπηρέτησης αλλοδαπών.

Η υπόθεση για την οποία καλούνται να δώσουν σήμερα εξηγήσεις οι δύο άνδρες προέκυψε μετά από εντολή του δημάρχου «Ν. Καζαντζάκη» για τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος υπαλλήλου του σε βάρος του οποίου υπήρχαν καταγγελίες από αλλοδαπούς ότι ζητούσε χρήματα για να εκδώσει τα χαρτιά τους. Σύμφωνα μάλιστα με το δήμαρχο ο εν λόγω υπάλληλος εμφανιζόταν να έχει συναναστροφές με άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σε άλλες υποθέσεις απάτης σε βάρος αλλοδαπών.Το πόρισμα της ΕΔΕΣτο επίμαχο πόρισμα της ΕΔΕ επιρρίπτονται σοβαρότατες ευθύνες στο διωκόμενο υπάλληλο για παράβαση καθήκοντος, υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και παραποίηση δημοσίων εγγράφων. Το πόρισμα μάλιστα προτείνει τη διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων τόσο με τη μορφή αυτοψίας όσο και με τη μορφή έγγραφων αναφορών τόσο στους υπαλλήλους όσο και στους προϊσταμένους των τμημάτων και διευθύνσεων προκειμένου να γίνεται ουσιαστικότερη παρακολούθηση της ροής των εργασιών.

Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι:

-παραλαμβάνονταν και διεκπεραιώνονταν αιτήσεις υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι διέμεναν εκτός των ορίων του δήμου, γεγονός που θα έπρεπε να διερευνηθεί περαιτέρω, όπως επισημαίνεται.

-απουσίαζαν από 61 φακέλους των αιτήσεων των υπηκόων τρίτων χωρών τα διπλότυπα είσπραξης των παραβόλων, τα οποία ενώ είχαν εισπραχθεί, όπως προέκυψε από τις καταθέσεις τόσο των μαρτύρων όσο και του διωκόμενου υπαλλήλου, δεν είχαν αποδοθεί.

«Το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης, σύμφωνα με τα μέχρι αυτή τη στιγμή στοιχεία, ανέρχεται στο ποσό των 17.475 ευρώ, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της καταγραφής από τον αρμόδιο υπάλληλο. Το γεγονός ότι ο διωκόμενος υπάλληλος εξέφρασε την πρόθεση του να καλύψει το ποσό, δεν αίρει το πειθαρχικώς κολάσιμο της πράξεως του, ενώ κρίνεται επιτακτική η διερεύνηση του και ως προς το ποινικό μέρος της υπόθεσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

-υπάρχει μεγάλη χρονική καθυστέρηση ανάμεσα στην ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης και στην ημερομηνία κοπής του διπλότυπου είσπραξης και κατ’ επέκταση της απόδοσης των παραβόλων.

-υπάρχει σωρεία παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας περί ασφάλισης υπηκόων τρίτων χωρών στον ΟΓΑ.

Σε σχέση με την εμπλοκή του υπευθύνου του ιδιωτικού γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών που επίσης καλείται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον της πταισματοδίκη, ο ελεγχόμενος υπάλληλος ανέφερε στο πλαίσιο της ΕΔΕ ότι τον γνώρισε τον Αύγουστο του 2008 όταν τον προσέγγισε να τον εξυπηρετήσει με τις αιτήσεις αλλοδαπών που διέμεναν στο Ηράκλειο. Ανέφερε ότι τον εξυπηρέτησε χρησιμοποιώντας «ανοικτούς» αριθμούς πρωτοκόλλου, τους οποίους κρατούσε για τη διευκόλυνση υπηκόων τρίτων χωρών που προσέρχονταν καθυστερημένα για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Ο ίδιος αρνείται κάθε αναφορά σε ενεργητικό ή παθητικό χρηματισμό, δηλώνοντας μόνο ότι είχε δεχθεί απλώς ένα κέρασμα καφέ σε καφενείο.