Η πρώτη εικοσάδα των κορυφαίων Κρητών όλων των εποχών στα νέα αποτελέσματα έχει 21 μέλη, γεγονός που αποδεικνύει τη συναρπαστική μάχη που γίνεται στην ψηφοφορία της «Π» για την ανάδειξη των 300 σημαντικότερων συμπατριωτών μας από την αρχαιότητα.

Κι αυτό γιατί στην 20η θέση ισοψηφούν πλέον ο συγγραφέας της «Ερωφίλης» Γεώργιος Χορτάτζης με τον αρχηγό της αντίστασης των Ανωγείων στην περίοδο της κατοχής Ιωάννη Δραμουντάνη -Στεφανογιάννη. Η ενδιαφέρουσα ψηφοφορία αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ουσιαστικά η είσοδος στην εικοσάδα είναι ένα ανοικτό θέμα, καθώς όσοι βρίσκονται μέχρι και την 25η θέση έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτή, καθώς οι διαφορές μέχρι και τη 15η, την οποία κατέχει ο μεγάλος ηθοποιός Αλέξης Μινωτής, είναι πολύ μικρές.

Σημαντικά βήματα προς την εικοσάδα έκαναν τις τελευταίες 15 ημέρες τόσο ο πρώτος πρωθυπουργός της Κρήτης, ο διανοούμενος γιατρός και πολιτικός Ιωάννης Σφακιανάκης, όσο και ο λογοτέχνης Κωστής Φραγκούλης.

Η μάχη για την πρώτη θέση συνεχίζεται ανάμεσα στον Νίκο Καζαντζάκη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά και για την τρίτη ανάμεσα στον Νίκο Ξυλούρη και τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο. Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται πλέον μάλλον δεδομένο είναι ότι δεν μπορεί κάποιος άλλος να ενταχθεί στις 6 πρώτες θέσεις, καθώς η διαφορά του 6ου Βιτσέντζου Κορνάρου με τον 7ο Μάνο Χατζηδάκι είναι σχεδόν 300 ψήφοι.

Από τα επιπλέον αξιοσημείωτα στοιχεία των νέων αποτελεσμάτων είναι:

-Η άνοδος της συγγραφέως Λιλής Ζωγράφου από την 38η στην 34η θέση και του αντιστασιακού Κίμωνα Ζωγραφάκη από την 47η στην 44η θέση.

-Η σημαντική άνοδος του επαναστάτη, πρωθυπουργού και προέδρου της βουλής κατά την Κρητική Πολιτεία, και υπουργού μετά την ένωση της Κρήτης Αντωνίου Μιχελιδάκη, από την 97η στην 83η θέση, 15 μέρες μετά την επιστροφή του στους 100 κορυφαίους.

-Η ένταξη για πρώτη φορά στους 100 κορυφαίους του Αναγνώστη Μάντακα, μεγάλης μορφής των κρητικών επαναστάσεων κατά των Τούρκων.



Η ψηφοφορία



Υπενθυμίζομε ότι η ψηφοφορία γίνεται:

-Μέσω ίντερνετ στη διεύθυνση www.patris.gr

-Με επιστολές στη διεύθυνση

Εφημερίδα «Πατρίς»

Θεσσαλονίκης 2

Ηράκλειο Κρήτης

Τ.Κ. 71201

με την ένδειξη «για την ψηφοφορία των σημαντικών Κρητών».

Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να γράφουν τα στοιχεία του αποστολέα (όνομα, τηλέφωνο ή διεύθυνση), τα οποία φυσικά δεν δημοσιοποιούνται.

Καθένας έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει μέχρι και 20 σημαντικούς Κρήτες, είτε μέσω υπολογιστή, είτε μέσω επιστολής. Και φυσικά μπορεί να ψηφίσει μόνο μία φορά. Οι επιπλέον ψήφοι είτε από τον ίδιο υπολογιστή, είτε μέσω επιστολών, αφαιρούνται καθώς κάθε ψήφος ελέγχεται χωριστά.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου και αμέσως μετά θα υπάρξουν αφιερώματα, χωριστό και αναλυτικότερο για τους 20 πρώτους, και ένα δεύτερο για τους υπόλοιπους μέχρι και τους 300.

Στη συνέχεια δημοσιεύομε τις λίστες με τους 100 πρώτους, από τους συνολικά 294 σημαντικούς Κρήτες που υπάρχουν στον κατάλογο. Σε παρένθεση δίπλα στη σημερινή τους θέση αναφέρεται αυτή που είχαν μέχρι πριν 15 ημέρες, όταν δημοσιεύτηκαν τα προηγούμενα αποτελέσματα.