Συνέντευξη στην Κατερίνα Μυλωνά

Είναι μια καλλιτέχνιδα που έχει τον αέρα της διεθνούς σταρ. Πώς να μην τον έχει άλλωστε, αφού μεγάλωσε στην Σουηδία και κατόρθωσε να φέρει στην Ελλάδα, το πρώτο και μόνο τρόπαιο της χώρας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision;

Ο λόγος για την Έλενα Παπαρίζου, που επισκέπτεται σε δύο μέρες από σήμερα το Ηράκλειο, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια μοναδική συναυλία.

Μαζί της, ο δικός μας Κρητικός καλλιτέχνης Μάνος Πυροβολάκης, που μαγεύει με τις συνθέσεις του οι οποίες κλείνουν μέσα τους κάτι από Κρήτη, αλλά και η Hip – Hop μπάντα Stavento, που έχει κερδίσει με τις επιλογές της μια αρκετά αξιοπρεπή θέση σ’ ένα δύσκολο μουσικό χώρο.

Η Έλενα Παπαρίζου σε μια ανάπαυλα από την καλοκαιρινή περιοδεία της και τις Live εμφανίσεις, μίλησε στην “Π” αναλύοντας αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μουσική σύμπραξη επί σκηνής, απαντώντας στα σχέδια της για τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά και πραγματοποιώντας στοχευμένες τοποθετήσεις, αναφορικά με τον διαγωνισμό της Eurovision, τα «πιστεύω» και τις γενικότερες θέσεις της.

Ερ.: Tι προσφέρει σε έναν καλλιτέχνη η επαφή του με τον κόσμο της περιφέρειας;

Απ.: Θα ήθελα να σας πω ότι δεν ξεχωρίζω τον κόσμο και τους ανθρώπους ανάλογα με το πού μένουν. Έτσι έχω μάθει από μικρή και με αυτό τον τρόπο εξακολουθώ να σκέφτομαι. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις νέα μέρη και νέο κόσμο. Με την περσινή περιοδεία γνώρισα πολύ τη χώρα μου και είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη για αυτό. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό να έρχεσαι κοντά στον κόσμο που σε έχει αγαπήσει, είτε αυτός είναι κάτοικος Αθήνας είτε ενός απομακρυσμένου χωριού.

Ερ.: Γιατί αποφασίσατε να σας πλαισιώσουν στη συναυλία οι συγκεκριμένοι άνθρωποι;

Απ.: Με τον Μάνο Πυροβολάκη είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία στην περσινή περιοδεία και έχουμε αναπτύξει μια προσωπική και φιλική σχέση. Με τους Stavento συνεργαστήκαμε πέρσι στα βραβεία Mad και φέτος δουλέψαμε μαζί στο Thalassa people’s stage . Είναι και τα παιδιά φιλαράκια μου. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο μου αρέσει πάρα πολύ να συνεργάζομαι με διαφορετικά ειδή μουσικής. Ο Μάνος είναι ethnic, παραδοσιακός μουσικός αλλά με σύγχρονες ανησυχίες, οι Stavento είναι η καλύτερη hip hop μπάντα και εγώ είμαι ποπ τραγουδίστρια. H μουσική όμως είναι μια και στόχος μας είναι να ενώνουμε τον κόσμο!

Ερ.: Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον ερχόμενο χειμώνα;

Απ.: Θα βρίσκομαι για λίγες ακόμα εβδομάδες στο Thalassa people’s stage και μετά θα μπω στο στούντιο για την προετοιμασία του νέου μου δίσκου που θα βγει στις αρχές της νέας χρονιάς.

Ερ.: Αν σας γινόταν η πρόταση θα πηγαίνατε ξανά στη Eurovision;

Απ.: Το έχω απαντήσει πολλές φορές και θα το πω ακόμα μια. Ως τραγουδίστρια δε θεωρώ ότι έχω κανένα λόγο να συμμετέχω ξανά. Θα ήταν πολύ εγωιστικό και άνευ ουσίας να ήθελα να ξαναπάω για να ξανακερδίσω, αφού ο στόχος είναι να κερδίσεις. Από την άλλη μπορεί να συμμετείχα ως στιχουργός, ως παρουσιάστρια είτε για την Ελλάδα είτε για τη Σουηδία.

Ερ.: Ποιος πιστεύετε ότι θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας; Αν δε θέλετε να πείτε όνομα, περιγράψτε τι πρέπει να έχει…

Απ.: Πιστεύω ότι όλες οι συμμέτοχες μας μέχρι τώρα ήταν πολύ καλές. Δεν μπορώ να σας πω ποιον θα ήθελα να δω του χρόνου, δεν το έχω σκεφτεί. Πάντως θεωρώ ότι πρέπει να μην ξεχνάμε την παράδοση μας.

Ερ.: Πιστεύετε ότι στο διαγωνισμό κερδίζει ο καλύτερος;

Απ.: Είναι πολύ σχετικό αυτό που με ρωτάτε. Τι θα πει ο καλύτερος; Κερδίζει αυτός που καταφέρνει να κερδίζει τις καρδιές του κόσμου. Την επόμενη μέρα όμως μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τραγουδιστής … ένας διαγωνισμός είναι, όχι μια ζωή.

Ερ.: Σας άρεσε το κομμάτι που κέρδισε φέτος;

Απ.: Ήταν αρκετά εντυπωσιακό και ο ρυθμός του σε καθήλωνε από την πρώτη νότα.

Ερ.: Θα προτιμούσατε να πηγαίνουν κομμάτι αντιπροσωπευτικά μιας χώρας; Θα ήταν καλή ιδέα να πήγαινε, για παράδειγμα, κρητικό τραγούδι;

Απ.: Χα, χα…! Νομίζω σας απάντησα προηγουμένως για αυτό .

Ερ.: Σας αρέσει να πειραματίζεστε και με την εμφάνισή σας… πιστεύετε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να περνούν ένα μήνυμα στον κόσμο; Να μην ακολουθεί τα πρότυπα ομορφιάς που του προκαλούν και άγχος;

Απ.: Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι μου αρέσουν οι καλλιτέχνες να τραγουδούν ευτυχισμένοι πάνω στη σκηνή και όχι στερημένοι. Από την άλλη μου αρέσει πολύ η μόδα και παρακολουθώ τις νέες τάσεις, αλλά όχι με θρησκευτική ευλάβεια και με άγχος.