Οι καθαρίστριες που δεν είναι μόνιμες, αλλά συμβασιούχοι δεν πληρώνονται για τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων

όπως οι τουαλέτες.

Κι όμως τώρα καλούνται να τις απολυμαίνουν ανά μια ώρα και αυτό σημαίνει ότι θα το κάνουν χωρίς να πληρωθούν.

Επίσης, όπως καταγγέλλει η κυρία Φοδελιανάκη, ορισμένα σχολεία ζήτησαν από τις συμβασιούχους καθαρίστριες, οι οποίες οφείλουν να καθαρίσουν μετά τη λήξη των μαθημάτων, να βρίσκονται εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, για να απολυμαίνουν τους χώρους.


Στο «μάτι του κυκλώνα» θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων, αφού καλούνται να συμβάλουν με το δικό τους καθοριστικό ρόλο στην τήρηση των κανόνων υγιεινής για τον για την αποφυγή ή έστω τον περιορισμό κρουσμάτων της νέας γρίπης.

Αν και εμφανίζονται διατεθειμένες να εργαστούν ακόμα πιο σκληρά για την προστασία των μαθητών, δηλώνουν ότι πρέπει να υπάρξει το ίδιο καλή διάθεση από την πολιτεία για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων του κλάδου.

Η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Ηρακλείου Χριστίνα Φοδελιανάκη λέει στην «Π» ότι καθαρίστριες με μισθό 50 ευρώ, που είναι απλήρωτες εδώ και μήνες καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος αυτού του σοβαρού προβλήματος. «Ως πρόεδρος του σωματείου καλώ τις συναδέλφισσές μου να υπερβούν τα όριά τους για να βοηθήσουν όσο μπορούν, γιατί είναι ανάγκη. Πρέπει όμως και οι υπεύθυνοι επιτέλους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εκτιμήσουν την προσπάθειά μας» λέει η ίδια και προσθέτει ότι υπευθυνότητα δεν πρέπει να δείξουν μόνο οι καθαρίστριες, αλλά και η πολιτεία. Παράλληλα, τονίζει ότι θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να καθαρίσουν έγκαιρα τα φρεάτια στα σχολεία, για να γίνει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αποφυγής εξάπλωσης του ιού της γρίπης.

Οι καθαρίστριες που δεν είναι μόνιμες, αλλά συμβασιούχοι δεν πληρώνονται για τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων όπως οι τουαλέτες. Κι όμως τώρα καλούνται να τις απολυμαίνουν ανά μια ώρα και αυτό σημαίνει ότι θα το κάνουν χωρίς να πληρωθούν. Επίσης, όπως καταγγέλλει η κυρία Φοδελιανάκη, ορισμένα σχολεία ζήτησαν από τις συμβασιούχους καθαρίστριες, οι οποίες οφείλουν να καθαρίσουν μετά τη λήξη των μαθημάτων, να βρίσκονται εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, για να απολυμαίνουν τους χώρους. «Αυτά δε βοηθούν κανέναν. Κάθε άνθρωπος έχει το ωράριό του και σ’ αυτό πρέπει να δουλέψει. Να μη φορτώσουν ανθρώπους που ξέρουν μάλιστα ότι εργάζονται κάτω από απάνθρωπο καθεστώς» τονίζει η πρόεδρος του σωματείου.

Εξάλλου, με το υπάρχον προσωπικό είναι αδύνατον να εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει το υπουργείο Παιδείας στη σχετική εγκύκλιο που απέστειλε στα σχολεία. Αυτό υπογραμμίζει η κυρία Φοδελιανάκη, η οποία συνεχίζει λέγοντας «Καλείται η καθαρίστρια των 50 ευρώ που έχει υποστεί τα πάνδεινα από άνιση μεταχείριση να κάνει τι; Είναι αδύνατον να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Δεν επαρκεί το προσωπικό. Από τη μια μας λένε ότι δε θα γίνουν νέες προσλήψεις και από την άλλη μας φορτώνουν επιπλέον δουλειά. Καλείται η καθαρίστρια ν’ αναλάβει αυτή την ευθύνη; Να κάνει ή όχι καλά την απολύμανση; Να προσλάβουν προσωπικό ούτως ώστε να μοιραστεί η δουλειά. Λέμε «ναι» στην απολύμανση, να βοηθήσουμε τα παιδιά, αλλά όχι ν’ αναγκάσουμε έναν άνθρωπο να δουλεύει δώδεκα ώρες με αυτό το μισθό».

Η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Ηρακλείου ζήτησε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να γίνει ενημέρωση στο προσωπικό καθαριότητας, ενώ στα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού αυτό γίνεται ανά σχολική μονάδα. Επίσης, ζητά να βρεθεί λύση στις περιπτώσεις όπου μια εργαζόμενη απασχολείται σε δύο ή τρία σχολεία όμορων δήμων, όπως για παράδειγμα στα γυμνάσια Βενεράτου και Αγίας Βαρβάρας.