Συνέντευξη στην Πέλλα Λασηθιωτάκη

Στους τομείς της ενέργειας, της αστικής αναβάθμισης των μεγάλων πόλεων και της καλύτερης διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Παράλληλα, δίνει έμφαση στην υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων τις οποίες χαρακτηρίζει ως «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, όπως λέει σήμερα μιλώντας στην «Π» ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης.

Ο κ. Σακελλάρης θα επισκεφθεί σήμερα το Ηράκλειο, με την ευκαιρία της υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας ύψους 15 εκατ. ευρώ με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα συναντήσει επίσης τη νομάρχη κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη και το δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη για να συζητήσουν ζητήματα σχέσεων της τράπεζας με τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σήμερα, ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, μιλά στην «Π» για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, το ρόλο της ΕΤΕπ και τους αναπτυσσόμενους τομείς της κρητικής οικονομίας.

1. Αναλάβατε την αντιπροεδρία της ΕΤΕπ, εν μέσω μιας απρόβλεπτης κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Πώς αντιμετωπίσατε την έντονη μεταβλητότητα των χρηματαγορών και πώς αυτή επηρέασε τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ;

Οι αβεβαιότητες που δημιουργούνται, η έλλειψη της ρευστότητας, ο κλονισμός των χρηματιστηριακών αξιών, η επίδραση της κρίσης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, είναι παράγοντες που γίνονται ασφαλώς αισθητοί και στην Ευρωπαϊκή οικονομία, και κατά συνέπεια και στην ΕΤΕπ. Στην ηλικία των 50, η ΕΤΕπ διατηρεί αμείωτη τη ζωτικότητά της και παραμένει στενά συνδεδεμένη με τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕE. Είναι όμως αυτονόητο ότι σε αυτή την συγκυρία ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του χρηματοδοτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ακόμη πιο σημαντικός. Η παρατεινόμενη οικονομική κρίση και η εξάπλωση της οικονομικής ύφεσης καθιστούν αναγκαία μια μεταβολή ρυθμού στη χρηματοδοτική δραστηριότητα του Ομίλου ΕΤΕπ, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

2. Πώς θα αξιοποιήσει η ΕΤΕπ τον ενισχυμένο ρόλο που της έχει αναθέσει η ΕΕ λόγω της κρίσης;

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ως ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται να παίξει έναν προέχοντα ρόλο. Θα αυξήσει σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις της πρωτίστως υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων βασικών τομέων που πλήττονται από την τρέχουσα επιβράδυνση της οικονομίας, όπως τα έργα υποδομής, η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και η ενέργεια. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις συνολικά σε όλη την ΕΕ μέχρι ύψους 31,2 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2009-2010, δηλαδή συνολικά αύξηση των ετήσιων χορηγήσεών μας σε 60 με 65 δισ. ευρώ

3. Ποιες είναι οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην χώρα μας; Σε ποιους τομείς δίνεται έμφαση;

Στην Ελλάδα, η Τράπεζα χορήγησε το πρώτο της δάνειο εδώ και 45 χρόνια, για τη χρηματοδότηση του τμήματος Κόρινθος-Πάτρα της Εθνικής Οδού. Έκτοτε, έχει χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους άνω των 21 δισ. ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα. Την τελευταία πενταετία οι χορηγήσεις μας στην Ελλάδα κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 1 δισ. ετησίως για έργα σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της ΕΤΕπ, δηλαδή υποδομές μέσω και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 2007, ενέργεια, βιομηχανία, τόσο μεγάλες όσο και μικρότερες επενδύσεις.

4. Σε τι ύψος ανήλθαν και σε ποιους κλάδους κατευθύνθηκαν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα το 2008 και πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθούν το 2009; Πόσα κεφάλαια έχουν κατευθυνθεί, σωρευτικά, μέχρι στιγμής στη χώρα μας;

Το 2008, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, η ΕΤΕπ υπερδιπλασίασε τις χρηματοδοτήσεις της υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Το 2008 η ΕΤΕπ εξακολούθησε να στηρίζει τους τομείς της αστικής ανάπτυξης και του περιβάλλοντος, των μεταφορών και της ενέργειας. Η ΕΤΕπ χορήγησε στην Ελλάδα συνολικά 1,2 δισ. ευρώ το 2008, έναντι των κατά μέσο όρο 750 εκατ. ευρώ που χορηγούσε ετησίως την τελευταία πενταετία. Για το 2009 και σαν αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης και της ανταπόκρισης της ΕΤΕπ στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας στην Ελλάδα αναμένεται να ανέλθουν περίπου στα 1,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών έχουμε ήδη υπογράψει 1,3 δισ. ευρώ. Τα επόμενα χρόνια η δραστηριότητα της ΕΤΕπ προβλέπεται να κινηθεί περίπου στα 1,1 – 1,3 δισ. ευρώ ετησίως.

5. Ποιοι είναι οι λόγοι της επίσκεψής σας στην Κρήτη;

Από την ανάληψη των καθηκόντων μου τον περασμένο Αύγουστο, είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στην Μεγαλόνησο. Θα έχω μια σειρά συναντήσεων για την ανταλλαγή απόψεων για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Θα συναντήσω τον περιφερειάρχη, τη νομάρχη Ηρακλείου αλλά και τον δήμαρχο Ηρακλείου με τον οποίο θα συζητήσουμε την επικείμενη χρηματοδότηση του Δήμου για έργα αστικής ανάπλασης στο Ηράκλειο. Παράλληλα θα συζητήσω και με οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους. Με την ευκαιρία της επίσκεψής μου θα υπογράψω και συμφωνία συνεργασίας ύψους 15 εκατ. ευρώ με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

6. Πώς θα χαρακτηρίζατε τις σχέσεις σας με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα;

Η συνεργασία μας είναι άριστη και αποδοτική για την τοπική οικονομία. Από το 2007, μαζί με την υπογραφή της Δευτέρας, θα έχουμε υπογράψει τρεις συμβάσεις συνεργασίας συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ για την στήριξη των μικρομεσαίων έργων, κυρίως στην Κρήτη.

7. Τι προγραμματίζετε μελλοντικά σε συνεργασία με την Παγκρήτια;

Η ΕΤΕπ μπορεί με τη συνέχιση της συνεργασίας αυτής να συμβάλει περεταίρω στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στην Κρήτη. Η μελλοντική μας συνεργασία μπορεί να εστιάσει σε τρεις τομείς: πρώτον, φυσικά στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι και η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, δεύτερον θα μπορούσαμε να συγχρηματοδοτήσουμε έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τρίτον θα μπορούσαμε ακόμη να συνεργαστούμε σε risk sharing χρηματοδοτήσεις. Αυτό είναι ένα νέο προϊόν της ΕΤΕπ και ένας νέος τομέας στην Ελλάδα. Αναπτύσσεται τώρα και μελλοντικά θα μπορούσαμε να συμπράξουμε με μία τράπεζα σαν την Παγκρήτια.

8. Οι επιχειρηματίες της Κρήτης εκτιμούν ότι μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων (τουρισμός, τρόφιμα-ποτά) "εισάγουμε" την οικονομική κρίση στη χώρα μας και ειδικότερα στην Κρήτη. Πιστεύετε ότι η οικονομία της Κρήτης μπορεί να αντέξει τόσο σημαντικές πιέσεις;

Η κρίση εισάγεται μόνο όταν τα προϊόντα δεν είναι εξαγώγιμα. Αντίθετα τα καλά και ποιοτικά προϊόντα έχουν θετικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία, ακόμη και εν μέσω κρίσεως. Η Κρήτη θεωρώ ότι έχει ποιοτικά προϊόντα και πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει περισσότερο τις προσπάθειές της προς αυτήν την κατεύθυνση.

9. Ποιοι κλάδοι, κατά την άποψή σας, είναι οι αναπτυσσόμενοι στην Κρήτη;

Εμείς θέλουμε να επικεντρωθούμε στον ιδιωτικό τομέα και στις υποδομές που τον υποβοηθούν - business enabling environment. Έτσι θα συνεχίσουμε την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε όμως και μεγαλύτερες επενδύσεις. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο έχει για εμάς η ανάπτυξη ενέργειας και μάλιστα της αποτελεσματικότερης χρήσης ενέργειας, αλλά και της παραγωγής με ανανεώσιμες πηγές, η αστική αναβάθμιση των μεγάλων πόλεων και η καλύτερη διασύνδεση της Μεγαλονήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η απ’ ευθείας συνεργασία μας με αυτήν πιστεύω ότι ανοίγει νέους δρόμους.