Τα Δ.Σ. των συλλόγων γονέων 25ου και 27ου Δημοτικών Σχολείων, γνωστοποιούμε στους γονείς και κατοίκους της περιοχής Θερίσου ότι: Τα ασφαλιστικά μέτρα που από κοινού καταθέσαμε και συζητήθηκαν την 10-07-09, κατά της COSMOTE για την κεραία κινητής τηλεφωνίας που έχει εγκαταστήσει στο κτήριο του ΟΤΕ, Διον. Φραγκιαδάκη & Μιχ. Αρχαγγέλου σε απόσταση αναπνοής απ’ τα σχολεία μας, κερδήθηκαν.

Ετσι βάσει της δικαστικής απόφασης, υποχρεούται να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του σταθμού βάσης και να προβεί στην απομάκρυνση της κεραίας.

Επίσης θεωρούμε ότι οφείλουμε να απαντήσουμε στην καταχώρηση της COSMOTE, που από τις 31-8-09 δημοσιεύεται στην “ΠΑΤΡΙΔΑ” με τον εντυπωσιακό (και λίαν παραπλανητικό) τίτλο “Κανένας λόγος ανησυχίας για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας”.

1) Το κείμενο παραθέτει μόνο μεμονωμένες και προσεκτικά διαλεγμένες φράσεις από κάποια εισήγηση, από τις οποίες δεν μπορεί βεβαίως να εξαχθεί η αληθής πρόθεση του ομιλητή.

2) Η φράση που αφορά “την ανησυχία της κοινής γνώμης από έλλειμμα ενημέρωσης” κατά την άποψη μας δεν ευσταθεί, ούτε πείθει.

Ο κόσμος συχνά ενημερώνεται από επιστημονικές μελέτες που έρχονται στη δημοσιότητα, οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν όπως:

Αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που χρηματοδότησε το πρόγραμμα REFLEX στο οποίο συμμετείχαν 12 επιστημονικά εργαστήρια από 7 ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη και αμηχανία στην επιστημονική κοινότητα, αφού απέδειξαν ότι οι βιολογικές λειτουργίες είναι στενά συνδεδεμένες με την ύπαρξη εξωτερικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και επηρεάζονται από αυτά ακόμα και σε συχνότητα που μέχρι πρόσφατα εθεωρούντο ασφαλείς. Οι διπλοί δεσμοί του DNA των λεμφοκυττάρων έσπασαν όταν αυτό εκτέθηκε σε χαμηλές δόσεις ακτινοβολιών και σε επίπεδα χαμηλότερα από τα όρια ασφαλούς έκθεσης που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Επίσης, στην έκθεση 2007 του Biolnitiative Working Group, μιας επιστημονικής επιτροπής αποτελούμενης από διακεκριμένους επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, την Βρετανία, τη Σουηδία, την Αυστρία και την Κίνα, σε ένα επιστημονικό ντοκουμέντο 600 σελίδων παρέχεται επιστημονική τεκμηρίωση βασισμένη σε περισσότερες από 2.000 επιστημονικές μελέτες απ’ όλον τον κόσμο, για το γεγονός ότι υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ακόμα και αν αυτή είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές κάτω από τα επίσημα όρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ (βλ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 3-2-08).

3) Οσο για τη θέση που πήρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άνοιξη του 2009, ας μας επιτραπεί να εκφράσουμε την αντίθεσή μας. Είμαστε γνώστες, γιατί έχουμε στα χέρια μας την έκθεση καταπέλτη που ενέκρινε η συντριπτική πλειοψηφία (43-3) για την προστασία από τις ακτινοβολίες και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Αντιπαραθέτουμε την αλήθεια.

Σύμφωνα λοιπόν με το ψήφισμα, τα όρια έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που είχε θέσει η Κομισιόν το 1999 (με βάση τα οποία έχουν τεθεί και τα ελληνικά όρια) κρίνονται ανεπαρκή και το Κοινοβούλιο ζητεί από την Επιτροπή την επανεξέτασή τους. Αναγνωρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι τα όρια αυτά τέθηκαν χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι βιολογικές (μη θερμικές επιδράσεις) της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία (πρόκληση διαφόρων τύπων καρκίνου) και ζητεί τη διενέργεια εκτεταμένης έρευνας για την αντιμετώπιση των ενδεχομένων προβλημάτων στην υγεία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέμφεται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για αδιαφάνεια και καλεί την ICNIRP και τον Π.Ο.Υ. να είναι πιο διαφανείς και ανοιχτές στον διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των προτύπων.

Ζητά να ληφθεί μέριμνα ώστε τουλάχιστον σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί και γηροκομεία να βρίσκονται μακριά από κεραίες. Ζητά να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες τεχνολογικές επιλογές για τη μείωση της έκθεσης ΗΜΚ.

Ζητά από την επιτροπή και τα κράτη-μέλη να αυξήσουν την χρηματοδότηση της έρευνας προκειμένου να αξιολογηθούν οι μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις των ραδιοσυχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά (αρ. 19). Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες τείνουν να εξαιρούν την κάλυψη έναντι κινδύνων που σχετίζονται με ΗΜΠ.

Σημειώνει με θλίψη τη συστηματική αναβολή από το 2006 της δημοσίευσης των συμπερασμάτων της διεθνούς επιδημιολογικής μελέτης ΙΝΤΕRPHONE, στόχος της οποίας είναι να διερευνηθεί η σύνδεση μεταξύ χρήσης κινητού και ορισμένων τύπων καρκίνου (αρ. 14). Υπογραμμίζει ότι η συντονίστρια της μελέτης κ. Elizabeth Cardis απηύθυνε έκκληση για επίδειξη σύνεσης και συνέστησε να γίνεται λελογισμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους ανηλίκους και να χρησιμοποιούνται οι σταθερές τηλεφωνικές συσκευές.

Το συμπέρασμα είναι ότι μόνο η σωστή και υπεύθυνη στάση των εταιριών κινητής τηλεφωνίας όσον αφορά τις επιπτώσεις της ΗΜ ακτινοβολίας, θα μειώσει την επιφυλακτικότητα και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.