Ενα από τα ομορφότερα και πιο παλιά πλοία στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, το ιταλικό “Αμέρικο Βεσπούτσι”, βρίσκεται στο Ηράκλειο από το Σάββατο.

Η επίσκεψη του “Αμέρικο Βεσπούτσι” στην πόλη, είναι η πρώτη της μακραίωνης πορείας των περίπου 80 χρόνων ιστορίας του πλοίου, ενώ σηματοδοτεί την περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλίας ανάμεσα στην Ιταλία και το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ιταλίας μάλιστα, η απόφαση να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες που επισκέφθηκε το πλοίο, μαζί με την Βουλγαρία, την Γαλλία, τη Ρουμανία, την Τυνησία, την Τουρκία και την Ουκρανία, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την φιλία προς τον ελληνικό λαό.

“Το πλοίο ήρθε στο Ηράκλειο για να προάγει την φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς” τονίζει ο κυβερνήτης του πλοίου Φραντσέσκο Ροτούντι, προσθέτοντας: “Οι ελληνικές τοπικές Αρχές μας έδειξαν την αμέριστη φιλοξενία και αγάπη τους και τις ευχαριστούμε γι’ αυτό”.

Αναφερόμενος ο κυβερνήτης στους πρόσθετους σκοπούς διενέργειας του ταξιδιού, τονίζει: “Για χρόνια τώρα, το “Αμέρικο Βεσπούτσι” πραγματοποιεί εκπαιδευτικά ταξίδια, ώστε οι δόκιμοι του Πολεμικού Ναυτικού να γνωρίζουν διάφορα λιμάνια. Φέτος το πλοίο έχει καταπλεύσει σε επτά λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Μέσα από αυτό το ταξίδι οι δόκιμοι γνωρίζουν τη θάλασσα, διάφορες χώρες, αλλά και παράλληλα λειτουργούν ως πρέσβεις της Ιταλίας στα διάφορα λιμάνια”.

Χαρακτηριστικά

Το παλαιότερο πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού κι ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο, είναι το πλοίο “Αμέρικο Βεσπούτσι”.

Το πλοίο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αεροναυπηγό Φραντσέσκο Ροτούντι. Η κατασκευή του άρχισε στις 12 Μαΐου του 1930, ενώ ναυπηγήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου το 1931.

Το πλοίο έχει ανακαινιστεί σημαντικά πέντε φορές μέχρι σήμερα, το 1951, το 1958, το 1964, το 1973 και το 1984.

Από το πρώτο του κιόλας ταξίδι, το πλοίο χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των δόκιμων ναυτικών του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει συνολικά 53 θερινές εκπαιδευτικές κρουαζιέρες σε Ευρώπη, βόρεια και νότια Αμερική, Αζόρες, Κανάρια νησιά.ΕπισκέψειςΤον Δήμο και τη Νομαρχία Ηρακλείου, επισκέφθηκε το Σάββατο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ταξιδιού, ο κυβερνήτης του πλοίου με αντιπροσωπεία αξιωματούχων.

Στη Νομαρχία Ηρακλείου, ο κυβερνήτης Αλμπέρτο Μπαρτολότσι, συνοδευόμενος από τον επίτιμο υποπρόξενο της Ιταλίας στο Ηράκλειο και δύο αξιωματικούς συναντήθηκε με τον αντινομάρχη κ. Μιχάλη Αστρινάκη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της νομάρχη κ. Βαγγελιώς Σχοιναράκη – Ηλιάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κυβερνήτης ενημέρωσε τον κ. Αστρινάκη για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του ταξιδιού, ενώ παράλληλα του έδωσε πληροφορίες για το ιστιοφόρο “Amerigo Vespucci”.

Ο κ. Αστρινάκης συζήτησε με τον κυβερνήτη για την ιστορική διαδρομή της Κρήτης από την αρχαιότητα ως σήμερα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην πλούσια κρητική μυθολογία.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Καρατζάνης, υποδέχτηκε στον δήμο Ηρακλείου τον κυβερνήτη Μπαρτολότσι.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπήρχε ενημέρωση σχετικά με την ιστορία του πλοίου, αλλά και των μνημείων της πόλης, ενώ αντηλλάγησαν συμβολικά δώρα και από τις δύο πλευρές.

Ο κυβερνήτης είχε επαφές επίσης τόσο με εκπροσώπους της Σ.Ε.Α.Π. όσο και του Λιμενικού Σώματος.

Για το κοινό

Μέχρι και την Τετάρτη θα παραμείνει το πλοίο “Αμέρικο Βεσπούτσι” στο λιμάνι του Ηρακλείου. Σήμερα στις 8.00 το βράδυ μάλιστα, έχει προγραμματιστεί στο πλοίο ένα πάρτι υψηλών προσκεκλημένων, όπου η είσοδος επιτρέπεται μονάχα με πρόσκληση.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το πλοίο για το κοινό, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Ειδικότερα σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το πλοίο από τις 10.00 το πρωί ως τις 12.00 το μεσημέρι. Αύριο οι ώρες επίσκεψης του πλοίου είναι από τις 3.00 το μεσημέρι έως και τις 7.00 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι ο κατάπλους του “Αμέρικο Βεσπούτσι” στο Ηράκλειο, είναι ο τελευταίος σταθμός του πλοίου στο εξωτερικό που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού για τους ναυτικούς δόκιμους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Ιταλίας.