Οι εκδηλώσεις με τίτλο “Οινοπολιτεία” συνεχίστηκαν στο Δήμο “Ν.Καζαντζάκης” με δυο βραδιές αφιερωμένες στο κρητικό κρασί.

Την Δευτέρα 24 Αυγούστου διοργανώθηκε ενημερωτική βραδιά με θέμα την Χωρική Οινοποίηση στο Οινοποιείο “ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ” στους Κουνάβους.

Εν όψει του Διαγωνισμού Χωρικής Οινοποίησης που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο οργανώθηκε αυτή η συνάντηση ώστε οι οινοπαραγωγοί να είναι σωστά προετοιμασμένοι για να συμμετάσχουν σ’ αυτόν αλλά και να παράγουν σπιτικό κρασί υψηλής ποιότητας.

Οι οινολόγοι, Μύριαμ Αμπουζέρ (Κτήμα Λυραράκη), Μαρία Τιτάκη (Οινοποιείο Τιτάκης) και Γιώργος Κουμαντάκης (Ένωση Πεζών) έδωσαν συμβουλές για σωστή Χωρική Οινοποίηση.

Οι παρευρισκόμενοι προμηθεύτηκαν ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας και δοκίμασαν κρασί όσο η κα. Αμπουζέρ ανέλυσε, με τη συμμετοχή τους, τα χαρακτηριστικά του κρασιού, δίνοντας συμβουλές για σωστή γευστική δοκιμή.

Η κα Τιτάκη έδωσε πλήρεις συμβουλές για την λευκή και ερυθρή οινοποίηση και ο κος. Κουμαντάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις σωστές συνθήκες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται και στις κατάλληλες υποδομές (μεταφορά- αποθήκευση, βαρέλια) ώστε το κρασί που θα παραχθεί να έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Ακολούθησε συζήτηση όπου οι οινολόγοι δέχθηκαν τις ερωτήσεις των παραγωγών και όλοι γεύθηκαν κρασιά από τα οινοποιεία της περιοχής, συνοδεία μουσικής από τη Μουσική Παρέα Νέων του Δήμου.

Την επόμενη μέρα στο Κτήμα Λυραράκη οργανώθηκε θεματική βραδιά για να καλωσορίσουν το φετινό τρύγο όπου ο Ψαρογιώργης τραγούδησε για τα αμπέλια του Λυραράκη.

Ακούστηκαν για πρώτη φορά σπάνια επιλεγμένα τραγούδια για το αμπέλι και το κρασί, μελοποιημένα από τον Ψαρογιώργη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της Έφης Ψιλάκη με θέμα “Η επιρροή της μουσικής στα φυτά”, αναλύοντας πως η μουσική υπόκρουση μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των φυτών αλλά και στο αμπέλι ειδικότερα.

Το ποίημα “Ο τρύγος” του Δροσίνη απάγγειλε η ιστορικός Χρύσα Δαμιανάκη. Ο Ψαρογιώργης ερμήνευσε Έλληνες ποιητές που έχουν γράψει για το αμπέλι, τον τρύγο και το κρασί όπως ο Αλέξανδρος Ραγκαβής, ο Ιωάννης Ραγκαβής, ο Γεώργιος Σουρής και δημοτικά από την Συλλογή του Ιδρύματος “Φανή Μπουτάρη” και ολοκληρώνοντας την ερμηνεία του, για να έχουν όπως είπε καλή σοδειά τα αμπέλια, έπαιξε λαούτο και τραγούδησε για αυτά κάνοντας ένα περίπατο μέσα στον αμπελώνα.

Η βραδιά έκλεισε με την συνοδεία εκλεκτού κρασιού από το κτήμα Λυραράκη, με εδέσματα που προσφέρθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγνίου και τη μουσική και τα τραγούδια των Γιάννη Κασσωτάκη, Χρήστου Ζηδιανάκη και Γιώργου Μανωλάκη.

Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώθηκαν με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Δήμου “Ν.Καζαντζάκης”.