Ένας δικηγόρος από την Κρήτη, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εικάζεται ότι έχει στα χέρια του τα έργα του Κωνσταντίνου Ι. Σφακιανάκη(1890-1946), μια μουσική που αν βρεθεί θα αποτελέσει σταθμό για τον πολιτισμό της Κρήτης.

Η κόρη του, Μαριέλλη Σφακιανάκη, απευθύνει έκκληση μέσω της «Π», όποιος γνωρίζει κάτι για το πού μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται το πολύτιμο αρχείο, να επικοινωνήσει μαζί της.

Σήμερα, σε συναυλία κλασσικού ελληνικού τραγουδιού ,με τραγούδια των Κ. και Μ. Σφακιανάκη, παρουσιάζεται ένα μέρος της μουσικής που η κ. Σφακιανάκη βρήκε στο πατρικό της και αποφάσισε να μοιραστεί με τον κόσμο. Η εκδήλωση, στην οποία τραγουδούν η σοπράνο, Βικτώρια Μανωλίδου, η μέτζο σοπράνο, Μυρτώ Γεωργιάδου, και ο βαρύτονος, Γιάννης Ιδομενέως, ενώ στο πιάνο συνοδεύει ο Δημήτρης Γιάκας, πραγματοποιείται απόψε στις 9 στην Βασιλική Αγίου Μάρκου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.



«Τα τακτοποίησα…»



Ο Κ. Σφακιανάκης ζούσε μόνο για τη μουσική και για την οικογένειά του, αμελώντας νʼ αφήσει σε έντυπα ακόμη και τις στοιχειωδέστερες βιογραφικές πληροφορίες. Τα έργα του και έγγραφα ληξιαρχείου και σπουδών χάθηκαν τα περισσότερα υπό ανεξακρίβωτες συνθήκες. Άρρωστος στον “Ευαγγελισμό” αποκρίθηκε σε ερώτηση οικείου του για τα πρώτα: “Τα έχω τακτοποιήσει... “Εικάζεται ότι εμπιστεύτηκε τα σημαντικότερα σε μέρος ή πρόσωπα άγνωστα.

Η οικογένειά του, όμως, δε γνώριζε πώς «τακτοποίησε» το μουσικό του αρχείο. Χρόνια αργότερα, μετά το 1975, ο μαέστρος, Λευτέρης Χαλκιαδάκης, είχε έρθει στην Κρήτη για να κάνει συναυλίες κι ένας κιθαρίστας στο συγκρότημά του ενώ συζητούσαν για το Σφακιανάκη είπε ότι γνώριζε πως το αρχείο του το είχε ένας δικηγόρος από την Κρήτη, ο οποίος, όμως, δεν ήταν σε ψυχική κατάσταση ικανή για να έρθει σε επικοινωνία με τους συγγενείς του Σφακιανάκη.

Η οικογένεια, δυστυχώς, αλλά και ο ίδιος ο Χαλκιαδάκης αμέλησαν να ψάξουν περισσότερο. Μέχρι σήμερα, οπότε και η κόρη του αποφάσισε να απευθυνθεί μέσω της «Π» σε όποιον μπορεί να γνωρίζει κάτι για το αρχείο του πατέρα της. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 210 8133887.

Στο πατρικό της, η κ. Σφακιανάκη βρήκε ένα μικρό μέρος από τη μουσική του πατέρα της και αποφάσισε να το παρουσιάσει στον κόσμο. Απόψε, οι Ηρακλειώτες θα έχουν την τιμή να είναι οι πρώτοι που θα το ακούσουν. «Ακούγονται για πρώτη φορά εδώ στο Ηράκλειο και πιθανότατα η ψυχή του το ήθελε», τονίζει η ίδια.

«Αν είχα ακούσει τη μουσική του πατέρα μου πριν ξεκινήσω να γράφω, ίσως να μην έγραφα μια νότα, θα με συνέθλιβε αυτή η δύναμη της προσωπικότητας, θα έλεγα πού πάω ξυπόλυτη στα αγκάθια… αλλά αγνοώντας προχώρησα, δεν τον βρήκα βράχο μπροστά γιατί ήταν ένας βράχος θεόρατος, προσπέρασα κι έτσι είπα κι εγώ τη δική μου λαλιά», αναφέρει.