Ρεπορτάζ Σοφία Τσεντελιέρου

Κανονικά άνοιξαν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα οι ιδιωτικοί δέχτηκαν χθες το σύνολο των εγγεγραμμένων βρεφών και νηπίων. Οι γονείς χωρίς να έχουν στην πλειοψηφία τους σαφή ενημέρωση για τη νέα γρίπη και ανησυχώντας στο σύνολό τους, συνόδευσαν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν ενημέρωση από τη διεύθυνση και τις εκπαιδευτικούς για το πώς προτίθενται νʼ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εφόσον πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις γονέων που αποφάσισαν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι για μια ακόμη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση η σωστή ενημέρωση είναι αναγκαία, όχι μόνο για νʼ αποφευχθεί η έκθεση των παιδιών στον κίνδυνο, αλλά και για να μην πανικοβάλλονται χωρίς λόγο οι γονείς.

Όλοι οι παιδικοί σταθμοί (Κέντρα Προσχολικής Αγωγής) του Δήμου Ηρακλείου υποδέχτηκαν τα εγγεγραμμένα παιδιά, πέραν εκείνου στο Ατσαλένιο που θʼ ανοίξει σταδιακά από αύριο εξαιτίας ορισμένων λειτουργικών προβλημάτων σε σχέση με το προσωπικό. Πάντως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ηρακλείου Ελένη Κόκκορη ο φόβος για τη νέα γρίπη σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε τις εγγραφές παιδιών, αφού οι αιτήσεις που έγιναν φέτος ήταν 1.800 και τελικά έγιναν δεκτά 1.300. Όσον αφορά στη νέα γρίπη, η κυρία Κόκκορη τονίζει ότι είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει νʼ αντιμετωπίσουμε όλοι με ψυχραιμία. «Θα συστήσουμε ορισμένα πράγματα στους γονείς. Θα ενημερώσουμε τις υπεύθυνες των παιδικών σταθμών που θα ενημερώσουν την σειρά τους τους γονείς. Αν κάποιοι θέλουν περαιτέρω ενημέρωση θα την παρέχουμε» λέει η ίδια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Γιώργος Πιντζόπουλος λέει ότι γενικώς είναι λίγο «μουδιασμένα» τα πράγματα, με τους περισσότερους γονείς να είναι συγκρατημένοι. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στην προκειμένη περίπτωση η κρατική μηχανή λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι παιδικοί σταθμοί έλαβαν έγκαιρα ενημερωτικό υλικό από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μια γενικότερη υπερβολή, καθώς όταν στη διάρκεια του καλοκαιριού ταξίδεψε στο εξωτερικό διαπίστωσε ότι το θέμα δεν απασχολεί κανέναν άλλο. «Το παραλήρημα που συμβαίνει εδώ δε μπορούμε να το κατανοήσουμε» λέει ο κ.Πιντζόπουλος και συνεχίζει «Παρʼ όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι νʼ ακολουθήσουμε τις εγκυκλίους και να λειτουργήσουμε ακολουθώντας τα προβλεπόμενα για όλες αυτές τις καταστάσεις».



Ενημέρωση… από την τηλεόραση

Από την τηλεόραση έχουν ενημερωθεί για τη νέα γρίπη οι περισσότεροι γονείς και προσπαθούν να συμβουλεύσουν τα παιδιά τους να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Ο κ.Μάνος Ντελής συνοδεύοντας το παιδί του στον παιδικό σταθμό δήλωσε «Προς το παρόν δε μας έχουν πει τι θα γίνει ως προς τα μέτρα προφύλαξης. Και μείς ανησυχούμε, αλλά η ενημέρωση είναι μηδενική. Αυτό που μας έχει πει ο παιδίατρος είναι αν έρθει το εμβόλιο να το κάνει, όχι τίποτα ιδιαίτερο. Φροντίζουμε για την υγιεινή του παιδιού, αλλά στον παιδικό σταθμό με τόσα παιδιά μαζεμένα δε νομίζω ότι αυτό από μόνο του είναι αποτελεσματικός τρόπος».

«Έχω πει στο παιδί να πλένει συχνά τα χέρια του και να φροντίζει για την υγιεινή του» είπε ο κ.Κώστας Τζαγκαράκης και πρόσθεσε «Ενημέρωση έχουμε από τα ΜΜΕ. Πάντως την πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό δεν είχαμε ενημέρωση».

Αν και είναι η πρώτη χρονιά της κόρης της στον παιδικό σταθμό, η κυρία Κωνσταντίνα Σταυρουλάκη δήλωσε ότι δεν ανησυχεί καθόλου για τη νέα γρίπη και προσθέτει «Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα περισσότερο από μια κοινή γρίπη. Όλος αυτός ο ντόρος γίνεται και το γνωρίζουμε πολύ καλά γιατί τα εμβόλια θα μείνουν στα ράφια. Έχουμε συμβουλευτεί τους γιατρούς μας και αυτά γίνονται για τους αδαείς οι οποίοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μερίδιο ανθρώπων οι οποίοι είναι αμόρφωτοι και θα τρέξουν να προμηθευτούν αυτό το εμβόλιο. Οπότε με την καλή ενημέρωση δε χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε».

Η κυρία Αγγελική Τσαφαντάκη που συνόδευσε την εγγονή της στον παιδικό σταθμό, ανέφερε «Άλλοι λένε να ανησυχούμε, άλλοι όχι. Πρέπει να προσέχουμε να πλένουμε τα χέρια μας. Η ενημέρωση που έχουμε δυστυχώς είναι από την τηλεόραση. Δεν ξέρω τι ενημέρωση θα γίνει στον παιδικό».