Τα αποτυπώματα της απόπειρας του 1933

Το αυτοκίνητο του Ελ. Βενιζέλου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Χαλέπα


Το αυτοκίνητο του Ελευθερίου Βενιζέλου (Packard), στο οποίο επέβαινε κατά την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στις 6 Ιουνίου 1933, βρίσκεται από την Τρίτη το βράδυ σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλεπά Χανίων.

Τα εγκαίνια του χώρου έγιναν παρουσία του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του συνόλου των αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου, ενώ κατά την τελετή αναγορεύτηκε σε εταίρο του ιδρύματος, το μέλος της παγκρητικής ένωσης Αμερικής, Ιωάννης Κοκολάκης.

"Ο χώρος αυτός αποτελεί μια ακόμα ψηφίδα για τη διατήρηση της μνήμης της ζωής του έργου του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου", τόνισε ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης.

Ο χώρος που εγκαινιάσθηκε βρίσκεται βορειοδυτικά της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ανακαινίσθηκε και μετασκευάστηκε με σκοπό να φιλοξενήσει τα αυτοκίνητα, ενώ περιλαμβάνει και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που αναφέρεται στο ιστορικό της απόπειρας.

Στο Α΄ μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Σταύρος Σ. Νιάρχος" του Μεγάρου "Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης", στη Χαλέπα Χανίων, έγινε σύντομη αναφορά στα γεγονότα της απόπειρας, καθώς και στο έργο αποκατάστασης του εκθεσιακού χώρου.

Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για την απόπειρα και αναγόρευση του Ιωάννη Κοκολάκη σε εταίρο του Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος".

Η θρυλική Packard, στην οποία έγινε η απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, δωρήθηκε πριν από λίγα χρόνια στο ίδρυμα από την Λέσχη Φιλελευθέρων.

Από το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε αποκοπεί το εμπρόσθιο τμήμα ενώ στο πίσω μέρος φαίνονται τα σημάδια από τις σφαίρες της απόπειρας.

Η Παγκρητική Ένωση Αμερικής υιοθέτησε την ιδέα του κ. Ιωάννη Κοκολάκη και απέκτησε ένα ίδιο μοντέλο του 1929 το όποιο και δώρισε στο ίδρυμα και εκτίθεται μαζί με την αυθεντική Packard.