Μαζί του χθες έφυγε μια ολοκληρη εποχή. Μπορούσες να διαφωνείς ή να συμφωνείς μαζί του αλλα κανένας δεν μπορούσε να αμφισβητήσει οτι ήταν ένας γεννημένος αγωνιστής.

Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος μετά και τον τελευταίο επίπονο αγώνα του έφυγε με τιμές υπουργού χθες το μεσημέρι απο το Α' Νεκροταφείο . Το υστατο αντίο είπε με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού ο πολιτικός κόσμος . Σύσσωμο το υπουργικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Το Εκτελεστικό Γραφείο μέλη της ΚΟ της ΚΕ και στελέχη του συνδικαλιστικού του δικαστικού και του κοινωνικού τομέα ηταν ολοι παρόντες, ενώ πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον πολιτικό.

Τη λύπη και τη συμπαράσταση τους ολοι εξέφρασαν προς την σύντροφο του εκλιπόντος, Κωνσταντίνα (Ντιντή) και τα παιδιά τους Αργύρη και Μαρω.

Παρόντες και συναγωνιστές απο την Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Άντίστασης (ΠΟΑΕΑ) συγχωριανοί του απο την Αμυγδαλιά Αρκαδίας οπως και ο παπαΑντώνης.

Την νεκρώσιμη ακολουθία έψαλε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και γύρω στις 2 το μεσημέρι η σορός καλύφθηκε με τη γαλανόλευκη εξήλθε του παρεκκλησίου στο Α' Νεκροταφείο εν μέσω θερμού χειροκροτήματος απο το πλήθος του κόσμου ενώ ειδικές τιμές απέδιδε άγημα των Τριών οπλων.

Λίγα λεπτά αργότερα τη σορό σκέπασε το ''ελαφρύ χώμα'' του Αττικής γης κάτω απο τις επευφημίες ''Αθάνατος''.

"Η Δημοκρατία, η λαϊκή κυριαρχία, τα δικαιώματα του ανθρώπου θεωρούνται τα τελευταία χρόνια αυτονόητα'' τόνισε στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Δεν ήταν πάντα έτσι. Γι' αυτά αγωνίστηκε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος. η ζωή του ήταν ένας συνεχής αγώνας και έφερε τον άνεμο της αλλαγής στο συνδικαλιστικό κίνημα τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, στην κοινωνία. Μέλος του ΠΑΚ με ιδιαίτερη δράση και ξεχωριστή ιστορία σε κρίσιμες στιγμές για την παράταξη οπως το '89 ήταν ο στυλοβάτης του Κινήματος. Για μένα, βεβαίωσε ο πρωθυπουργός, ήταν ο πιο χρήσιμος συνεργάτης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η γνώμη του είχε πάντα αξία. Ο λαός τον τίμησε σε όλες τις αναμετρήσεις.Φεύγοντας απο κοντά μας, αφήνει ανεκτίμητη προσφορά στην πατρίδα, το δημοκρατικό λαό, την παράταξη. Απο τον πόλεμο ('40'' μέχρι τη σημερινή εποχή παντού, πάντα παρών. Χάρη στον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, πρόσθεσε ο κ.Σημίτης το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα την εθνική Αντίσταση. Εκανε αναφορά στην αγάπη που έτρεφε προς αυτόν η νέα γενιά και έκλεισε εκφράζοντας την συμπαράσταση του ''στην αξια σύζυγο και εμπνευσμένη αγωνίστρια Ντιντή''.

Στη συνέχεια σύντομους λόγους εκφώνησαν ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μυγδαλιωτών Στ. Μακρής με αναφορές στην μαχητικότητα και τις αρετές του εκλιπόντος απο την παιδική ηλικία.

Ο Κώστας Γείτονας εκπροσωπώντας τη Βουλή, ο Τάσος Νεράτζης (ΝΔ) ο Ν. Κωνσταντόπουλος(ΣΥΝ), Γ. Παπασίμος (ΔΗΚΚΙ) Δ. Παξινός (ΔΣΑ), Β. Μπρακατσούλας (ΠΟΑΕΑ) καθώς και εκπροσώπους της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στις εκατοντάδες στεφάνια που απεστάλησαν μεταξύ άλλων ήταν του προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλου, του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή , της Επιτρόπου Αν. Διαμαντοπούλου, Σωματείων Υπαλλήλων απο τα υπουργεία οπου είχε διατελέσει επικεφαλής, απο τον επιχειρηματικό και εκδοτικό χώρο οπως Βαρδινογιάννη, Αγγελοπουλου, Κόκκαλη, Σπ. Λάτση, Ν. Κουρκουλου, θεατρικού Μουσείου, Κυριακού, Τεγόπουλου, Μπόμπολα, Φυντανίδη, ''Ποντίκι'' κ.α.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εξερχόμενος του νεκροταφείου ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε:''Αποδώσαμε τον ύστατο φόρο τιμής στο μεγάλο ασυμβιβαστο αγωνιστή, της αντίστασης του δημοκρατικού αγώνα που στάθηκε κοντά στον εργαζόμενο λαό μειώνοντας τις αποστάσεις. Το θάρρος, η μαχητικότητα, οι αγώνες του για την ενότητα της παράταξης θα αποτελούν πάντα τον οδηγό μας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ''καπετάνιο'' με όρθιο το ανάστημα για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τη Δημοκρατία, που μιλούσε σκωπτικά, πύρινα και δυναμικά. Εδινε πάνω απο όλα μάχες''.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου απλά εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως είπε ''έφυγε απο κοντά μας ένας καλός φίλος που ήταν χρόνια δίπλα στον πατέρα μου. Θα μας λείψει''.

Νωρίτερα ο Κώστας Λαλιώτης αναφερόμενος στον Ευάγγελο Γιαννόπουλο είπε οτι ''άφησε τα αποτυπώματά του ως ευαίσθητος άνθρωπος και μαχόμενος πολίτης. Ηταν παρών σε όλες τις επαλξεις για την Ελλάδα, την πρόοδο και την Δημοκρατία. Θα τον θυμόμαστε πάντα για τον λόγο του και την υποθήκη που άφησε στις νέες γενιές".

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης τον χαρακτήρισε ''γενναίο'' έμψυχο αγωνιστή της Δημοκρατίας ενώ ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό του ''αγωνιστη της Δημοκρατίας” .

Μεταξύ των παρευρισκομένων επίσης ήταν η Μαργαρίτα Παπανδρέου, ο Αν. Πεπονής , ο Χρ. Παπουτσής, ο Γρ. Φαράκος, οι πρόεδροι ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ΑΔΕΔΥ Δ.Παπασπύρος, οι πρώην πρόεδροι Γιατράς, Γ. Κουτσούκος, Λ. Κανελλόπουλος, ο νομάρχης Αθηνών Σγούρος, Δ. Κρεμαστινός, Δημητρα Παπανδρέου, Καλ. Μπουρδάρα, Γιακουμάτος, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ

Ο Λ. ΒΕΡΥΒΑΚΗΣ

Την απόφασή του να αποποιηθεί το βουλευτικό αξίωμα, στη θέση του εκλιπόντος Ευάγγελου Γιαννόπουλου, εκφράζει ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Χαραλάμπους σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

Ο πρώτος επιλαχών βουλευτής της Β’ Αθηνών, στην επιστολή του προς τον κ. Κακλαμάνη, αποποιείται τη βουλευτική ιδιότητα, υπενθυμίζοντας τη δημόσια δέσμευσή του προς τους δημότες της Νέας Ιωνίας, ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του και δεν θα επιστρέψει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκειά της.

«Η απόφασή μου αυτή δεν ήταν εύκολη. Όχι μόνον γιατί αποποιούμαι τη θέση μου στο Κοινοβούλιο, όπου για είκοσι χρόνια εθήτευσα και έζησα τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής μου, αλλά και γιατί θεωρώ πως πρέπει να απολογηθώ στους πολίτες της Β’ περιφέρειας Αθηνών, που με την αγάπη τους και την εκτίμησή τους με αξίωσαν να τους αντιπροσωπεύσω στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ελπίζω όμως ότι θα έχω την κατανόησή τους γιατί με την απόφασή μου αυτή, ανταποκρίνομαι στην καθολική απαίτηση των πολιτών για πολιτική αξιοπιστία” αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Χαραλάμπους.

Υπενθυμίζεται ότι δεύτερος επιλαχών βουλευτής στη Β’Αθηνών, είναι ο Λευτέρης Βερυβάκης, ο οποίος αναμένεται, εκτός απροόπτου να καταλάβει την έδρα του Ευάγγελου Γιαννόπουλου.