Της Αννας Κωνσταντουλάκη

“Οι Κρητικοί είναι νάρκισσοι. Τους αρέσει να είναι ρωμαλέοι και ωραίοι άνδρες και όταν θέλουν να βελτιώσουν κάτι στην εμφάνισή τους, δεν διστάζουν να απευθυνθούν σε πλαστικό χειρουργό και μάλιστα στα ίδια ποσοστά με τις γυναίκες”.

Αυτό αποκάλυψε, μιλώντας στην “Π” ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Γιάννης Λύρας, διευθυντής της κλινικής πλαστικής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ο ίδιος μάλιστα, είπε ότι η Κρήτη είναι η μόνη περιφέρεια της χώρας, όπου ο αριθμός ανδρών και γυναικών που κάνουν πλαστικές επεμβάσεις, δεν διαφέρει καθόλου.

Ο κ. Λύρας, μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες, γι’ αυτού του είδους τις επεμβάσεις, τις ηλικίες που γίνονται και το κόστος τους.

Η συζήτηση μαζί του, είναι η εξής:

Ερ: Από τί ηλικία οι γυναίκες, καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό και τί είδους επεμβάσεις ζητούν να κάνουν;

Απ: Θα χωρίσουμε τις γυναίκες σε 3 κατηγορίες. Από 18 έως 25 για να διορθώσουν κάποιο ανατομικό πρόβλημα με το οποίο γεννήθηκαν, όπως για παράδειγμα μεγάλη μύτη, μικρό πηγούνι, ψωμάκια στην περιφέρεια, ανύπαρκτο στήθος. Από τα 25 έως τα 35 για να διορθώσει τα προβλήματα της εγκυμοσύνης, δηλαδή χαλαρό και άδειο στήθος, χαλαρή κοιλιά, γεμάτη ραγάδες, ή χαλάρωση στους γλουτούς, μετά την αυξομοίωση του βάρους από την εγκυμοσύνη.

Από τα 45 μέχρι τα 75, οι γυναίκες θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της γήρανσης. Θέλουν να διορθώσουν την χαλάρωση που υπάρχει σε όλο το σώμα και στο πρόσωπο.

Ερ: Σε μια πολύ νέα κοπέλα που θέλει να γίνει πιο όμορφη, τί μπορείτε να αλλάξετε;

Απ: Μπορούμε να φτιάξουμε ένα πιο αρμονικό πρόσωπο. Δεν υπάρχει τίποτα, που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Τα αυτιά τα μεγάλα, το προγούλι, το πηγούνι, το βλέμμα.

Ερ: Αλλάζετε το βλέμμα;

Απ: Βεβαίως. Ενα θλιμμένο ή κουρασμένο βλέμμα, μπορούμε να το κάνουμε χαρούμενο. Πρέπει να ξέρετε ότι η γυναίκα γεννιέται με την επιθυμία να αρέσει, να είναι όμορφη.

Ερ: Φαντάζομαι ότι θα έχετε μεγάλο αριθμό πελατών και από την Κρήτη. Οι Κρητικοί, οι άνδρες, χτυπούν εύκολα την πόρτα του πλαστικού χειρουργού;

Απ: Εχουμε πολλούς πελάτες και συμβαίνει κάτι εντυπωσιακό. Είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας, που έχουμε άνδρες και γυναίκες, σε ίσο ποσοστό. Οι Κρητικοί, μας ζητούν κυρίως να βελτιώσουν τη μύτη και τα αυτιά τους και τα ψωμάκια, γύρω από τη μέση. Θέλουν να είναι ρωμαλέοι και ωραίοι άνδρες. Είναι νάρκισσοι, τους αρέσει να είναι όμορφοι.

Ερ: Πόσα χρόνια μπορεί να μας δείχνει νεώτερους η πλαστική χειρουργική;

Απ: Αν η γυναίκα είναι πριν την εμμηνόπαυση, είναι 40 ετών ας πούμε, θα δείξει σίγουρα τριαντάρα. Αν είναι 50, θα δείξει 40. Αν παρέμβουμε μετά την εμμηνόπαυση, το αποτέλεσμα θα είναι πάλι πολύ αξιοπρεπές, αλλά όχι τόσο καλό, όσο αν παρεμβαίναμε πριν την εμμηνόπαυση.

Ερ: Αν αφαιρέσουμε για παράδειγμα τις ρυτίδες, για πόσα χρόνια διαρκεί αυτό το καλό αποτέλεσμα; Και πρέπει να επαναλάβουμε την διαδικασία;

Απ: Διαρκεί σίγουρα μια επταετία. Μετά προφανώς μπορούμε να παρέμβουμε ξανά. Αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια. Ενα λίφτινγκ, δεν γίνεται μια και έξω.

Ερ: Εχουμε πολλές περιπτώσεις αποτυχημένων επεμβάσεων;

Απ: Σε επίπεδο χειρουργικής επέμβασης, ένα στα δέκα χιλιάδες περιστατικά. Είναι ελάχιστο το ποσοστό. Από την άλλη πλευρά, ο πελάτης βλέπει στο κομπιούτερ τι θα αλλάξει πάνω του και συμφωνεί ή διαφωνεί. Οπότε ο γιατρός προχωρεί με την απολύτως σύμφωνη γνώμη του πελάτη.

Ερ: κ. Λύρα δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις των γυναικών, που έχουν ακόμη και παραμορφωθεί μετά από μια τέτοιου είδους επέμβαση.

Απ: Οι αποτυχημένες επεμβάσεις δεν γίνονται ποτέ από πλαστικό χειρουργό, αλλά από γιατρούς ή μη γιατρούς, που μπήκαν στον χώρο αυτό και δεν έχουν εκπαιδευτεί αρκετά. Οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να απευθύνονται σε εξειδικευμένα κέντρα και γιατρούς, που γνωρίζουν το αντικείμενο.

Ερ: Ποιό είναι το κόστος αυτών των επεμβάσεων;

Απ: Ξεκινάμε από τα 800 ευρώ που κοστίζουν οι πιο απλές θεραπείες για τις ρυτίδες στο πρόσωπο και φθάνουμε μέχρι τα 3.000 ευρώ για μια γυναίκα ας πούμε 70 ετών που θέλει να κάνει γενικό λίφτινγκ προσώπου.