Αυξημένη είναι φέτος η αναντιστοιχία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση θέσεων εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό διαφαίνεται από τις επιλογές των υποψηφίων στα Μηχανογραφικά Δελτία και με δεδομένο ότι φέτος αυξήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά οι αριστούχοι.

Σύμφωνα με έρευνα του εκπαιδευτικού αναλυτή Χρήστου Κάτσικα, από δείγμα 250 υποψηφίων από το Λεκανοπέδιο με βαθμολογία πάνω από 16.500 μόρια, στην πλειονότητά τους δηλώνουν ως πρώτη τους προτίμηση τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων, Τμήματα Νηπιαγωγών, Νομικές και Αστυνομικές Σχολές, τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, την Ιατρική Αθήνας και το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου.

Με βάση τη φετινή αύξηση των αριστούχων (10.688 φέτος, δηλαδή 1.773 περισσότεροι από πέρσι) και την καθήλωση (ύστερα από τις μειώσεις των τελευταίων τριών χρόνων) των θέσεων εισακτέων των περιζήτητων και υψηλόβαθμων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος, στις περισσότερες περιπτώσεις των παραπάνω τμημάτων, η σχέση προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και υποψηφίων που σταυρώνουν κάποιο τμήμα ως πρώτη τους προτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 1: 10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 1: 15.Η λογική της επιλογής σχολώνΤα τμήματα που γίνονται φέτος στόχος των υποψηφίων και σταυρώνονται πρώτα στα Μηχανογραφικά τους χωρίζονται σε τρεις ομάδες: Πρώτη ομάδα αποτελούν τα τμήματα που υπόσχονται στον υποψήφιο ότι μπορούν να του εξασφαλίσουν όχι μόνο δουλειά αλλά και εργασιακή ασφάλεια.

Η αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης σ΄ ένα περιβάλλον αυξανόμενης ανεργίας ωθεί και φέτος τους υποψηφίους να επιλέξουν τα Παιδαγωγικά (δάσκαλοι) και τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Αστυνομίας για το Δημόσιο, τους Μηχανικούς (Η/Υ, Πολιτικούς και Αρχιτέκτονες) και τα Οικονομικά για ελευθεροεπαγγελματισμό, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τη δεύτερη ομάδα αναμένεται να αποτελέσουν οι κλασικές και πατροπαράδοτες επιλογές που αφορούν σχολές κύρους και γοήτρου (Νομική, Ιατρική) που βεβαίως τα πτυχία τους αντιμετωπίζουν προβλήματα πλέον στην αγορά εργασίας, τα οποία όμως λύνονται όταν ο υποψήφιος έχει «στρωμένη δουλειά» από τους γονείς του.

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει σχολές με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες πριμοδοτούνται αδιακρίτως με πρώτες προτιμήσεις. Αιτία; Το όλο και μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγεται η φοίτηση σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας μέσα στις συνθήκες οικονομικής κρίσης.