Του Γιάννη Ζωράκη

Κλείνουν από την Πέμπτη και επ’ αόριστον τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ

Αντιδρούν στην φορολόγηση των κερδών από τα παιχνίδια


Ούτε 1 ευρώ “καθαρό” δεν θα μπορούν να κερδίζουν οι παίκτες τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, αφού με νόμο που πέρασε η κυβέρνηση πρόσφατα, σε φορολόγηση υπόκεινται πλέον τα κέρδη στα τυχερά παιχνίδια από το πρώτο κιόλας ευρώ.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση του Συνδέσμου Επαγγελματιών Πρακτόρων Πρόγνωσης Παιχνιδιών ΟΠΑΠ, οι οποίοι προχωρούν σε απεργία διαρκείας από μεθαύριο Πέμπτη 16 Ιουλίου.

Στην απεργία αναμένεται να συμμετέχουν και τα μέλη του συνδέσμου στο Ηράκλειο, τα οποία εκφράζουν σοβαρότατες επιφυλάξεις αναφορικά με την αποδοτικότητα του νέου νόμου.

Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχει προκαλέσει γενικευμένη θύελλα αντιδράσεων, καθώς κρίνεται πως το μέτρο πρόκειται να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσδοκά να λύσει.

Πράκτορες μάλιστα, σε συζητήσεις τους σε διάφορες ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο αναφορικά με το θέμα, κάνουν λόγο ακόμα και για μια μεθοδευμένη προσπάθεια υποβάθμισης του ΟΠΑΠ, η οποία θα απομακρύνει τον κόσμο από τα πρακτορεία και θα μειώσει δραματικά τα έσοδα του Οργανισμού.Τι προβλέπεταιΦορολογία της τάξεως του 10 % επί των κερδών στα τυχερά παιχνίδια, από το πρώτο κιόλας ευρώ περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Πρακτικά κάτι τέτοιο σημαίνει πως φορολογούνται ακόμα και ο λήγοντας του λαχείου ή τα 11άρια του ΠΡΟ – ΠΟ όταν αυτά ξεπερνούν το ένα ευρώ.

Φορολογούνται επίσης και τα μικρά ή πολύ μικρά κέρδη από το ηλεκτρονικό παιχνίδι ΚΟΙΝΟ, που παραδοσιακά επανατοποθετούνταν σε επόμενες κληρώσεις.ΑνακοίνωσηΤην αγανάκτηση του εκφράζει με γραπτή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επαγγελματιών Πρακτόρων Πρόγνωσης Παιχνιδιών ΟΠΑΠ Ηρακλείου αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Στις 8 Ιουλίου του 2009, με τη διαδικασία του κατεπειγόντως, ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος για την φορολόγηση των κερδών από τυχερά παιχνίδια, από το πρώτο μόλις ευρώ. Χωρίς να τεθεί κανένα περιθώριο συζήτησης και αγνοώντας τις γνωματεύσεις των ειδικών και τις αντιρρήσεις των πρακτόρων.

Τα δημόσια ταμεία θα χάσουν αποδεδειγμένα πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που φιλοδοξεί το υπουργείο να εισπράξει, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθεστώς του μονοπωλίου που αποτελεί ασπίδα της ελληνικής οικονομίας. Θεωρούμε επομένως υποχρέωση να υποστηρίξουμε την οικονομική επιβίωση μας και το καθεστώς του μονοπωλίου που παρέχει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο παικτικό κοινό”.Απώλειες παικτώνΣημαντικές απώλειες παικτών, εκτιμά ο Σύνδεσμος των πρακτόρων πως θα υπάρξουν αν το μέτρο εφαρμοστεί.

Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό, όχι μόνο εξαιτίας της ενδεχόμενης απροθυμίας των παικτών να επανατοποθετήσουν τα μικρά κέρδη τους σε τυχερά παιχνίδια, αλλά και εξαιτίας του ότι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές παιχνιδιών. Πολύ πιθανή θεωρείται από τους πράκτορες η στροφή των παικτών σε ξένες εταιρίες στοιχημάτων μέσω διαδικτύου, από τις οποίες το ελληνικό κράτος δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν εκτιμήσεις πως το μέτρο θα αποθαρρύνει αρκετούς παίκτες από τη συμμετοχή και θα επηρεάσει αρνητικά τα 5.000 περίπου πρακτορεία του ΟΠΑΠ, λαχείων και Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας, που λειτουργούν στη χώρα.

Η ρύθμιση κρίνεται πως λειτουργεί σαν “χαριστική βολή” για τους ιδιοκτήτες πρακτορείων, ενώ θέτει τριγμούς στα θεμέλια του μονοπωλίου, το οποίο εκτιμάται πως θα πληγεί ανεπανόρθωτα, αν το μέτρο τελικά εφαρμοστεί.

Πίεση

Μεγάλη πίεση ευελπιστεί να ασκήσει ο Σύνδεσμος των πρακτόρων, μέσα από τις κινητοποιήσεις που αρχίζουν την ερχόμενη Πέμπτη. Οι κινητοποιήσεις έχουν μοναδικό αίτημα την κατάργηση του νόμου, αλλά παράλληλα προβλέπεται να δημιουργήσουν σοβαρές ζημιές στην ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Κι αυτό γιατί, για κάθε ημέρα απεργίας, υπολογίζεται πως η κυβέρνηση πρόκειται να χάνει περίπου 3.000.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο Σύνδεσμος δηλώνει αποφασισμένος, ενώ οι εξελίξεις αναμένονται σε μικρό χρονικό διάστημα.