Τα μέτρα κατά του καπνίσματος αύξησαν κατακόρυφα τις επισκέψεις Κρητικών στα νοσοκομεία, στα ειδικά ιατρεία διακοπής του τσιγάρου.

Οπως μας είπε ο επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Τζανάκης, το τελευταίο διάστημα στο ιατρείο του Πανεπιστημιακού οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 30-40% ενώ όλο και περισσότεροι νέοι κάτω 35 ετών αποφασίζουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Σε θεραπεία υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα περίπου 500 άτομα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μετά από 1 χρόνο το 50% των ανθρώπων που επισκέπτεται το ιατρείο διακοπής καπνίσματος, δεν καπνίζει, ενώ στην πορεία το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 25-30%.

Συνολικά, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν απευθυνθεί στο ιατρείο διακοπής του καπνίσματος στο ΠΕΠΑΓΝΗ και όσοι είναι συνεπείς σε ποσοστό άνω του 80% κόβουν το τσιγάρο.

Ο εθισμός στη νικοτίνη

Πόσο δυνατός είναι ο εθισμός στη νικοτίνη;

Ο εθισμός στη νικοτίνη έχει νευροβιολογική βάση και χαρακτηρίζεται από τρεις κυρίως παράγοντες:

• Η χρήση της νικοτίνης δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση, αναγκάζοντας έναν άνθρωπο να συνεχίζει να καπνίζει

•Η συνέχιση του καπνίσματος οδηγεί σε ανοχή, γεγονός που σημαίνει ότι οι καπνιστές θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη νικοτίνης (δηλ. των τσιγάρων) για να πετύχουν την αίσθηση ικανοποίησης

• Η αποχή από τη νικοτίνη έχει συνέπειες (με δυσάρεστα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα) τα συμπτώματα στέρησης, που οδηγούν τον καπνιστή να συνεχίσει το κάπνισμα για να τα αποφύγει

Η δύναμη του εθισμού είναι μεγάλη, γι’ αυτό ενώ το 75-85% των καπνιστών δηλώνει ότι θέλει να διακόψει το κάπνισμα, μόνο 3-5% το καταφέρνει μόνο του. Το ένα τρίτο περίπου των καπνιστών έχει κάνει τουλάχιστον τρεις σοβαρές ανεπιτυχείς προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος γεγονός που αποδεικνύει ότι η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο για την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος.