Πάνω από 20 πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης συμμετέχουν τώρα στην προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του ιστορικού ελαιώνα του νησιού. Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων τους θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου στη Βιάννο και τον Κερατόκαμπο, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διατήρηση του ιστορικού ελαιώνα της Κρήτης, που είναι εκ των αρχαιότερων σε παγκόσμιο επίπεδο. Και μία από τις πιο ευχάριστες εξελίξεις, είναι η επιστημονική υποστήριξη της όλης προσπάθειας από το ΤΕΙ Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία δημιουργίας ντοκιμαντέρ από το σκηνοθέτη, υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανώλη Τσελεντάκη με θέμα τον ιστορικό ελαιώνα του νησιού.

Το αρχικό κάλεσμα στους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού για τη διάσωση του ιστορικού ελαιώνα, έκανε ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου. Ήδη αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι είχαν αναπτύξει πλούσιες δραστηριότητες για τη διάσωση των ιστορικών ελαιόδεντρων στις περιοχές τους. Αυτή τη φορά οι πολιτιστικοί σύλλογοι συντονίζουν τις ενέργειες τους, ευαισθητοποιώντας και τις τοπικές κοινωνίες για τη διατήρηση των δέντρων, ορισμένα εκ των οποίων είναι Μνημεία της Φύσης, αν και μέχρι τώρα δεν έχουν επισήμως χαρακτηριστεί. Ένας από τους στόχους είναι και η δημιουργία Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης, σε πρώτη φάση για τη διατήρηση και την ανάδειξη του ιστορικού ελαιώνα του νησιού.

Η 1η συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων με θέμα τη διάσωση των ιστορικών ελαιόδεντρων είχε γίνει στο Αμάρι στις 17 Μαΐου με μεγάλη επιτυχία.



Σύσκεψη στον Κερατόκαμπο



Αναλυτικά το πρόγραμμα της συνάντησης των πολιτιστικών συλλόγων στις 5 Ιουλίου στη Βιάννο και τον Κερατόκαμπο, έχει ως εξής:

10.30 το πρωί, άφιξη στην πλατεία της Βιάννου

10.30-11.30 το πρωί, επίσκεψη σε παλιά ελαιόδεντρα της Βιάννου

11.30-12.00 το μεσημέρι, αναχώρηση και άφιξη στον Κερατόκαμπο

12.00 -12.30 το μεσημέρι, ξενάγηση στην πινακοθήκη του πολιτιστικού συλλόγου Κερατόκαμπου

12.30 το μεσημέρι, έναρξη σύσκεψης εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων σε αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Κερατόκαμπου

Απόγευμα ελεύθερο στην παραλία του Κερατόκαμπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εκπρόσωποι συλλόγων δεν μπορούν να παρακολουθήσουν όλο το πρόγραμμα, μπορούν να πάρουν μέρος μόνο στη σύσκεψη στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Κερατόκαμπου στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής.

Μέχρι τώρα στην πρωτοβουλία διάσωσης του ιστορικού ελαιώνα της Κρήτης μετέχουν:

-Νομός ΧΑΝΙΩΝ: Βατολάκκου και Φουρνέ

-Νομός ΡΕΘΥΜΝΗΣ: Βυζαρίου, Ρεθύμνης, Μοναστηριακίου, Αποδούλου, Πηγής, Αμαριωτών Ρεθύμνου

-Νομός ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Βενεράτου, Νέων Αυγενικής, Σίβα Μαλεβυζίου, Άνω Ασιτών, Δαφνών, Σίβα Μεσαράς, Άνω Βιάννου, Κερατόκαμπου, Θραψανού, Ζαρού, Αγιών Παρασκιών. Το ενδιαφέρον του έχει εκφράσει και ο πολιτιστικός σύλλογος Πόμπιας.

-Νομός ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Καβουσίου, Αγίου Γεωργίου

(Για επικοινωνία politistikos. [email protected]).