Της Ευαγγελιας Καρεκλάκη

Μετά από ένα χρόνο εγκλεισμού στις φυλακές Νεαπόλεως, Ελαιώνα και Κορυδαλλού η 21χρονη Βρετανίδα που κατηγορούνταν ότι έπνιξε το νεογέννητο βρέφος της, είναι πλέον ελεύθερη να επιστρέψει στη χώρα της και να αγκαλιάσει τα δύο παιδιά της που όλο αυτόν τον καιρό έμεναν στο σπίτι των παππούδων.

Χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αθώωση της νεαρής Βρετανίδας λόγω αμφιβολιών ως προς την τέλεση της πράξης για την οποία ήταν κατηγορούμενη, δηλαδή της παιδοκτονίας.

Η ψήφος των τεσσάρων ενόρκων ήταν εκείνη που «λύτρωσε» την 21χρονη μητέρα, η οποία μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση, δάκρυσε από ανακούφιση για το τέλος-τουλάχιστον στη φάση αυτή-του δικαστικού της Γολγοθά. Οι τρεις τακτικοί δικαστές είχαν άλλη άποψη, όπως επίσης και ο εισαγγελέας έδρας κ. Θεολογίτης που στην αγόρευση του είχε προτείνει την ενοχή της 21χρονης σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ωστόσο είχε προτείνει να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Νωρίτερα στην απολογία της με κλάματα η νεαρή Βρετανίδα προσπάθησε να εκθέσει τα γεγονότα όπως τα έζησε εκείνη. Για μία ακόμα φορά αρνήθηκε ότι έπνιξε το παιδί της και εξέφρασε τη λύπη της που δεν βρίσκεται σήμερα στη ζωή. Υποστήριξε ότι ήθελε το βρέφος και είχε σκοπό να το εντάξει στην οικογένεια της και να το μεγαλώσει μαζί με τ’ άλλα δύο παιδιά της. Ανέφερε ότι τύλιξε το μωρό με σεντόνι με σκοπό όμως να το ζεστάνει και όχι να το βλάψει.

Στο άκουσμα της αθωωτικής απόφασης οι συνήγοροι υπεράσπισης της κατηγορουμένης, Ζωή Λάμα και Θεοχάρης Δαλακούρας δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους. Ήταν μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση για την 21χρονη που πλέον μπορεί να συνεχίσει τη ζωή της, κοντά στην οικογένεια της.

Άλλωστε η ίδια αν και πολύ νέα, είναι μητέρα δύο παιδιών που τα στερήθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Συγγενείς και φίλοι συγκινημένοι από την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, έσπευσαν να αγκαλιάσουν την 21χρονη και να της δώσουν κουράγιο για το μέλλον.

To τραγικό περιστατικό συνέβη τον περασμένο Ιούλιο, σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα Μάλια όπου είχε καταλύσει η 21χρονη για τις θερινές διακοπές της. Μαζί της ήταν η αδερφή της και μία φίλη τους.

Οι τρεις Βρετανίδες είχαν βγει για ποτό και διασκέδαση σε κάποιο μπαράκι των Μαλίων. Η 21χρονη επέστρεψε μόνη της στο δωμάτιο του ξενοδοχείου γύρω στις 4.30 το πρωί, επικαλούμενη αδιαθεσία. Περίπου μισή ώρα αργότερα στο ξενοδοχείο επέστρεψαν η αδερφή και η φίλη της, οι οποίες μπαίνοντας είδαν στο πάτωμα, στο μπάνιο και στο κρεβάτι αίματα.

Πάνω στο κρεβάτι της υπήρχε ένας σάκος επίσης ματωμένος, ενώ δίπλα του στο κρεβάτι καθόταν η νεαρή Αγγλίδα. Όταν τη ρώτησαν τι είχε συμβεί, ανέφερε ότι είχε γεννήσει ένα νεκρό μωρό.