Κατά 60% έχουν μειωθεί οι δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα, όπως δηλώνουν οι οικοδόμοι του νομού που συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που πραγματοποιήθηκε προχθές.

Το πρωί το Συνδικάτο των Οικοδόμων είχε καλέσει τα μέλη του σε απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, όμως, ελάχιστοι έδωσαν το «παρών», κάτι που απογοήτευσε τους συνδικαλιστές.

«Ενώ υπάρχει τόση κρίση, ο κόσμος δε συμμετέχει στην κινητοποίηση, δε δουλεύει σήμερα αλλά δεν έρχεται να διεκδικήσει το αυτονόητο, μια καλύτερη σύνταξη, μια πίεση να ανοιχτούν καλύτερες δουλειές και, γενικότερα, ένα καλύτερο επίπεδο εργασίας», ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος του συνδικάτου, κ. Μανώλης Νικολουδάκης.

Εκτός της στασιμότητας που παρατηρείται στις κατασκευαστικές εργασίες, οι οικοδόμοι έχουν αναγκαστεί να ρίξουν και τα μεροκάματά τους.

«Στην οικοδομή, Έλληνες και μετανάστες βιώνουμε το ίδιο πρόβλημα. Μεγάλες ομάδες ανθρώπων περιμένουν να κάνουν ένα μεροκάματο, τα προβλήματα τρέχουν, δεν ξέρουμε πού θα πάει. Υπάρχουν βδομάδες και μήνες που δεν έχουμε δουλειά, ένας στους τρεις δουλεύει κι αυτός δυο με τρία μεροκάματα τη βδομάδα, ημιαπασχόληση», περιέγραψε.

Οι οικοδόμοι διεκδικούν υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ένσημα στα 55 χρόνια,

Ακόμα, θέλουν Αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, Υπεράσπιση, επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, Στήριξη όλων των ανέργων, Έκτακτο επίδομα ανεργίας για τους οικοδόμους 1.400 ευρώ, Επίδομα στο 80% του βασικού μεροκάματου που διεκδικούν για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.

Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επίσης, ζητούν θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας χωρίς προϋποθέσεις, Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 75 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία - Υγεία – Πρόνοια, Ουσιαστικά μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλειάς.