
Εγώ αποκάλυψα την απάτη στο ΤΕΒΕ!
Καταπέλτης η προϊσταμένη Ευαγγελία Σιδεράκη μιλά στην “Π”
Πάνω από 40 ημέρες διήρκεσε ο έλεγχος και ερευνήθηκαν 200 υποθέσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων
Με ψηλά το κεφάλι και μετά από δική της επιθυμία αποχωρεί από τη θέση της διευθύντριας του ΤΕΒΕ στο Ηράκλειο η κ. Ευαγγελία Σιδεράκη, ο άνθρωπος που εντόπισε την είσπραξη της πλαστής σύνταξης και ενημέρωσε υπηρεσιακά την κεντρική διοίκηση ώστε να πάρει η υπόθεση το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Μετά από 27 χρόνια ευσυνείδητης υπηρεσίας στο ΤΕΒΕ, σήμερα δεν κρύβει την πικρία της για την υπηρεσιακή «δοκιμασία» που υπέστη από την στιγμή που ανακάλυψε την απάτη, τονίζοντας ότι πίσω από τον διασυρμό του ονόματος της, υποκρύπτονται κομματικές σκοπιμότητες.
«Αν είχα να κρύψω κάτι, δεν θα αποκάλυπτα την απάτη. Αν το αποσιωπούσα, σήμερα δεν θα ήξερε κανείς τίποτα» δήλωσε στην «Π» με κατηγορηματικό τρόπο.
Όπως επισήμανε η έκδοση της πλαστής σύνταξης ξεκίνησε το 1993. Την περίοδο εκείνη δεν ήταν διευθύντρια αλλά προϊσταμένη του τμήματος συντάξεων, ενώ μετακινήθηκε και στο τμήμα εσόδων.
Διευθύντρια του ΤΕΒΕ ανέλαβε το 2005 με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια αφού συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια. Αναφέρεται μάλιστα ότι η επιλογή της τότε είχε «ενοχλήσει» κομματικά αφού η ίδια δεν πρόσκειται στο χώρο της κυβερνώσας παράταξης.
Σύμφωνα με την κ. Σιδεράκη, το 2008 άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ζήτησε από την υπάλληλο που κατηγορείται σήμερα να καταθέσει στην υπηρεσία το πληρεξούσιο για την σύνταξη, όμως εκείνη προφασιζόμενη διάφορες δικαιολογίες, το ανέβαλε από μέρα σε μέρα.
Αυτό ενίσχυσε τις υποψίες της Διευθύντριας που αμέσως ξεκίνησε έρευνα για να διερευνήσει τι ακριβώς συνέβαινε. Το Νοέμβριο του 2008 βεβαιώθηκε ότι πρόκειται για απάτη.
Ο φάκελος της υποθέσεως ήταν άδειος. Τα δικαιολογητικά που είχαν επιδειχθεί τόσο στην τότε Διευθύντρια όσο και στην ίδια, είχαν κάνει «φτερά». Η πλαστή σύνταξη είχε εκδοθεί στο όνομα ανύπαρκτου προσώπου.
Η κ. Σιδεράκη έκανε αναφορά στην κεντρική διοίκηση του ΤΕΒΕ, της οποίας ακολούθησε εξονυχιστικός έλεγχος από κλιμάκιο της Αθήνας με την συνδρομή υπαλλήλων του τοπικού παραρτήματος.
Η έρευνα διήρκεσε 40 ημέρες και «ξεσκονίστηκαν» 2000 υποθέσεις που είχε υπογράψει η κατηγορουμένη υπάλληλος.
Το πόρισμα κατέληξε στην εμπλοκή της υπαλλήλου στην συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία άλλωστε αναμένεται να απολογηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως έγραψε χθες η «Π».
Σε σχέση με την υπηρεσιακή της θέση, η κ. Σιδεράκη τονίζει ότι μετά από 33 χρόνια συνολικής υπηρεσίας (ήταν δικηγόρος-συμβολαιογράφος) είχε υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Για το λόγο αυτόν άλλωστε δεν παρέστη στην συνέντευξη αφού δεν την ενδιέφερε να διεκδικήσει την παραμονή της στη θέση της Διευθύντριας παρά το γεγονός ότι είχε άριστες εκθέσεις.
Την στήριξη του στο πρόσωπο της κ. Σιδεράκη εκφράζει με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Α.Ε.Ε.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνει: «Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3528/07 προέβη σε γενικές κρίσεις κατόπιν ερωτήματος που υποβλήθηκε από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ για επιλογή Διευθυντών για όλη την Ελλάδα (κεντρικές και περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού).
Η επιλογή έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα μετά από μοριοδότηση των στοιχείων του προσωπικού τους μητρώου και συνέντευξη. Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα ο κ. Καγιαυτάκης συγκέντρωσε μεγαλύτερο βαθμό μορίων από την κ. Σιδεράκη και συνεπώς επελέγη για τη θέση του διευθυντού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει το έργο που προσέφερε η κ. Σιδεράκη με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία, κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως ήταν η περίοδος 2007-2008 λόγω της ενοποίησης του Οργανισμού. Εξάλλου η μη επιλογή της συγκεκριμένης υπαλλήλου ως διευθύντριας δεν συνδέεται με την εκκρεμούσα δικαστική διερεύνηση για συνταξιοδοτική υπόθεση δεδομένου ότι η κ. Σιδεράκη ήταν εκείνη που την έφερε στο φως».