Της Κατερίνας Μυλωνά
Δεν τον ήθελαν εδώ στο Πανεπιστήμιο αλλά οι Αμερικανοι του έδωσαν το πρώτο βραβείο
Ο Ανδρέας Τουπαδάκης βραβεύτηκε στην Καλιφόρνια ως ο καλύτερος ακαδημαϊκός

Μία ξεχωριστή και συγκινητική διάκριση ήρθε για το Ρεθυμνιώτη ακαδημαϊκό, Ανδρέα Τουπαδάκη, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis. Τον περασμένο Μάιο, ο καθηγητής της σχολής Μαθηματικών και Φυσικών Σπουδών βραβεύτηκε ως ο καλύτερος ακαδημαϊκός δάσκαλος.
Πρόκειται για μια μεγάλη πνευματική διάκριση από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο σ’ένα Έλληνα λόγιο και καθηγητή.
Από τους 2091 καθηγητές που έχει το Πανεπιστήμιο, η ακαδημαϊκή επιτροπή πρότεινε 150 υποψήφιους για το βραβείο, και πήρε συνέντευξη από τους 18 πρώτους.
Τελικά, η επιτροπή αποφάσισε να απονέμει το πρώτο βραβείο στον Ανδρέα Τουπαδάκη. Παρέστησαν επιστήμονες, φοιτητές, φίλοι, συγγενείς και υποστηρικτές του τιμημένου ενώ ο ίδιος έλαμπε από χαρά και ικανοποίηση.
Πρόκειται για μια «αυτοεξορισμένη προσωπικότητα της Ελλάδας, ξεδιαλεγμένη μέσα στο καμίνι της δοκιμασίας της Αμερικής, μια προσωπικότητα του ήθους και της επιστήμης.
Αυτόν τον άξιο επιστήμονα, που έβαζαν τρικλοποδιά στην Ελλάδα, τον μαράζωσε ο φθόνος των συναδέλφων του, ο εξουσιαστής της Πανεπιστημιακής έδρας που είναι δικτυωμένος σε πολιτικά κόμματα.
Ο καθηγητής αυτός, με το ανεξάρτητο ανθρωπιστικό του πνεύμα, δεν εντάχτηκε σε καμιά από τις υπάρχουσες κλίκες. Τον άνθρωπο αυτόν με το μεγάλο επιστημονικό κύρος τον διώξανε. Και τον δέχθηκε το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια», όπως επισημαίνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλει, Νικόλαος Μωραϊτης.
Ο Δρ. Ανδρέας Τουπαδάκης, μιλώντας στην «Π», είπε χαρακτηριστικά ότι «χαλούσα την πιάτσα». Παρόλο που προσπάθησε πολλές φορές να γίνει μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου και ΤΕΙ Κρήτης, έβρισκε διαρκώς μπροστά του κλειστές πόρτες.
Παρόλα αυτά, δίδαξε δύο χρόνια στο τμήμα Χημείας του Π.Κ., όπου, όμως, «το κλίμα ήταν βαρύ, αποκρουστικό, κλίμα παραλογίας. Θέλουν όλοι να βάλουν τους δικούς του, δεν προχωράς αν δεν ανήκεις σε κάποια κομματική παράταξη. Ο,τι στην Ελλάδα είναι κανόνας στις ΗΠΑ αποτελεί εξαίρεση», αναφέρει.
Ο ακαδημαϊκός από το Ρέθυμνο σπούδασε χημεία στο ΑΠΘ και ακολούθησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Αμερική. Έχει εργαστεί σε εργαστήριο πυρηνικής, σε βιομηχανία και σε εθνικά εργαστήρια των ΗΠΑ. Τα τελευταία πέντε χρόνια διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Όσο αφορά στη βράβευσή του, ο ίδιος ανέφερε «οι άνθρωποι, παρόλο που δέχονται πιέσεις και συναγωνισμό, έχουν ακόμα την ικανότητα να αντιλαμβάνονται την καλή διάθεση και την προσπάθεια που καταβάλλω να βοηθήσω τους φοιτητές να κατακτήσουν το όνειρό τους».