Του Θάνου Περβολαράκη

Βρήκαν το νεαρό που είδε τελευταίος τη Βρετανίδα η οποία βρέθηκε νεκρή

Η κατάθεση και οι αντιφάσεις που προβληματίζουν τους λιμενικούς


Δύο άτομα, ένας νεαρός Έλληνας και ένας αλλοδαπός συνομίλησαν για τελευταία φορά τηλεφωνικά με την Βρετανίδα Jean Hanlon η οποία βρέθηκε να επιπλέει νεκρή στο λιμάνι του Ηρακλείου πριν από μερικούς μήνες και οι καταθέσεις τους συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία που αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες ημέρες από την ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου στον εισαγγελέα.

Και οι δύο άνδρες- γνωρίζονται μεταξύ τους- ήταν φίλοι της άτυχης γυναίκας και η ταυτότητά τους προέκυψε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αν και είχαν κληθεί για κατάθεση πριν ακόμα δοθούν οι λίστες με τα τηλέφωνα στους λιμενικούς που χειρίζονται την υπόθεση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Π», οι καταθέσεις του Έλληνα φίλου της Hanlon ήταν αυτές που «κέντρισαν» το ενδιαφέρον των λιμενικών, λόγω των αντιφάσεων που όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, έπεσε ο νεαρός Ηρακλειώτης.

Από τις λίστες με τις άρσεις βρέθηκε πρώτα το τηλέφωνο του αλλοδαπού, ο οποίος είχε συνομιλήσει μαζί της την ημέρα που εξαφανίστηκε και μάλιστα ήταν εκείνος που είχε δηλώσει και την εξαφάνισή της στις Αρχές. Στους καταλόγους με τα τηλέφωνα υπήρχε και ένα καρτοκινητό το οποίο προέκυψε από την έρευνα πως ανήκει στον Ηρακλειώτη.

Ο αλλοδαπός μάλιστα είχε πει πως όταν μίλησε με την φίλη του εκείνη βρισκόταν στο «Μαρίνα» και έπινε καφέ με έναν Έλληνα. Αυτή η μαρτυρία όμως δεν επιβεβαιώνεται καθώς υπάρχει υλικό από κάμερα επιχείρησης που δείχνει πως εκείνη την ημέρα και το χρονικό διάστημα που αναφέρεται βρισκόταν στις Γούβες και συνομιλούσε με έναν επιχειρηματία για δουλειά.

Ο νεαρός Ηρακλειώτης από την πλευρά του στην πρώτη του κατάθεση είπε πως γνώριζε την Βρετανίδα και δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία. Δεν είπε δηλαδή ότι συνομίλησε μαζί της στο τηλέφωνο την ημέρα της εξαφάνισής της. Βέβαια ο ίδιος στην πορεία των ερευνών και σε συμπληρωματική του κατάθεση ανέφερε πως δεν είπε πως συνομίλησε μαζί της στο τηλέφωνο το επίμαχο διάστημα, διότι δεν του έγινε σχετική ερώτηση όταν εξεταζόταν.

Επίσης, σε μία από τις συμπληρωματικές τους καταθέσεις παραδέχτηκε πως γνωρίζονταν, ήταν φίλοι, ανέφερε, και πήγαιναν μαζί κάποιες φορές για χορό.

Στην τρίτη κλήση που τους έγινε για να καταθέσουν συμπληρωματικά ο αλλοδαπός φίλος της Hanlon επέμεινε πως είχε μιλήσει μαζί της και με τον Έλληνα με τον οποίο έπιναν μαζί στο «Μαρίνα».

Ο νεαρός από το Ηράκλειο από την πλευρά του στην νέα κατάθεση που έδωσε (τρίτη) ρωτήθηκε για το που βρισκόταν την ημέρα που εξαφανίστηκε η γυναίκα από τη Βρετανία. Στην κατάθεσή του αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει πως ήταν σε μία καφετέρια στο κέντρο του Ηρακλείου. Υποστήριξε, ότι βρισκόταν με έναν φίλο του, έδωσε το όνομά του και το τηλέφωνό του και κατέληξε λέγοντας πως όταν τελείωσε τον καφέ του, τον περίμενε ο πατέρας του, ο οποίος τον πήρε και έφυγαν.

Οι λιμενικοί κάλεσαν τον φίλο του ο οποίος ανέφερε πως δεν είχε βγει για καφέ μαζί του εκείνη την ημέρα. Συγκεκριμένα, είπε πως είχαν συναντηθεί την προηγούμενη ημέρα το απόγευμα. Είχαν πει να βρεθούν και την επομένη , αλλά το πρωί εκείνης της ημέρας του έστειλε μήνυμα ο νεαρός από το Ηράκλειο και του είπε πως τελικά δεν θα συναντηθούν. Επίσης ο φίλος του Ηρακλειώτη ρωτήθηκε από τους λιμενικούς τι έγινε μετά που τελείωσαν τον καφέ τους σε καφετέρια του Ηρακλείου κι εκείνος απάντησε πως ο νεαρός άνδρας έφυγε με τη μηχανή του.

Παρέμβαση

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο υπάρχει στην δικογραφία του περίεργου θανάτου της αλλοδαπής. Συγκεκριμένα ο φίλος του νεαρού Ηρακλειώτη, το τηλέφωνο του οποίου βρέθηκε στις άρσεις, είπε πως ο πατέρας αλλά και ο φίλος του, του ζήτησαν να δώσει νέα κατάθεση και να αλλάξει κάποια πράγματα που είχε αναφέρει στην προηγούμενη εξέτασή του.

Στη δικογραφία τέλος υπάρχουν και οι τοξικολογικές εξετάσεις που δείχνουν πως η Βρετανίδα εκείνη την ημέρα είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ.