Το έντονο ενδιαφέρον τους για τα κρητικά προϊόντα εκδήλωσαν ξένοι αγοραστές από δώδεκα χώρες που παραβρέθηκαν στο 1ο Περιφερειακό partenariat τροφίμων – ποτών – φυσικών καλλυντικών, το οποίο διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης στο Ηράκλειο.

Οι σαράντα Κρητικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν, πραγματοποίησαν σημαντικές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τους πενήντα ξένους αγοραστές από αγορές – στόχους όπως η Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Κύπρο, Σερβία, Λετονία, Δανία, Λίβανο και Ουκρανία. Οι συναντήσεις αυτές που έγιναν την περασμένη Δευτέρα, ξεπέρασαν στο σύνολο τους τις 750 μέσα σε δύο κατάμεστες αίθουσες από επιχειρηματίες, ξένους και κρητικούς, δίνοντας την ευκαιρία για ουσιαστική τόνωση των κρητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο για τις εξαγωγές του τόπου μας. Υπήρξε ζωντανό ενδιαφέρον για τα κρητικά προϊόντα και οι Κρήτες επιχειρηματίες έδειξαν τον καλύτερο τους εαυτό, αναμένοντας άμεσα εμπορικές συμφωνίες.

Στα πλαίσια της ημέρας των επιχειρηματικών συναντήσεων, ο Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Τζέντα, κ. Δ. Μίχας, έκανε μια σύντομη παρουσίαση της αγοράς της Σ. Αραβίας στους Κρήτες επιχειρηματίες, μια αγορά που αποτελεί βασικό στόχο των εξαγωγικών επιχειρήσεων του νησιού μας.

Την επόμενη μέρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “KERASMA” οργανώθηκε εκδήλωση με ομιλητές τον κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΕ, τον κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και τον κ. Νίκο Ψιλλάκη, δημοσιογράφο και συγγραφέα, ο οποίος έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τα πλεονεκτήματα της κρητικής διατροφής. Το ενδιαφέρον των ξένων κατά τη διάρκεια των ομιλιών ήταν αμείωτο και έμειναν ενθουσιασμένοι από τα πλεονεκτήματα της κρητικής διατροφής και των προϊόντων της.

Στη συνέχεια ακολούθησε ζωντανή παρουσίαση μαγειρικής από το φημισμένο σεφ, κ. Λευτέρη Λαζάρου. Ο κ. Λαζάρου παρουσίασε, με τη βοήθεια τριών κυριών από τη Σητεία, τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κρητικών εδεσμάτων όπως καλιτσούνια με μυζήθρα, ξεροτήγανα και παξιμαδάκια αμυγδάλου. Ακολούθησε πλούσιο δείπνο με κρητικά πιάτα υπό την επιμέλεια του, που με τη συνοδεία καλού κρητικού κρασιού άφησε όλους τους καλεσμένους με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι άμεσες ενέργειες που θα συνεχιστούν με σκοπό την επίτευξη αυτού του στόχου για προαγωγή των κρητικών προϊόντων στη διεθνή αγορά και την καθιέρωση τους στη καθημερινότητα των ξένων καταναλωτών, είναι η συνδιοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στη Τζέντα, Σαουδική Αραβία και η συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ των ΗΑΕ.