Τα δυνατά σημεία του δήμου Ηρακλείου αλλά και τα σημεία βελτίωσης του, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Ηρακλείου συμμετείχε στον σχετικό διαγωνισμό του υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση οργανισμών, όπου και απέσπασε το τρίτο πανελλήνιο βραβείο.

Στο πλαίσιο παρουσίασης του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης, δόθηκε μια “μερική ακτινογραφία” του δήμου, σύμφωνα με την οποία ο δήμος Ηρακλείου, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει συνεργασίες, εκμεταλλεύεται τις σύγχρονες τεχνολογίες, πασχίζει για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Παράλληλα ωστόσο, έρχεται να αντιμετωπίσει ανεπάρκειες που σχετίζονται με την έλλειψη μελετών υγιεινής και ασφάλειας, με την μη επαρκή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και με την μη ολοκληρωμένη χρήση δεικτών αξιολόγησης των στελεχών του.

Παρʼ όλα αυτά, ο δήμος Ηρακλείου, με την ένταξη του στο Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης διατυπώνει την άποψη πως μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα σημεία εκείνα στα οποία επιδέχεται βελτίωση, τονίζοντας πως με το στρατηγικό σχέδιο που οργανώνει πλέον καθορίζει στόχους τους οποίους και υλοποιεί.

Όλα αυτά συζητήθηκαν χθες σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων επί της οδού Ανδρόγεω, παρουσία του αντιδημάρχου κ. Αλεξάκη, του διευθυντή γραφείου ποιότητας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχαλόπουλου, αλλά και της συντονίστριας του Πλαισίου Αξιολόγησης στο Ηράκλειο, κ. Δέσποινας Καραμπατζάκη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν αρκετά θέματα σε σχέση με την οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και των αντιστοιχιών της στο δήμο Ηρακλείου.

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως ο κ. Μιχαλόπουλος, αν και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, παρουσίασε επί της ουσίας μια εικόνα μερικής κατάρρευσης του συστήματος δημόσιας διοίκησης, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα επιχειρεί τώρα μόνο να αντιμετωπίσει ανεπάρκειες ετών, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκινήσει ακόμα την πορεία ανόδου της.



Εργαλείο



Σημαντικό “εργαλείο” για τον δήμο Ηρακλείου, χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος κ. Αλεξάκης το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης, υποστηρίζοντας πως μέσω αυτού θέτονται οι όροι και οι στόχοι για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δήμου.

“Δεν επιθυμούμε με την λειτουργία του πλαισίου να ελέγξουμε την αποδοτικότητα των υπαλλήλων του δήμου, αλλά να προωθήσουμε τις δράσεις ανάπτυξης του δήμου” διευκρίνισε ο κ. Αλεξάκης, κάνοντας σαφές πως οι προθέσεις της δημοτικής Αρχής κινούνται στη λογική αξιοποίησης των συνολικών δυνατοτήτων του δήμου.

Ο κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε επίσης και στην διάκριση του δήμου, σε σχέση με την θέση που κατέλαβε στο Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης, υποστηρίζοντας πως ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση οριοθέτησης του αναπτυξιακού προγράμματος του δήμου, αλλά και στην κατεύθυνση οριοθέτησης συγκεκριμένων στόχων.



Προοπτικές



Τα δυνατά σημεία του δήμου, αλλά και τα σημεία βελτίωσης του παρουσίασε η συντονίστρια της ομάδας του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης στο Ηράκλειο, κ. Δέσποινα Καραμπατζάκη.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, το δυνατότερο σημείο του δήμου Ηρακλείου είναι η σύναψη συνεργασιών με άλλους φορείς και η στρατηγική που ο δήμος αναπτύσσει αναφορικά με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του και την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών.

Στον αντίποδα βεβαίως, ο δήμος Ηρακλείου φαίνεται να υστερεί σημαντικά στην αποτελεσματικότητα του, ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών σαν “πελατών” του δήμου, παρά το γεγονός πως οι δημότες έχουν μια γενικότερα θετική εικόνα για το παραγόμενο έργο στο δήμο τους.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης, παρατέθηκαν επίσης οι στόχοι του δήμου Ηρακλείου αναφορικά με το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης, οι οποίοι σχετίζονται με την επέκταση μελέτης για την υγιεινή και ασφάλεια στην υπηρεσία καθαριότητας, με την καλύτερη εκμετάλλευση των ιδίων ελέγχων του δήμου και του μηχανισμού εσόδων σʼ αυτόν, αλλά και με την ολοκλήρωση των δεικτών αποτελεσματικότητας σε όλους τους τομείς.