Πολλές εκπλήξεις επεφύλασσε χθες για τους επισκέπτες του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Χθες εγκαινιάστηκε η σεισμική τράπεζα, η οποία ταρακουνά τους μικρούς μαθητές και τους μαθαίνει πώς να αντιδρούν σε περίπτωση που ο Εγκέλαδος χτυπήσει την πόρτα τους.

Έχει διαμορφωθεί ένας χώρος που μοιάζει με αίθουσα διδασκαλίας κι έτσι τα παιδιά ενημερώνονται για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν αν γίνει σεισμός.

Επίσης, στην είσοδο του μουσείου βρίσκεται από χθες ένα ρομπότ, από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Το ρομπότ υποδέχεται τους μικρούς και μεγάλους φίλους του ΜΦΙΚ και τους ενημερώνει για το τι πρόκειται να δουν. Στα σχέδια των ανθρώπων του μουσείου αλλά και του ΙΤΕ είναι το ρομπότ να μπορεί αργότερα να ξεναγεί τους επισκέπτες. Ακόμα, αναμένεται να τοποθετηθεί στο μουσείο ένα επιπλέον ρομποτικό σύστημα.

Τέλος, χθες παραδόθηκε στο κοινό το ισόγειο του κτηρίου με όλα του τα εκθέματα, από τα οποία παρουσιάζεται, μέσα από μια ιδιαίτερη οικοσυστημική προσέγγιση, το φυσικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Στα βουνά, τους θαμνότοπους, τα οικοσυστήματα του νερού και τα ακραία ερημικά περιβάλλοντα της Μεσογείου παρουσιάζονται εντυπωσιακά ζώα, όπως αρκούδα, αγριογούρουνο, λύκος, ύστριγκας αλλά και ζωντανά κροκοδειλάκια, τρίτωνες, οχιές, χαμαιλέοντες και πολλά ακόμα!



Φτερωτοί μας φίλοι



Εβδομαδιαίο θεματικό πρόγραμμα με τίτλο «Οι φτερωτοί μας φίλοι» διοργανώνει το (Μ.Φ.Ι.Κ.).

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί για παιδιά δύο ηλικιακών επιπέδων του Δημοτικού σχολείου:

1ο επίπεδο: Α’ - Γ’ τάξη

2ο επίπεδο: Δ’ - ΣΤ‘ τάξη

Θα υλοποιηθεί στη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών εβδομάδων, μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο και χωριστά για κάθε ηλικιακό επίπεδο. Ο χώρος υλοποίησης θα είναι η έκθεση του Μουσείου, στην παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου.

Η θεματολογία του προγράμματος επικεντρώνεται στα αρπακτικά πουλιά, τα οποία διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη φύση. Η παρουσία τους αποτελεί δείκτη υγείας, ισορροπίας και καλής λειτουργίας των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν, ενώ με την απουσία τους χάνεται ένας θεμελιώδης κρίκος της οικολογικής αλυσίδας, μέρος της οποίας είναι και ο ίδιος ο άνθρωπος.

Στη διάρκεια του προγράμματος και μέσα από την επαφή με τους ορνιθολόγους, την εξερεύνηση, την κατασκευή, την παρατήρηση, τις διαδραστικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα αυτά πουλιά, τις προσαρμογές τους αλλά και τη σημασία τους για την Κρήτη και την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τις παρακάτω εβδομάδες:

1η εβδομάδα: Δευτέρα 15 Ιουνίου μέχρι Κυριακή 21 Ιουνίου (εκτός Σαββάτου 20 Ιουνίου). Για παιδιά Δ’ - ΣΤ’ τάξης Δημοτικού.

2η εβδομάδα: Δευτέρα 22 Ιουνίου μέχρι Κυριακή 28 Ιουνίου (εκτός Σαββάτου 27 Ιουνίου). Για παιδιά Α’- Γ’ τάξης Δημοτικού.

3η εβδομάδα: Δευτέρα 29 Ιουνίου μέχρι Κυριακή 5 Ιουλίου (εκτός Σαββάτου 4 Ιουλίου). Για παιδιά Δ’ - ΣΤ’ τάξης Δημοτικού.

4η εβδομάδα: Δευτέρα 31 Αυγούστου μέχρι Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου (εκτός Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου). Για παιδιά Δ΄ - ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού.

Οι ώρες υλοποίησης του προγράμματος στη διάρκεια όλων των παραπάνω εβδομάδων θα είναι: Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 14:30 & Κυριακή 10:00 - 13:00.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του Μουσείου στο τηλέφωνο 2810 282740 (κα Α. Χατζηνικολάκη) από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 14:30.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των παιδιών που θα πάρουν μέρος στο κάθε εβδομαδιαίο πρόγραμμα, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι γονείς να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή των παιδιών τους. Στις κρατήσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.