Της Ευαγγ. Καρεκλάκη

Βαριές κουβέντες μέσα στη δικαστική αίθουσα αντάλλαξαν χθες οι δικηγόροι Διονύσης Βέρρας και Αντώνης Βγόντζας που είναι αντίδικοι στην υπόθεση θανάτου ενός 58χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια αξονικής τομογραφίας από οξεία απόφραξη της αναπνευστικής οδού λόγω αλλεργικού οιδήματος.

Ο κ. Βέρρας από την πλευρά της πολιτικής αγωγής και ο κ. Βγόντζας, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορούμενων γιατρών, ανέβασαν τους τόνους με αφορμή την αντιπαράθεση του πρώτου με δύο συναδέλφους του υπεράσπισης.

Για αρκετά λεπτά η κατάσταση εκτροχιάστηκε. Το δικαστήριο υποχρεώθηκε να διακόψει την συνεδρίαση αφού το κλίμα ήταν εξαιρετικά τεταμένο. Οι σκληροί και άκρως προσβλητικοί χαρακτηρισμοί που εκτοξεύτηκαν στην πορεία δεν αφορούσαν την επίμαχη δίκη αλλά τους δύο προβεβλημένους δικηγόρους, δίνοντας την αίσθηση της προσωπικής πλέον κόντρας.

Είναι ενδεικτικό ότι για να αποτραπούν τα χειρότερα, χρειάστηκε να παρέμβουν δύο αστυνομικοί που είχαν υπηρεσία στα δικαστήρια αλλά και συνάδελφοι των δύο δικηγόρων. Οι φωνές τους πάντως «σήκωσαν στο πόδι» ολόκληρο το δικαστικό μέγαρο και αρκετοί ήταν εκείνοι που έτρεξαν στην αίθουσα για να δουν τι συμβαίνει.

Σε σχέση πάντως με την ακροαματική διαδικασία εναπομένει η εξέταση δύο ακόμα μαρτύρων. Η δίκη διακόπηκε για την ερχόμενη Τρίτη.

Αντιμέτωποι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια είναι τέσσερις γιατροί, η μία υπηρετεί σε δημόσιο νοσοκομείο και οι τρεις σε ιδιωτικό πολυϊατρείο. Συγκεκριμένα πρόκειται για μία δερματολόγο, μία ακτινολόγο, τον υπεύθυνο του εργαστηρίου αξονικής τομογραφίας και την χειρίστρια της αξονικής τομογραφίας.

Το περιστατικό συνέβη πριν από περίπου πέντε χρόνια. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, αρχικώς ο 58χρονος είχε απευθυνθεί στη γιατρό του δημόσιου νοσοκομείου που με την σειρά της τον παρέπεμψε στο ιδιωτικό κέντρο προκειμένου να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία (υψηλής ευκρίνειας) ώστε να διαπιστωθεί αν πάσχει από λέμφωμα του δέρματος. Η επίμαχη εξέταση προϋποθέτει χορήγηση ιωδιούχου σκιαγραφικού υγρού και απαιτείται η παρουσία ακτινολόγου για την πιθανότητα επιπλοκών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ευθύνες που βαρύνουν τους γιατρούς, προσδιορίζονται ως εξής:

-στη γιατρό του δημόσιου νοσοκομείου επειδή ο ασθενής είχε γνωστοποιήσει ότι ήταν αλλεργικός και παρέλειψε να επιστήσει με σχετική σημείωση στο παραπεμπτικό της σημείωμα προς το ιδιωτικό κέντρο την ιδιαίτερη προσοχή τους για πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης στις φαρμακευτικές ουσίες.

Αλλά ακόμα και αν δεν της είχε γνωστοποιηθεί, έπρεπε να έχει γίνει αντιληπτό λόγω των εκζεμάτων στα χέρια του ασθενούς.

-η ακτινολόγος και ο υπεύθυνος του εργαστηρίου αξονικής τομογραφίας επειδή δεν μερίμνησαν να λάβουν πλήρες ιστορικό ασθενούς πριν από τη χορήγηση του ιωδιούχου σκιαγραφικού υγρού και δεν επέδειξαν την προσήκουσα επιμέλεια ώστε να παρατηρήσουν τα εκζέματα που έφερε. Δεν ενήργησαν ως όφειλαν στο δοκιμαστικό τεστ για αλλεργική αντίδραση και δεν ευρίσκονταν συνεχώς κατά τη διενέργεια της εξέτασης με αποτέλεσμα να μην γίνουν αντιληπτά τα πρώτα σημάδια εκδήλωσης του αλλεργικού σοκ και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

-στην τέταρτη κατηγορούμενη επειδή δεν επέδειξε την οφειλόμενη προσοχή και δεν αντιλήφθηκε άμεσα τα πρώτα συμπτώματα εκδήλωσης του σοκ.