Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα αφορά στην τελετή της κηδείας του Ρεθυμνιώτη αγωνιστή Στυλιανού Ι. Μανιουδάκη, ο οποίος έλαβε μέρος σʼόλες τις κρητικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα και πέθανε υπέργηρος σε ηλικία 105 χρόνων.

Δεν είναι περίεργο που υπάρχει φωτογραφία από κηδεία, καθώς στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όταν πλέον η φωτογραφική τέχνη είχε διαδοθεί, ήταν σύνηθες φαινόμενο φίλοι και συγγενείς να φωτογραφίζονται γύρω από τον νεκρό.

Η φωτογραφία, στην οποία διακρίνεται και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ανήκει στο αρχείο του εγγονού του Στ. Μανιουδάκη, Ιωάννη, ο οποίος και την παραχώρησε στην “Π” με σημείωμα στο οποίο μας δίνει πληροφορίες τόσο για τον παππού του όσο και για άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Όπως αναφέρει ο κ. Μανιουδάκης, ο πρόγονός του ήταν οπλαρχηγός Αʼ τάξεως και αρχηγός Ρεθύμνου από το 1821. Είχε καταγωγή από τις γνωστές οικογένειες των Καλλεργών και Μουσούρων, ενώ πεθερός του ήταν ο Γεώργιος Τσουδερός γενικός στρατιωτικός αρχηγός Κρήτης στην Επανάσταση του 1821. Είχε παντρευτεί τη χήρα Βολουδάκη, μητέρα (από τον πρώτο της γάμο) του θρυλικού επαναστάτη Κωσταρού Βολουδάκη. Ο Στ. Μανιουδάκης απέκτησε με τη Βολουδάκη, 6 παιδιά, 4 κόρες και 2 αγόρια, ένα από τα οποία (ο Ευάγγελος) ήταν ο πατέρας του κ. Ιωάννη Μανιουδάκη.

Ο Στυλιανός πέθανε στον Πειραιά στα 105 χρόνια, πιθανότατα γύρω στο 1900.