Ετοιμάζεται νέα απόβαση των αγροτών στον Πειραιά

Αναχωρούν την Κυριακή για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό



Την ερχόμενη Κυριακή προγραμματίζουν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά με τα πλοία της ΑΝΕΚ οι αγρότες της Κρήτης, προκειμένου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχει δώσει μέχρι τώρα ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματα που θέτουν από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν κατήλθαν στις πρώτες κινητοποιήσεις.

Η απόφαση για απόβαση στην Αθήνα, ελήφθη προ μηνός από τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και τα στελέχη της ΓΕΣΑΣΕ. Τότε η Ομοσπονδία του Ηρακλείου είχε προτείνει να γίνει νωρίτερα η κινητοποίηση στην Αθήνα. Όμως, άλλοι συνδικαλιστές πρότειναν να περιμένουν ακόμα λίγο τις απαντήσεις του Υπουργείου. Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν την κινητοποίηση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Ήδη στελέχη του αγροτικού χώρου άρχισαν τις επαφές με την ΑΝΕΚ για το κλείσιμο των εισιτηρίων. Οι αγρότες που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση μπορούν να επικοινωνούν με τις Ομοσπονδίες στις οποίες ανήκουν, για να δηλώνουν τα στοιχεία τους προκειμένου να εκδώσουν εισιτήρια.

Οι αγρότες προγραμματίζουν να φθάσουν τη Δευτέρα στον Πειραιά, χωρίς αυτοκίνητα και τρακτέρ. Στη συνέχεια με λεωφορεία θα κινηθούν στο κέντρο της Αθήνας, για να προχωρήσουν σε κινητοποίηση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ζητήσουν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Ηρακλείου Ζαχαρίας Σπυριδάκης, είπε ότι η κινητοποίηση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο της αναβολής αν το υπουργείο κάνει την έκπληξη και απαντήσει θετικά στα αιτήματα τους. Να πούμε ακόμα ότι βασικά αιτήματα των παραγωγών παραμένουν η ενίσχυση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα της Κρήτης με 100 εκατ. ευρώ, ο έλεγχος της αγοράς από την κερδοσκοπία και το πάγωμα των αγροτικών χρεών. Επίσης οι Ομοσπονδίες ζητούν να μπει τάξη στο μητρώο των καλλιεργειών ενόψει της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.