Μεθοδεύσεις και έντονο παρασκήνιο προκάλεσαν την κλήση του Κώστα Σχοινά στο Πειθαρχικό της ΝΔ με στόχο να εξεταστούν καταγγελίες για αντιδεοντολογική συμπεριφορά κατά της Όλγας Κεφαλογιάννη και του κόμματος!

Η εν κρυπτώ συνεδρίαση του πειθαρχικού οργάνου του κόμματος προκάλεσε έντονη δυσφορία τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στις τάξεις της ΝΔ ευρύτερα καθώς απεδείχθη ότι κάποιοι θέλουν να πάρουν την οριστική ρεβάνς από τον πολιτευτή που έχασε την έδρα στις εκλογές του 2007 για 39 ψήφους!

Ακόμη και σήμερα πάντως παραμένει επισήμως άγνωστο το πώς άνοιξε (με κάποιες αόριστες καταγγελίες) ένα θέμα που έκλεισε και τυπικά με την απόφαση του Εκλογοδικείου…η κόντρα που είχε ξεκινήσει λίγο μετά την έκδοση του αποτελέσματος θρίλερ για το Ρέθυμνο κράτησε κάμποσους μήνες, αλλά μετά τη δικαστική απόφαση είχαν ηρεμήσει τα πράγματα. Και κάποιοι ήθελαν να μην αφήσουν περιθώριο για το ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο στο τοπικό κόμμα…

Ο Κώστας Σχοινάς εκλήθη και παρέστη στη συνεδρίαση του Πειθαρχικού ή της Κεντρικής Επιτροπής Δεοντολογίας. Η οποία εξέτασε το ερώτημα της διαγραφής με το οποίο έστειλαν κάποιοι τον πολιτευτή στο όργανο και αφού είχαν προηγηθεί διάφορες καταγγελίες με δημοσιεύματα και επιστολές.

«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Είναι μια εσωκομματική διαδικασία την οποία και σέβομαι απολύτως’ είπε στην «Π» ο κ.Σχοινάς. Ο οποίος και εξετάστηκε στα πλαίσια της διαδικασίας του Πειθαρχικού και ερωτήθηκε από όλα τα μέλη του οργάνου για διάφορα ζητήματα που είχαν να κάνουν με την καταγγελία.

Ο κ.Σχοινάς σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» έδωσε σαφείς απαντήσεις, δεν αφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας και επεσήμανε ότι στόχος του είναι η ενωτική προοπτική του κόμματος. Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες που είχαν σχέση με τις κρίσιμες εκλογές του 2007 μη θέλοντας να ανοίξει πληγές του παρελθόντος.

«Εκείνο που ενδιαφέρει τον Σχοινά και τη ΝΔ είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Πώς το κόμμα θα πάει ενωμένο και δυνατό στο Ρέθυμνο. Αυτό νομίζω ότι το κατάλαβαν και στο Πειθαρχικό του κόμματος και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Είναι καλό το κλίμα» είπε στην ‘Π» συνεργάτης του πολιτευτή.

Και πραγματικά τα στελέχη που συμμετείχαν στο Πειθαρχικό έδειξαν να κατανοούν ότι αλλού είναι το πρόβλημα και όχι στον (καταγγελλόμενο) κ.Σχοινά. Ωστόσο, οι πιέσεις πρέπει να είναι πολύ μεγάλες και γι’αυτό επιφυλάχθηκαν να εκδώσουν απόφαση , κάτι που θα γίνει σε ευθετο χρόνο.

«Η πίεση είναι γνωστό και από πού προέρχεται. Αλλά δε νομίζω ότι θα τολμήσουν τώρα να επιβάλουν ποινή στον Σχοινά. Θα είναι πολιτική αυτοκτονία για το νομό Ρεθύμνης” έλεγε στέλεχος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου από τους πρώτους που ενημερώθηκαν για τα τεκταινόμενα.

Εκείνο που εξακολουθεί πάντως να προκαλεί εντύπωση είναι οι ατυχείς πρωτοβουλίες κάποιων να στείλουν στο Πειθαρχικό τον Κώστα Σχοινά. Αν και το κόμμα επίσημα απέφυγε και να δημοσιοποιήσει το όλο θέμα στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό το πώς έγιναν οι καταγγελίες.

«Στα φαξ που έφτασαν στην επιτροπή ακόμη και το όνομα του αποστολέα ήταν πάνω. Δεν χρειάζεται να κάνεις τον ντέτεκτιβ για να βρεις ποιος είναι ο καταγγέλων” έλεγαν στη ΝΔ.

Στο Ρέθυμνο μιλούν για διαδικασία ‘οριστικής εκκαθάρισης’ του κ.Σχοινά καθώς ο ίδιος από ορισμένους θεωρείται ως εν δυνάμει βουλευτής την επόμενη φορά. Είναι και στην ουσία ο μόνος που πραγματικά έχει απειλήσει το κομματικό κατεστημένο του νομού τα τελευταία 50 χρόνια.

Κάτι τους έχει ενοχλήσει, είναι και αυτή η εισαγγελική έρευνα για τις ψήφους που γίνεται τώρα στο Ρέθυμνο και έχουν θορυβηθεί’ λένε στη ΝΔ και σχολιάζουν ότι τέτοιες κινήσεις μάλλον καλό παρά ζημιά στο νεαρό πολιτευτή κάνουν!



Η συνεδρίαση



Το Πειθαρχικό συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου, κοντά στην πλατεία Ομονοίας, υπό την προεδρία του πρώην υπουργού κ. Απ. Κράτσα εξέτασε την εισήγηση για διαγραφή του κ. Σχοινά, αλλά και οι ίδιοι ήξεραν ότι στοιχεία δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα και αποφάσισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ως και…μυστική τη συνάντηση την οποία έφερε στο φως το ‘Βήμα’ επισημαίνοντας ότι έκαναν τα πάντα για να μην μαθευτεί λες και ντρέπονταν!

Είναι σαφές ότι υπήρξε και κεντρική επιλογή(δεν θα έκανε ο κ.Κράτσας κάτι από μόνος του για να ανακατευτεί στην σφοδρή αντιπαράθεση του Ρεθύμνου) αλλά και κινήσεις στο παρασκήνιο.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν επίσης, εκτός από τον κ. Κράτσα που φέρεται να υποστήριξε την πειθαρχική ποινή στον πολιτευτή, ο κ. Κ. Κωστούλας, πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, η δημοτική σύμβουλος κυρία Αντωνία Κανελλοπούλου, ο δήμαρχος Λεωνιδίου και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Δ.Τσιγγούνης, η πρώην βουλευτής και νυν πρόεδρος ΕΚΕΘΙ κ. Μερόπη Καλδή, αλλά και ο νομικός σύμβουλος κ. Αργ. Θεοφιλόπουλος. Τα περισσότερα μέλη αντιτάχθηκαν στη λογική εκκαθάρισης που είχαν προτείνει κάποιοι θέλοντας να βγάλουν από την μέση τον κ.Σχοινά ο οποίος κάθε φορά εμφανίζεται και πιο απειλητικός εκλογικά!

Ο κ. Σχοινάς στις εκλογές του 2007 συγκέντρωσε

12.496 σταυρούς, 40% περισσότερους από το 2004. Στις εκλογές του 2007 όλη τη νύχτα στη διάρκεια της καταμέτρησης ήταν πρώτος, αλλά μετά την εισαγωγή των ψήφων των ετεροδημοτών(στα τελευταία τμήματα που ήρθαν) κατατάχθηκε δεύτερος με διαφορά 39 ψήφων από την κυρία Κεφαλογιάννη η οποία έλαβε 12.535 σταυρούς.

Ο ο κ. Σχοινάς ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων της ΝΔ και προσέφυγε στο Εκλογοδικείο το οποίο απέρριψε την ένσταση του κ. Σχοινά . Όμως πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου ζήτησε προκαταρκτική εξέταση, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του πολιτευτή, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από τα πέντε μέλη της εφορευτικής επιτροπής εκλογικού τμήματος του νομού στις εκλογές του 2007.