Τα δύσκολα εύκολα έκανε το “Ηράκλειο” στον τελικό του Κυπέλλου Κρήτης με τον Κύδωνα κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του το τρόπαιο.

Επικράτησε με 66-52 στο Λίντο αποδεικνύοντας ότι μπορεί μια ομάδα να φθάσει στον στόχο της έστω κι αν πετυχαίνει μόλις 3 πόντους σε μία ολόκληρη περίοδο.

Το τραγικό ξεκίνημα των ουσιαστικά γηπεδούχων εκμεταλλεύθηκε όσο μπορούσε ο Κύδων παίρνοντας διαφορά 17 πόντων στο 11ʼ (20-3) όμως στη συνέχεια δεν άντεξε στην ασφυκτική πίεση που του ασκήθηκε. Οι λιγοστοί φίλαθλοι έτριβαν τα μάτια τους στο πρώτο 10λεπτο βλέποντας το “Ηράκλειο” να “σπάει” τα καλάθια (έβαλε μόνο ένα τρίποντο με τον Αρναουτάκη 2.37” πριν το τέλος της Αʼ περιόδου). Ο Λιονάκης οδηγούσε τη Χανιώτικη ομάδα αρχικά αλλά μόλις φορτώθηκε με φάουλ το έργο του συνέχισε ο έμπειρος Κρασουδάκης.

Μη έχοντας άλλη επιλογή το “Ηράκλειο” έπαιξε ζον-πρες σε όλο το γήπεδο από το ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου και δικαιωθηκε. Μείωσε με τον Σκόρδο σε 26-21 (στο 17ʼ) και ξαναμπήκε ουσιαστικά στο ματς αφού οι παίκτες του Κύδωνα με δυσκολία περνούσαν το κέντρο του γηπέδου κι έκαναν απανωτά λάθη.

Την σκυτάλη για το “Ηράκλειο” πήραν στην τρίτη περίοδο ο Κουρουζίδης και ο Γρύλλος. Από τη στιγμή που μπήκε μπροστά στο σκορ (34-32 στο 23ʼ) το “Ηράκλειο” δεν έχασε ξανά την πρωτοπορία. Με 10 συνεχόμενους πόντους του Γρύλλου έφθασε στο +12 (46-34 στο 16ʼ) δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σερί 20-2 μέσα σε 6 λεπτά. Κάπου εκεί ο τελικός είχε κριθεί καθώς ο Κύδων δεν μπορούσε να αντιδράσει. Η διαφορά έφθασε στο τέλος και στους 17 πόντους (64-47).

“Ξεκινήσαμε πολύ άσχημα επιθετικά και έπρεπε να πρεσάρουμε για να αλλάξουμε την εικόνα του αγώνα. Αναγκάσαμε σε λάθη τον αντίπαλό μας και πήραμε τον έλεγχο. Συγχαρητήρια στους παίκτες για την ανατροπή του σκορ”, δήλωσε ο Μανόλης Δημητριάδης και πρόσθεσε: “Δείξαμε και πάλι ότι δεν είμαστε σε καλή κατάσταση. Η αποχή μάς έκανε πολύ κακό και οι απουσίες δεν αποτελούν δικαιολογία. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά γιατί μας περιμένουν δύσκολα ματς. Εύχομαι να είναι αυτός ο πρώτος τίτλος μας για φέτος και να συνεχίσουμε με το πρωτάθλημα που μας ενδιαφέρει περισσότερο”.

Από την πλευρά του ο τεχνικός του Κύδωνα εξέφρασε παράπονα για τη διαιτησία: “Χάσαμε το ματς λόγω της πίεσης του αντιπάλου όμως ο ένας διαιτητής έβαλε κι αυτός το χέρι του. Φάνηκε η απουσία του Αναστόπουλου στη θέση του πλέι μέικερ”. Δεν απέφυγαν τα λάθη οι διαιτητές Μαχαιριανάκης - Λέμης.

Τα 10λεπτα: 3-16, 26-32, 52-39, 66-52.

Ηράκλειο: Κουρουζίδης 13, Σκόρδος 9 (1), Χαριτάκης 2, Αρναουτάκης Γ. 11 (1), Αναστασάκης 2, Καρτερής 4, Γρύλλος 13 (1), Χελιδόνης 2, Μηλαθιανάκης 10.

Κύδων: Τσεπαπαδάκης 13 (2), Κυριακάκης, Κουτσοπεράκης 3 (1), Ψύρρας 2, Μπαγάκης 5, Λιονάκης 12, Αδοντάκης 2, Καρατζένης 2, Κρασουδάκης 13 (1).

Την απονομή του Κυπέλλου στον αρχηγό του “Ηράκλειο” Μάνο Καρτερή έκανε ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ και πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πολίτης και τα μετάλλια στους ηττημένους έδωσε ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ Γιώργος Χαλαμπαλάκης.

• Με τη λήξη της πρώτης περιόδου έσβησαν τα φώτα στο κλειστό λόγω πτώσης της τάσης του ρεύματος η οποία αποκαταστάθηκε μετά από 15 λεπτά.