Του Κ. Μπογδανίδη

Λίγο πριν την κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση Τοπλού η εγγλέζικη εταιρεία επιτέλους δημοσίευσε τις επίσημες οικονομικές της καταστάσεις όπου προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία!

Οι καταστάσεις της MΙNΟAN GRΟUP δημοσιεύθηκαν μόλις την Παρασκευή και με μια καθυστέρηση 8 μηνών καθώς είχαν ζητήσει παράταση- ίσως και λόγω της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ-και δείχνουν ότι όλος ο σχεδιασμός κρέμεται σε μια κλωστή, ενώ πολύ σημαντική και καίρια για το μέλλον αυτής της επένδυσης εμφανίζεται η δικαστική.

Οι ορκωτοί ελεγκτές που έκαναν τον έλεγχο επισημαίνουν τις σημαντικές αμφιβολίες που για τη βιωσιμότητα της εταιρείας παρά την πολύ διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιούν. Ο οίκος PrΙcewaterhοuse Cοοpers χωρίς να διατυπώνει τυπική επιφύλαξη, παρατηρεί ότι υπάρχουν "ουσιώδεις αβεβαιότητες που μπορούν να εγείρουν σημαντικές αμφιβολίες για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει ως δρώσα οικονομική μονάδα". Οι αβεβαιότητες αυτές προκύπτουν από την ανάγκη της εταιρείας να εξεύρει κεφάλαια για να καλύψει τα τρέχοντα έξοδά της έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η αβεβαιότητα ως προς την έκβαση της δίκης σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες.

Στο ίδιο έγγραφο το Δ.Σ. της MΙNΟAΝ παραδέχεται ότι η εταιρεία δεν διαθέτει κεφάλαια για να καλύψει τα τρέχοντα έξοδά της στους αμέσως προσεχείς μήνες, και για το λόγο αυτό θέτει σ’ εφαρμογή πρόγραμμα περικοπής δαπανών. Αναφέρει όμως ότι αναζητεί χρηματοδότηση από διάφορες πηγές.

Ταυτόχρονα η MINOAN αναγγέλλει ότι διεξάγει επαφές με σκοπό τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε άλλους τομείς. Ανάλογα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προσθέτει, θ' αποφασίσει αν θα συνεχίσει την προσπάθεια για το Κάβο Σίδερο ή αν θα στραφεί προς άλλες κατευθύνσεις.

Ως προς τη βιωσιμότητα της εταιρείας, το διοικητικό συμβούλιο υποστηρίζει ότι η αξία των δικαιωμάτων της στο Κάβο Σίδερο, το οποίο χαρακτηρίζει ως περιουσιακό της στοιχείο, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για ανάπτυξη νέων δραστηριο¬τήτων, της προσδίδουν αξία μεγαλύτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία και της επιτρέπουν να θεωρεί ότι μπορεί να παραμείνει βιώσιμη.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό, μεγάλο μέρος των τρεχόντων εξόδων της εταιρείας αντιπροσωπεύει αμοιβές των στελεχών της. Συγκεκριμένα, κονδύλι 1.140.000 Ευρώ περίπου δαπανήθηκε σε μετρητά κατά το δεκαοκτάμηνο Απριλίου 2007 - Σεπτεμβρίου 2008 για τις κάθε λογής αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Από αυτά, ποσό 570.000 Ευρώ περίπου, δηλαδή 31.500 Ευρώ το μήνα, αντιστοιχεί στις αποδοχές του προέδρου της εταιρείας που κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πήρε άλλες 830.000 Ευρώ (46.000 Ευρώ το μήνα) σε μετοχές.

Για το θέμα της εγγύησης που είχε παράσχει η τράπεζα Singer & Friedlander, που πτώχευσε στα τέλη του περασμένου χρόνου, η MΙNΟAN αναφέρει ότι έχει εξεύρει νέο εγγυητή και ετοιμάζονται ήδη τα σχετικά έγγραφα.