Περισσότερους ελέγχους, με εκτενείς διασταυρώσεις στοιχείων, θα πραγματοποιήσει η Εφορία τους επόμενους μήνες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Αντ.Μπέζα.

Σε ομιλία του, χθες, σε ημερίδα της Γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος των ελεγκτικών υπηρεσιών (ELEXIS), ο κ. Μπέζας ανέφερε ότι άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή μια από τις δυνατότητες που παρέχει αυτό το σύστημα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, εφοδιασμένοι με ειδικά laptop, θα έχουν τη δυνατότητα κατά τη διενέργεια του ελέγχου στις επιχειρήσεις να εντοπίζουν αν έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις και να κάνουν διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων που εμφανίζονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις και αυτών που εντοπίζουν κατά τη διάρκεια των ελέγχων στην επιχείρηση.

Έτσι, θα εντοπίζονται ανύπαρκτες αγορές και δαπάνες καθώς και επιχειρήσεις που έχουν λάβει εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των δυνατοτήτων που προσφέρει το σύστημα Elexis, ο κ. Μπέζας προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει με πιλοτικό τρόπο προς το τέλος του 2009.

Ο υφυπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε δύσκολη τη χρονιά την οποία διανύουμε αναφερόμενος και τόνισε ότι το υπουργείο θα εντείνει το επόμενο διάστημα ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.