Με καινούριο αξονικό τομογράφο, μηχάνημα βραχυθεραπείας και γραμμικό επιταχυντή, χρειάζεται να εξοπλιστεί το μοναδικό στην Κρήτη τμήμα Ακτινοθεραπείας και Ογκολογίας, που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου και έχει μέχρι σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περίπου 10.000 ασθενείς στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και μικρά παιδιά, ηλικίας ακόμη και 3 ετών.

Ο διευθυντής της Μονάδας, επίκουρος καθηγητής Χαράλαμπος Βαρβέρης, με επιστολή του προς την Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου, της ζητά να στηρίξει το Τμήμα, προσφέροντας ως δωρεά τα μηχανήματα που χρειάζονται. Ο κ. Βαρβέρης είπε στην “Π” ότι καθημερινά, κάνουν ακτινοθεραπεία 110 ασθενείς απ’ όλο το νησί, ενώ σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται ακόμη και νήπια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δυο παιδιών 3 και 5,5 ετών που έχουν νοσήσει από μυελοβλαστώματα.

Ο διευθυντής, τονίζει ότι αυτό το Τμήμα είναι το μόνο που υπάρχει στο νησί μας σε δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική και είναι επιτακτική ανάγκη να υποστηριχθεί, να αναπτυχθεί περισσότερο και να στελεχωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό.

Η Μονάδα, έχει μεταξύ άλλων, σημαντικές ελλείψεις σε τεχνολόγους.

Σε έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο ο κ. Βαρβέρης, ενημέρωσε ότι τα μηχανήματα επιβάλλεται να αντικασταθούν, όπως επίσης και για τις ελλείψεις σε προσωπικό.Επιστολή

στη Γιάννα ΑγγελοπούλουΣτην επιστολή του ίδιου, προς την Γιάννα Αγγελοπούλου, επισημαίνονται τα εξής:

“Αξιότιμη Αξιότιμη κ. Δασκαλάκη -Αγγελοπούλου

Γνωρίζετε πιθανώς τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το 1991 έως σήμερα για λειτουργία και αναβάθμιση του Τμήματος Ακτινοθεραπείας το οποίο περιλαμβάνει: 1) Την μονάδα του Γραμμικού Επιταχυντή όπου 95 Ασθενείς ανά ημέρα υποβάλλονται σε Εξωτερική Ακτινοθεραπεία (Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας Μάρτιος 1994), 2) Την μονάδα Βραχυθεραπείας με 1-2 ενδοκοιλοτικές εφαρμογές ανά εβδομάδα που αφορούν ιδία Ασθενείς με Καρκίνο (Ca) Τραχήλου Μήτρας / Ενδομητρίου / Κόλπου ως και αντίστοιχες περιπτώσεις με Ca Οισοφάγου, Προστάτου, Ορθού (Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας 7/11/1991).

Έχουν γίνει προσπάθειες για περαιτέρω εξοπλισμό του Τμήματος με μηχανήματα, οι οποίες έχουν αποβεί άκαρπες έως σήμερα.

Υπάρχει άμεση ανάγκη προμήθειας τριών μηχανημάτων τα οποία ορίζονται κατά σειρά προτεραιότητας ως εξής:

- Αξονικος Τομογράφος με δυνατότητα τρισδιάστατου σχεδιασμού Ακτινοθεραπείας αξίας 1.000.000 Euro.

- Μηχάνημα βραχυθεραπείας υψηλού ρυθμού δόσης με συνοδό μηχάνημα αναισθησίας αξίας 800.000 Euro.

- Γραμμικός Επιταχυντής αξίας 3.000.000 Euro.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ΠαΓΝΗ σε καθημερινή βάση εξυπηρετούνται περί τους 130 ασθενείς (115 υπό Ακτινοθεραπεία και 20 επανεξετάσεις από 2 Γραμμικούς Επιταχυντές. Ο ίδιος αριθμός ασθενών σε Νοσοκομεία της Αγγλίας (Hammersmith / London, Western Infirmary / Glasgow), Γεμανίας (Kiel, Offenbach) εξυπηρετείται από 4 Γραμμικούς Επιταχυντές και από 5πλάσιο αριθμό ιατρών”.

Η επιστολή, καταλήγει: “Θα ήταν απαραίτητη η δική σας μεσολάβηση με τις αντίστοιχες εταιρείες για το αδιάβλητο του θέματος και προς επίτευξη καλύτερης τιμής, στην περίπτωση που θα προβείτε σε οιαδήποτε δωρεά/παραχώρηση βοήθειας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της μεγαλονήσου”.

Στο ίδιο έγγραφο, παρατίθενται στοιχεία για τον αριθμό των ασθενών που έκαναν θεραπείες στο Τμήμα από το 1994 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009.