Συνεχίζονται οι παραιτήσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου-μετά τον Αχιλλέα Γραβάνη ακολούθησε χθες η παραίτηση του Ηλία Καστανά- με αφορμή την κομματική τοποθέτηση του καθηγητή Χειρουργικής Γιάννη Μελισσά στην θέση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας (με την υπογραφή του απερχόμενου προέδρου της ΔΥΠΕ Νίκου Κεφαλογιάννη) ενώ ήταν δεύτερος στις επιλογές του Επιστημονικού Συμβουλίου με πρώτο σε ψήφους τον καθηγητή κ. Μαργιωργή.

“Κομματικές τακτικές”

Ο κ. Καστανάς είπε στην “Π”: “Πίστευα ότι οι θέσεις αυτές θα έπρεπε να συμβαδίζουν με το επιστημονικό ποιον και τις διοικητικές ικανότητες ανθρώπων και όχι με κομματικά κριτήρια. Όπως αποδεικνύεται αυτά είναι τα κριτήρια και την αποκλειστικότητα αυτών των τακτικών δεν την έχει μόνο η ΝΔ, αφού τα ίδια έχει κάνει στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ”.Η επιστολή ΚαστανάΟ κ. Καστανάς με επιστολή του προς τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου σημειώνει ότι παραιτείται από την θέση του διευθυντή του Β’ Εργαστηριακού Τομέα, αφού για μια ακόμη φορά εξωθεσμικά πολιτικά κέντρα ρυθμίζουν κρίσιμα θέματα του νοσοκομείου.

Ο καθηγητής επισημαίνει:

“Κύριε Διοικητά,

Οι τελευταίες εμπειρίες επιλογής Διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας, μετά τον χαμό του εκλεκτού και εντίμου συναδέλφου Γ. Χαρίση, απέδειξαν για μια ακόμα φορά, ότι εξωθεσμικά πολιτικά κέντρα αποτελούν ουσιαστικούς και καθοριστικούς ρυθμιστικούς παράγοντες κρίσιμων θεμάτων του νοσοκομείου, του οποίου προϊστασθε και το οποιο υπηρετώ.

Για να διευκολύνω επομένως το “έργο” που θα επιτελέσετε σε συνεργασία με την κομματικά επιλεγείσα νέα Διοίκηση της Ιατρικής Υπηρεσίας και στο οποίο δεν θα ήθελα να είμαι συμμέτοχος, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση του Διευθυντού του Β’ Εργαστηριακού Τομέα”.

Όπως έγραψε η “Π” ο κ. Μελισσάς πήρε 7 από τις 9 ψήφους του Επιστημονικού Συμβουλίου, ενώ ο συνάδελφός του καθηγητής Ενδοκρινολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας κ. Ανδρέας Μαργιωρής είχε λάβει 9 στις 9 ψήφους! Επίσης ο καθηγητής κ.Ηλίας Καστανάς πήρε 6 στις 9 ψήφους, ενώ εκτός του «τριπρόσωπου» έμειναν οι καθηγητές κ. Κουρούμαλης και Μπούμπας.

O κ. Γραβάνης στην επιστολή της δικής του παραίτησης ανέφερε:

Tο Επιστημονικό Συμβούλιο κατέληξε στην ομόφωνη πρόταση του πρώτου υποψηφίου βασιζόμενο στις δοκιμασμένες επί 20ετια διοικητικές του ικανότητες, την πανθομολογούμενη υψηλότατη ηθική του, την εξαιρετική διεθνή επιστημονική του αναγνώριση και στην ευρύτατη αποδοχή του στο ΠΑΓΝΗ και το Παν/μιο Κρήτης.

Η χώρα μας δυστυχώς ταλανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες από τα φαινόμενα του νεποτισμού και του κομματισμού που γεννούν και στηρίζουν την αναξιοκρατία. Σ’ αυτή τη ‘στρέβλωση’ αρνούμαι να συμμετάσχω διότι η ανοχή της σημαίνει και συνενοχή στην παρατηρούμενη ταχύτατη ηθική και κοινωνική αποδόμηση της χώρας.